Εμπορικοί πόλεμοι: πως αμύνεται η ΕΕ

Η ΕΕ χρησιμοποιεί την εμπορική της πολιτική για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της παγκοσμιοποίησης καθώς η οικονομία της ευημερεί ακρβώς λόγω του ελεύθερου εμπορίου. Ωστόσο, ορισμένες φορές η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να υπονομευθεί από χώρες που επιβάλλουν αθέμιτα τιμολόγια στα προϊόντα της ή που πωλούν τα προϊόντα τους σε ασυνήθιστα χαμηλές τιμές. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι συγκρούσεις στο εμπόριο να κλιμακωθούν σε εμπορικό πόλεμο, το οποίο συμβαίνει όταν τα δύο μέρη συνεχίζουν να αυξάνουν τα τιμολόγια ή δημιουργούν άλλα εμπόδια, τα οποία μπορούν να κάνουν τα προϊόντα ακριβότερα και να περιπλέξουν τα πράγματα για τις εταιρείες. Η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα εργαλεία εμπορικής άμυνας σε αυτές τις περιπτώσεις. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς και ανακαλύψτε παραδείγματα πρόσφατων εμπορικών συγκρούσεων.

Διαιτησία - ο ρόλος του ΠΟΕ
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της περιλαμβάνονται στα 164 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που εργάζεται για τη διασφάλιση ενός συστήματος διεθνών συναλλαγών, που έχει συγκεκριμένους κανόνες. Ο ΠΟΕ έχει την εξουσία να επιλύει εμπορικές διαφωνίες και να επιβάλει σχετικές αποφάσεις, ενώ έχει ήδη αποτρέψει την κλιμάκωση αντιπαραθέσεων στο παρελθόν.

Βάσει προκαθορισμένων κανόνων, οποιοδήποτε μέλος του ΠΟΕ μπορεί να υποβάλει ένσταση για παραβάσεις των κανονισμών και να ζητήσει αποζημίωση.

Από την ίδρυση του ΠΟΕ το 1995, η ΕΕ έχει συμμετάσχει σε 181 εμπορικές υποθέσεις: σε 97 υποθέσεις ως ενάγουσα και σε 84 ως εναγόμενη.

Η πρόκληση των αδικαιολόγητα φθηνών εισαγωγών

Εκτός από την συμμετοχή της στον ΠΟΕ, η ΕΕ θεσπίζει νομοθεσίες για την καταπολέμηση τους ντάμπινγκ στην ευρωπαϊκή αγορά, εις βάρος των τοπικών παραγωγών. Η πρακτική αυτή οφείλεται συχνά στην έλλειψη ανταγωνισμού στην χώρα παραγωγής του προϊόντος, σε κρατικές παρεμβάσεις κατά την διαδικασία παραγωγής ή στο γεγονός ότι η εκάστοτε εταιρεία παραβλέπει τις διεθνείς εργασιακές και περιβαλλοντικές συμβάσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΕΕ μπορεί να αντιδράσει με την επιβολή δασμών αντι-ντάμπινγκ. Το 2017, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης των κανόνων που ρυθμίζουν πότε και πως μπορούν επιβληθούν οι συγκεκριμένοι δασμοί. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, τον Μάιο του 2018, πρόσθετους κανόνες που επιτρέπουν στην ΕΕ να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ ή επιδοτήσεων.

Από τον χάλυβα στις ελιές - τρέχουσες διαφορές

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή επιπρόσθετων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Οι ευρωβουλευτές, που έκριναν την κίνηση αυτή ως απαράδεκτη και ασυμβίβαστη με τους κανονισμούς του ΠΟΕ, πρόκειται να συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ με την αρμόδια Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, στις 14 Μαρτίου.

Πηγή ανησυχίας για τους ευρωβουλευτές αποτελούν και οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις ισπανικές ελιές τον Ιανουάριο, θεωρώντας ότι εισάγονται σε τιμές πολύ κατώτερες από τα επίπεδα της αγοράς. Απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα θα δώσει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη 14 Μαρτίου.

Η περίπτωση της μπανάνας - παραδείγματα προηγούμενων διενέξεων

Οι εμπορικές διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ δεν είναι κάτι καινούργιο. Ας μην ξεχνάμε, για παράδειγμα, την περίπτωση των δασμών στις εισαγωγές μπανάνας, που διευκόλυναν τις εξαγωγές ορισμένων χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού στην ΕΕ εις βάρος χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Εμπορικές διαφορές με ΗΠΑ και Καναδά είχαν επίσης προκύψει όταν η ΕΕ αρνήθηκε να εισάγει κρέατα βοοειδών που είχαν εκτραφεί με τη βοήθεια ορμονών, κρίνοντας ότι ενέχουν δυνητικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Η διαφορά επιλύθηκε μόνο το 2012, όταν η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές απαλλαγμένων από ορμόνες βοοειδών από τις δύο χώρες.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:49

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.