Φάλαινες - όρκες μεταναστεύουν σε νότιες θάλασσες

Οι όρκες που είχαν αφεθεί ελεύθερες το 2019 στην Οχοτσκική Θάλασσα μεταναστεύουν προς τις νότιες θάλασσες, ενώ οι φάλαινες μπελούγκα κατευθύνονται προς την περιοχή Σαντάρ.

Αυτό ανακοίνωσε το Εθνικό επιστημονικό - ερευνητικό Ινστιτούτο Αλιείας και ωκεανογραφίας της Ρωσίας.
Η φυλάκιση των 100 περίπου θαλάσσιων αυτών θηλαστικών στις λεγόμενες «φυλακές των κητών» τα οποία προορίζονταν για πώληση στην Κίνα, στην περιοχή Πριμόρε της ρωσικής Άπω Ανατολής, είχαν προκαλέσει τις διαμαρτυρίες πολλών οικολογικών οργανώσεων εντός και εκτός της Ρωσίας, τις παρεμβάσεις πολλών προσωπικοτήτων και ακτιβιστών όπως της Πάμελα Άντερσον και του Αμερικανού ηθοποιού Λεονάρντο Ντι Κάπριο, αλλά και την παρέμβαση της ίδιας της ρωσικής κυβέρνησης και του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά από τις παρεμβάσεις αυτές και την επιχείρηση σταδιακής απελευθέρωσης τους που επακολούθησε, άρχισε η παρακολούθηση της πορείας των θαλάσσιων αυτών θηλαστικών στο φυσικό τους περιβάλλον, στις θάλασσες στις οποίες είχαν αφεθεί, με δορυφορικούς πομπούς που είχαν τοποθετηθεί στα πτερύγια τους.
Όπως επισημαίνει το ρωσικό Ινστιτούτο Αλιείας και Ωκεανογραφίας, «μερικοί δορυφορικοί πομποί, που είχαν τοποθετηθεί πάνω τους κατά την απελευθέρωση τους, ακόμη έχουν παραμείνει, αν και πολλές όρκες τους απέσπασαν, και βρίσκονται προφανώς μέσα σε αγέλες άγριων θηλαστικών».
Ωστόσο, τα στοιχεία που φθάνουν από τους εναπομείναντες πομπούς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ινστιτούτου «επιβεβαιώνουν ότι οι όρκες άρχισαν να μεταναστεύουν από της περιοχή του Σαντάρ της Οχοτσκικής Θάλασσας προς τις νότιες θάλασσες».
Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, μια όρκα έχει διανύσει μια απόσταση 1800 χιλιομέτρων από τα νησιά της περιοχής Σαντάρ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται νότια της ιαπωνικής νήσου Χοκάϊντο. Μια άλλη κινείται ρποις τα νοτιανατολικά και αυτή την στιγμή βρίσκεται κοντά στις ακτές της νήσου Παραμουσίρ στο σύμπλεγμα των Κουρίλων νήσων. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι φάλαινες μπελούγκες που είχαν αφεθεί ελεύθερες στον κόλπο της Σαχαλίνης μεταναστεύουν προς την περιοχή των νήσων Σαντάρ σε περιοχές που συγκεντρώνονται συνήθως κατά την χειμερινή περίοδο.
Οι φάλαινες κινούνται κατά ομάδες τις οποίες απαρτίζουν 6-8 θαλάσσια θηλαστικά και έχουν εντοπισθεί επίσης στα παράλια της περιοχής Πριμόρε, όπως και στο λιμάνι της Ναχότκα και στην περιοχή γύρω από την νήσο Ρούσκι. «Ένα βίντεο με μπελούγκες που επιστρέφουν στα ίδια μέρη δείχνει ότι συμπεριφέρονται όπως και τα άγρια θηλαστικά, μετακινούνται κατά ομάδες και κυνηγούν μόνες τους, ενώ αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους και δεν επαιτούν για τροφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού Ινστιτούτου Αλεξέι Σμαρόντοφ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:29

Τελευταιες Ειδησεις

05 Ιουλίου
Ανακοίνωσε Ντάτκοβιτς η Νέα Σαλαμίνα
09:38
Σοβαρές καταγγελίες διατυπώνει ο διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου
09:00
Μπουρκίνα Φάσο: 34 νεκροί σε δύο επιθέσεις αποδιδόμενες σε τζιχαντιστές
08:51
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν πέντε περιφέρειες του βορρά στην Ιταλία
08:07
Η συγκινητική Ομονοιάτικη βραδιά (πλούσιο φωτορεπορτάζ-βίντεο)
07:52
Στο συνέδριο του Economist, στο Λαγονήσι, συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης
07:48
Ο ΠτΔ προεδρεύει σύσκεψης για τον κατώτατο μισθό και τη γονική άδεια
07:16
​​​ Σε τρίωρη στάση εργασίας κατέρχονται από τις 9 το πρωί οι γιατροί στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών
07:08
ΗΠΑ: Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην παρέλαση της 4ης Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ
06:44
Ζαχάροβα: Η Μόσχα θα μπορούσε να τα βάλει με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
06:35
Στο Ντόνετσκ μεταφέρθηκε το επίκεντρο των εχθροπραξιών του πολέμου στην Ουκρανία
06:20
Εφιαλτική νύχτα για την Άμφισα στην Ελλάδα
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand