Αμερικανίδα Πρέσβειρα: Να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα για Αμμόχωστο

Την ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, υπογράμμισε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, η οποία επαναβεβαίωσε επίσης τη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Γκάρμπερ, η οποία έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου, τόνισε ότι οι θέσεις των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες, τόσο όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, όσο και για τις τουρκικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ  και υπογράμμισε τη σταθερή θέση αρχών της χώρας της υπέρ μιας συνολικής διευθέτησης για επανένωση της Κύπρου, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα είναι επωφελής για όλους τους Κύπριους, αλλά και για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής  εξέφρασε ευχαριστίες προς την κ. Γκάρμπερ για τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Κύπρο, ιδιαίτερα υπό το φως των πολύ ανησυχητικών, όπως επεσήμανε, εξελίξεων σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ευρύτερα.  

Ο κ. Αδάμου στηλίτευσε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και τις διχοτομικές θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, κάνοντας ειδική αναφορά στο άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε επίσης τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.
 
Εξάλλου, όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε εκατέρωθεν η αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου σε διάφορους τομείς και επίπεδα, με την Αμερικανίδα Πρέσβη να υπογραμμίζει ότι οι σχέσεις αυτές, δεν υπήρξαν ποτέ πιο ισχυρές. Συζητήθηκαν δε δυνατοί τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας, ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

08 Μαρτίου
Με αρνητικό rapid test στο χέρι οι μαθητές
08:18
Οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στη μάχη κατά της Covid-19- Τι λένε 8 γυναίκες γιατροί
08:15
Καταγγελίες 199 πολιτών και 2 ιδιοκτητών υποστατικών για παραβίαση μέτρων κατά COVID-19
08:02
Συρματόπλεγμα στην περιοχή Αστρομερίτη για αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών
07:46
Επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Αίγυπτο και την Κύπρο
07:28
Ισπανία: Πάνω από 100 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοικτά των Καναρίων νήσων
07:19
Πλησιάζουν τα 17,5 εκ τα περιστατικά COVID διεθνώς και οι θάνατοι ξεπέρασαν τα 2,6 εκ
07:04
Το βαρέλι του Brent ξεπέρασε το φράγμα των 70 δολ. πρώτη φορά από τον Μάιο 2019
06:51
Συναντήσεις με Πρόεδρο Αναστασιάδη και Τατάρ έχει σήμερα η Τζέιν Χολ Λουτ
06:36
07 Μαρτίου
Επιστροφή στις νίκες με διπλό "χτύπημα" του Τρισκόφσκι
21:03
Ράλι Ανατολικό Σαφάρι: Νικητής ο Γαλαταριώτης με τον Ιωάννου
20:56
Ένας θάνατος από COVID-19 και 303 νέα περιστατικά ανακοινώθηκαν την Κυριακή
20:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand