Αμερικανίδα Πρέσβειρα: Να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα για Αμμόχωστο

Την ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, υπογράμμισε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, η οποία επαναβεβαίωσε επίσης τη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Γκάρμπερ, η οποία έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου, τόνισε ότι οι θέσεις των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες, τόσο όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, όσο και για τις τουρκικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ  και υπογράμμισε τη σταθερή θέση αρχών της χώρας της υπέρ μιας συνολικής διευθέτησης για επανένωση της Κύπρου, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα είναι επωφελής για όλους τους Κύπριους, αλλά και για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής  εξέφρασε ευχαριστίες προς την κ. Γκάρμπερ για τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Κύπρο, ιδιαίτερα υπό το φως των πολύ ανησυχητικών, όπως επεσήμανε, εξελίξεων σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ευρύτερα.  

Ο κ. Αδάμου στηλίτευσε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και τις διχοτομικές θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, κάνοντας ειδική αναφορά στο άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε επίσης τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.
 
Εξάλλου, όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε εκατέρωθεν η αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου σε διάφορους τομείς και επίπεδα, με την Αμερικανίδα Πρέσβη να υπογραμμίζει ότι οι σχέσεις αυτές, δεν υπήρξαν ποτέ πιο ισχυρές. Συζητήθηκαν δε δυνατοί τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας, ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:37

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Φωτιά σε όχημα-κινητή καντίνα στην Πάφο
08:47
Τους σχεδιασμούς στο τεμάχιο 10 συζήτησε ο Προέδρος Αναστασιάδης με την Exxon
08:27
Νεαρός οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο με 193 χλμ, δεν σταμάτησε για έλεγχο
08:04
Νέο μέτωπο Μπάιντεν κατά Κίνας: Επιδιώκει ενίσχυση της συμμαχίας με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία
07:37
Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει απόψε στη Νέα Υόρκη ο Ερσίν Τατάρ
07:24
Tη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση ΔΔΟ εξέφρασαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ
06:56
Μητσοτάκης στη ΓΣ του ΟΗΕ: Δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών
06:48
O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δίνει «έναν χρόνο» στο Ισραήλ για να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη
06:29
24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand