Μπορέλ: Η ΕΕ ζητά άμεση αντιστροφή των προσφάτων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

Νεά, γραπτή αυτή τη φορά, δήλωση, με την οποία η ΕΕ ζητά την άμεση αντιστροφή των προσφάτων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, εξέδωσε σήμερα το πρωί ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, στη νέα γραπτή δήλωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει εξ ονόματος των 27 ότι "η ΕΕ εκφράζει τη σοβαρή της ανησυχία για την απόφαση να προχωρήσει στο ΄άνοιγμα` από τις 8 Οκτωβρίου 2020 μέρους της περιφραγμένης περιοχής στο Βαρώσι, μετά την ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου 2020".

Η ΕΕ υπογραμμίζει "τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να καθοδηγείται από αυτά τα ψηφίσματα, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

"Από την άποψη αυτή, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ζωτικής σημασίας και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών", τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξ ονόματος των 27.

"Η ΕΕ υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 της ΣΑΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ", τονίζει.

"Περιμένει το ίδιο και από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη τους , έναν εκπρόσωπο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Διακαίωση παραπονούμενου για καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών.
14:58
Ρωσία :Ανακοίνωσε 11.565 νέα κρούσματα και 441 θανάτους
14:50
Xρυσές σφαίρες: Σάρωσε τα βραβεία η τηλεοπτική σειρά του Netflix «The Crown»
13:44
Κυριακίδου: Εφικτός ο στόχος εμβολιασμού του 70 τοις εκατόν του πληθυσμού της ΕΕ έως τον Ιούνιο
13:26
Ο ΔΗΣΥ κατηγορεί ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ότι επενδύουν στη διχαστική όξυνση (βίντεο)
13:21
Η Γερμανία θα παρατείνει το lockdown έως 28 Μαρτίου, σύμφωνα με το Focus
13:09
Αυξημένοι έλεγχοι της Αστυνομίας στη Λεμεσό λόγω κορονοϊού (βίντεο)
13:03
Η Mercedes W12, ο πρωταθλητής ανανεώνεται
12:58
Ελλάδα:Έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, για τον κορονοϊό
12:51
Προσφυγή ΜΚΟ στην γαλλική δικαιοσύνη για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στην Συρία
12:41
Η Ferrari επιστρέφει «εργοστασιακή» στο Le Mans 24 Hours
12:40
Β.Σιλβέστρος: Μεγάλες οι αλυσίδες μετάδοσης κορονοϊού στη Λεμεσό
12:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand