Ολοένα και πιο επιθετική η Τουρκία, είπε ο ΥΠΑΜ σε χαιρετισμό σε άσκηση της Ε.Φ.

Οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πρόσφατο άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία καθίσταται ολοένα και περισσότερο επιθετική και απρόβλεπτη, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, διαβεβαιώνοντας πως ο πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου είναι η συνεχής αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς.

Σε χαιρετισμό του στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, όπου πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της άσκησης ΤΑΜΣ «Πύρινο Βέλος 2020», ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «ο πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Αμυνας είναι η συνεχής αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Ακολουθούμε πιστά ένα δομημένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, προκειμένου η Εθνική Φρουρά να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη και ευέλικτη αποτρεπτική δύναμη για την ασφάλεια της πατρίδας μας».

Ο Υπουργός χαρακτήρισε «αρκετά κρίσιμη για την πατρίδα μας την περίοδο που διανύουμε» και πρόσθεσε πως «οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες στην ΑΟΖ μας, αλλά και το πρόσφατο άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία καθίσταται ολοένα και περισσότερο επιθετική και απρόβλεπτη».

Ο κ. Πετρίδης συνεχάρη τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και όλο το προσωπικό που συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στη σημερινή εντυπωσιακή άσκηση, η οποία διεξήχθη κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας. «Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος, γιατί διαπίστωσα το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, τον επαγγελματισμό και το ηθικό των στελεχών και οπλιτών μας», είπε και σημείωσε πως «είναι ευρέως γνωστό ότι το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς αποτελεί τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος και συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας».

Ακόμα συνεχάρη όλο το προσωπικό, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς ΣΥΟΠ και κληρωτούς οπλίτες για τη συμμετοχή στην άσκηση «Πύρινο Βέλος-2020» οι οποίοι όπως είπε «απέδειξαν τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας και επιχειρησιακής ικανότητας της Δύναμης».

Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας «στους συμμετέχοντες Εθνοφύλακες από το Τάγμα Εθνοφυλακής Ορεστιάδας», αφού, όπως ανέφερε, «η παρουσία τους, αλλά και η συμμετοχή τους στην άσκηση, αναδεικνύει τις αδερφικές σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας και τη διαχρονική στήριξη του ελληνικού κράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης είπε πως «η άσκηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία» και σημείωσε πως «αυτό αποδεικνύει έμπρακτα πως η Εθνική Φρουρά με την αποτελεσματικότητα και την υψηλή της ετοιμότητα, αποτελεί παράγοντα αξιόπιστης αποτροπής και συνεισφορέα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Εκ μέρους του συνόλου της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός διαβεβαίωσε τον Υπουργό Αμυνας ότι «θα συνεχίσουμε την επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής ισχύος της, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του για συνεχή αναβάθμιση εξέλιξη και εκσυγχρονισμό των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας και την επίτευξη συνεργασιών με τις ένοπλες δυνάμεις άλλων κρατών με σκοπό την διατήρηση και ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη περιοχή».

Πρόσθεσε ότι «με την περάτωση της τελικής φάσης της ΤΑΜΣ «Πύρινο Βέλος» δηλώνουμε έμπρακτα ότι η ασφάλεια της πατρίδας μας βρίσκεται στα χέρια ικανών και αποφασισμένων στρατιωτών. Προασπίζουμε την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, εξασφαλίζουμε την αποτροπή που αποτελεί την κύρια μας αποστολή στην ειρήνη».

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ εξέφρασε ευχαριστίες στον Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας και τους Διοικητές όλων των σχηματισμών και συγκροτημάτων και Διοικήσεων της Εθνικής Φρουράς, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, άνδρες και γυναίκες και άλλα τμήματα της Δύναμης, που συμμετείχαν στην άσκηση, τους στρατιωτικούς ακολούθους άμυνας φίλιων χωρών που παρακολούθησαν την τελική φάση της άσκησης, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που συνεργάζονται με την Εθνική Φρουρά.

Σημειώνεται ότι η ευρείας κλίμακας με πραγματικά πυρά Εθνική Διακλαδική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) διεξήχθη από τις 20 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα με την τελική φάση της στο Πεδίο Ασκήσεων – Πεδίο Βολής Καλού Χωριού της επαρχίας Λάρνακας. Μικρότερης κλίμακας ασκήσεις για αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου.

Σύμφωνα με την Εθνική Φρουρά, «το σενάριο της άσκησης στηρίζεται στη δημιουργία έντασης – κρίσης στις σχέσεων των φίλιων και εχθρικών δυνάμεων, με εκδήλωση εχθρικών ενεργειών και την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Κυπριακή Δημοκρατία με εκτέλεση επιθετικής ενέργειας. Η άσκηση αποσκοπεί στην εκπαίδευση του προσωπικού με ρεαλισμό, ταχύτητα και καινοτομία».

Στην άσκηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων άρματα Τα-80, ΤΟΜΑ ΒΜΠ 3, Ρυμουλκούμενα Πυροβόλα 105 χιλιοστών, αυτοκινούμενα πυροβόλα ΑΜΧ-13F3, ΤΟΜΠ Λεωνίδας, άρματα περ/γης BREM, Alexander TGS/NORA, A/A K/B TOR M1 καθώς και τα ελικόπτερα Gazelle και Ε/Π Μi-35.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των στόχων της άσκησης είναι «η εξάσκηση, αξιολόγηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς σε διακλαδικές επιχειρήσεις στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, η ανάδειξη των ηγετικών ικανοτήτων και του επιθετικού πνεύματος των στελεχών όλων των κλιμακίων, κατά τη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων και η εκπαίδευση του προσωπικού των μονάδων, υπομονάδων στον επιθετικό αγώνα, στις επικοινωνίες, στη σπουδή και οργάνωση του εδάφους, στην έκδοση διαταγών, στην γνώση της αποστολής τους και στην ιεραρχία – αλυσίδα Διοικήσεως».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
ΗΠΑ: 170 βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία στον τομέα των δικαιωμάτων
21:51
Απορρίπτει τον δημόσιο εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca η Μέρκελ
21:30
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας αύριο, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας
20:59
Το 62% των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V (δημοσκόπηση)
20:57
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand