Τη θαλάσσια ρύπανση της Λεμεσού έθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι χειμερινοί κολυμβητές

Σε επίσημο παράπονο – αναφορά προς τον Τομέα Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχώρησε ο Όμιλος Χειμερινών Κολυμβητών και Φίλων Λεμεσού «Ακτή Ολυμπίων», σε σχέση με τη ρύπανση που παρατηρείται στον κόλπο της Λεμεσού, κάνοντας λόγο για παραβίαση ή και απουσία νομοθετημάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία.Οι οργανωμένοι χειμερινοί κολυμβητές της Ακτής Ολυμπίων, φωνάζουν εδώ και χρόνια για τη ρύπανση της θάλασσα και είχαν προειδοποιήσει προ διετίας ότι, σε περίπτωση που δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, θα προωθούσαν το ζήτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Ομίλου, Έρμα Στυλιανίδη, το ΔΣ του Ομίλου καταχώρησε επίσημο παράπονο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Τομέα Περιβάλλοντος, μετά από « πολύχρονη και επίμονη έρευνα» σχετικά με τη ρύπανση η οποία παρατηρείται στη θάλασσα και τις ακτές της Λεμεσού.

Η αναφορά κάνει λόγο για διαρκή παραβίαση ή και απουσία, υπό των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρωτογενών και δευτερογενών νομοθετημάτων που σχετίζονται με το θέμα αυτό, ενώ όπως σημείωσε η κ.Στυλιανίδη, δεν πρόκειται για καταγγελία αλλά για αναφορά - παράπονο.

«Η αναφορά έγινε την περασμένη εβδομάδα και αναμένουμε να την μελετήσουν, να μας απαντήσουν και έχουμε έτοιμες 1.200 υπογραφές πολιτών που συμφωνούν μαζί μας, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν τα νομοθετήματα που να καλύπτουν την εποπτεία και διαχείριση λυμάτων στη θάλασσα», είπε.

Η Έρμα Στυλιανίδη τόνισε την ανάγκη για δημιουργία υπηρεσίας ακτοφυλακής, θέμα που τέθηκε επανειλημμένα από τον Όμιλο και για δημιουργία εκείνων των νομοθεσιών που ν’ αποτρέπουν τον οποιονδήποτε να ρίχνει λύματα στη θάλασσα.

Όπως είπε «οι μαρίνες είναι ανεξέλεγκτες και σκάφη ρίχνουν λύματα χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν, τα ιχθυοτροφεία αφήνουν κατάλοιπα, ενώ πρόβλημα δημιουργείται με υπερχειλίσεις αποχετεύσεων παλιών πολυκατοικιών ή σε περίπτωση διαρροών αντλιοστασίων του ΣΑΛΑ».
 
Αν και έγιναν και γίνονται προσπάθειες από πλευράς τοπικών αρχών για λήψη μέτρων, ο Όμιλος Κολυμβητών και Φίλων Λεμεσού «Ακτή Ολυμπίων», θεωρεί πως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν από το ίδιο το κράτος για να μπορέσει ν’ αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:04

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Yπουργός Υγείας: H κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία παραμένει υπό έλεγχο
14:43
Αυστραλία: Διαδηλώσεις κατά του λοκντάουν, συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στο Σίδνεϊ
14:16
Το ΕΒΕ Αμμοχώστου εκφράζει απογοήτευση για τις εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου
14:04
Μικρή άνοδος των ΜΕΧ τον Απρίλιο λόγω αναδιαρθρώσεων
13:45
Στo Ισραήλ για διήμερη επίσκεψη εργασίας μεταβαίνει την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών
13:27
Για 11η φορά στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων η κυπριακή σημαία παρέλασε στην Τελετή Έναρξης.
13:24
Σημεία δειγματοληψίας για rapid test το Σάββατο
13:05
Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την προεδρική δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Βαρώσι
12:49
Ικανοποίηση για την προεδρική δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Βαρώσι, εκφράζει η ΔΗΠΑ
12:32
Ισλανδία-Covid-19: Επανέρχονται κάποιοι περιορισμοί καθώς παρατηρείται άνοδος κρουσμάτων
12:15
ΕΚΠΑ: Τα εμβόλια της COVID-19 δεν αλλάζουν τα γονίδιά μας και δεν μένουν στο σώμα μας για περισσότερο από μερικές μέρες
11:49
Παλαιστίνιος έφηβος νεκρός από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ κατά τη διάρκεια επεισοδίων
11:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand