Δένδιας: Δεν λάβαμε από ΕΕ όλη την αλληλεγγύη που θα προσδοκούσαμε

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση όλη την αλληλεγγύη που θα προσδοκούσε, κατά τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο Φόρουμ Globsec 2020, στη Μπρατισλάβα, όπου συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Η παγκόσμια ηγεσία της ΕΕ στην εποχή μετά τον κορονοϊό».

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ΕΕ δεν έχει φτάσει στο σημείο διαμόρφωσης μιας κοινής προσέγγισης των προκλήσεων που αναφύονται στην περιφέρειά της, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να «έχει αισθανθεί μόνη σε πολλές περιπτώσεις», όπως είπε.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε ένα σημείο όπου να έχουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική, μια κοινή πολιτική ασφάλειας, καθώς και τη βασική κατανόηση ότι πρέπει να προασπίσουμε τις αξίες μας όχι μόνο με ήπιο τρόπο, αλλά και με σκληρό τρόπο, αν χρειαστεί», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην περίπτωση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, σχολιάζοντας την επιφυλακτικότητα της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις. «Υπάρχει η πρόσφατη εμπειρία στην Κύπρο, με τις κυρώσεις που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία να επιβληθούν στην Τουρκία για κάτι που ήταν καταφανώς μια παράνομη παραβίαση στα χωρικά της ύδατα, καθώς και για άλλες τεράστιες προκλήσεις εναντίον ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Κι όμως, η ΕΕ ήταν εξαιρετικά διστακτική στο να επιβάλει κυρώσεις για κάτι που ήταν μια ξεκάθαρη περίπτωση», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ωστόσο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ΕΕ θα κατορθώσει να φτάσει στο επιθυμητό σημείο, καθώς ο ιστορικός χρόνος ύπαρξής της είναι σχετικά μικρός. «Η ΕΕ είναι ένα σχέδιο υπό διαμόρφωση», «είναι ένα νέο πείραμα που αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο υπερήφανα επιτεύγματα στην ανθρώπινη ιστορία», υποστήριξε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι «προκλήσεις δεν μπορούν να τεθούν σε αναμονή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Φεβρουαρίου
Ένα θάνατο και 143 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:10
Ισραήλ: Νόμος επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν τα ονόματα των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί
19:38
Mε ταχύτητα 184 χιλιομέτρων οδηγούσε νεαρός στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας
19:16
Σουηδία: Πρόταση να κλείνουν τα εστιατόρια στις 20.30 και να μειωθεί ο αριθμός των πελατών στα καταστήματα
18:54
«Σταθερή ροή» κρατήσεων προς Κύπρο αναμένουν οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες
18:40
Φον ντερ Λάιεν: Αισιόδοξη για εμβολιασμό του 70% των Ευρωπαίων μέχρι τέλος καλοκαιριού
18:23
Ελλάδα: 1913 νέα κρούσματα- 28 νέοι θάνατοι- 357 διασωληνωμένοι
17:56
Eν αναμονή των αυριανών αποφάσεων για χαλαρώσεις, σε δύο φάσεις η επιστροφή μαθητών, παραμένουν sms και απαγόρευση κυκλοφορίας
17:44
Διοικητής:Δεν είχε οποιαδήποτε αρμοδιότητα η ΚΤΚ στο ΚΕΠ, ανακοίνωσε πρόστιμο για υπόθεση Λόου
17:23
Παραδίδεται η οδός Ρηγαίνης, κλείνει η Βουλγαροκτόνου, λέει ο Δήμος Λευκωσίας
17:14
ΗΠΑ:Μία ανάσα από την έγκριση το εμβόλιο της Johnson & Johnson
16:56
Συνολικά 58 σημεία για rapid tests την Πέμπτη
16:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand