Ακάρ: Θα ρισκάρουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας

Θα ρισκάρουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ καλώντας ωστόσο την Ελλάδα σε διάλογο. Υποστήριξε ότι “είναι μάταιη η προσπάθεια να θέσουν όρια που ξεπερνούν τον μπόι τους ή να περιμένουν από εμάς να δεχτούμε αυτούς του κανόνες”.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να το κάνει και από εδώ και πέρα.

Σε ομιλία του κατά την άσκηση του τουρκικού στρατού στο Πολατλί της Τουρκίας, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι “το Καστελόριζο το οποίο έχει απόσταση 1.950 μέτρα από την Τουρκία και 580 χλμ από την Ελλάδα δεν μπορεί να έχει θαλάσσια δικαιοδοσία 40 τ.χλμ, δεν μπορεί να γίνει αυτό αποδεκτό”. “Όταν εμείς λέμε όχι, βγαίνουν απέναντί μας σαν χορωδία και λένε ότι προκαλούμε ένταση και κάνουμε προκλήσεις. Εμείς έχουμε δίκαιο, είμαστε ισχυροί. Εμείς όσο υποστηρίζουμε τον διάλογο και την πολιτική λύση, άλλο τόσο λέμε ξανά και ξανά ότι δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση των δικαιωμάτων μας, δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Επομένως καλούμε τους γείτονές μας, τους άλλους θεσμούς και οργανισμούς σε διάλογο" ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Χουλούσι Ακάρ συνέχισε, λέγοντας "ελάτε να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε, να λύσουμε αυτά τα ζητήματα στο πλαίσιο των κανόνων. Αυτή είναι η ευχή μας. Πέραν από αυτό, είναι μάταιη η προσπάθεια τρίτων μερών, τα οποία δεν συμμορφώνονται με την λογική και τον νόμο, να προσπαθούν να θέσουν ορισμένους κανόνες υπερβαίνοντας τα όρια και το μπόι τους, ή να περιμένουν από εμάς να αποδεχτούμε αυτούς τους κανόνες. Σε αυτό το θέμα όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι, ότι είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, και θα ρισκάρουμε τα πάντα γι αυτό. Η ευχή μας, η ελπίδα μας είναι το συντομότερο να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα θέματα από τους στρατιωτικούς και πολιτικούς εμπειρογνώμονες στο πλαίσιο του αμοιβαίου διαλόγου με πολιτισμένο τρόπο και να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή και οι δύο χώρες να ζήσουν σε ευημερία, ειρήνη και ασφάλεια”.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να το κάνει και από εδώ και πέρα. “Το Κυπριακό είναι εθνική μας υπόθεση. Εσείς από τη μια θα προσπαθήσετε να σχεδιάσετε μόνοι σας τη θαλάσσια δικαιοδοσία, από την άλλη θα αγνοήσετε τους Τ/κ και θα ζητήσετε λύση. Αυτό είναι η ίδια η μη λύση. Εάν θέλετε πολιτική λύση, και θέλετε να διασφαλιστεί ένα κατάλληλο κλίμα, θα δεχτείτε την ύπαρξη των Τ/κ αδελφών μας και στο θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν θα ακολουθήσετε τα δικά σας αλλά θα βρείτε την αλήθεια ακολουθώντας την κοινή λογική”, ανέφερε ο Χουλούσι Ακάρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:04

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο την υπόθεση Ναβάλνι
21:05
Σιλβέστρος: Δίδουμε ένα τιτάνιο αγώνα με τη διαδικασία ιχνηλάτησης- Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στα σχολεία
20:55
Έκρηξη κρουσμάτων: 852 νέα περιστατικά κορονοϊού και τρεις θάνατοι ανακοινώθηκαν την Κυριακή
20:32
ΗΠΑ: Θα υπάρξουν συνέπειες για τη Ρωσία εάν πεθάνει ο Ναβάλνι
20:20
Συμμετοχή Δένδια στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
19:58
Προεδρικές εκλογές στις 26 Μαΐου στη Συρία
19:40
Στην Κύπρο εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου για επιθεώρηση
19:30
Πήρε το ντέρμπι ο Απόλλωνας και παρέμεινε σε τροχιά τίτλου
19:26
«Βαθιά ανησυχία» της ΕΕ για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι
19:07
ΗΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση για το εμβόλιο της Johnson&Johnson
18:53
Ελλάδα: 65 θάνατοι και 1829 νέα κρούσματα κορονοϊού
18:28
Μακρόν: Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να χαράξουν "σαφείς κόκκινες γραμμές" με την Μόσχα
18:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand