Ανακυκλώθηκαν 17.351 τόνοι ηλεκτρικών συσκευών

Από την έναρξη λειτουργίας της το καλοκαίρι του 2008 μέχρι σήμερα η WEEE Cyprus έχει ανακυκλώσει 17.351 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του οργανισμού Στέλιος Αθανασίου, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχουν πέραν των 260 σημείων συλλογής παγκύπρια.

Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αθανασίου αναφέρεται στην ίδρυση του οργανισμού και το έργο που επιτελεί, μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και εξηγεί γιατί οι καταναλωτές πρέπει να ανακυκλώνουν τις παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές τους συσκευές αντί να τις πετάνε στα σκουπίδια.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ίδρυση του WEEE Cyprus ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ την 1 Ιουνίου του 2008, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στη βάση των προνοιών του σχετικού Κανονισμού.

Νομοθεσία του 2002 καθορίζει το πλαίσιο ευθυνών και των υποχρεώσεων των παραγωγών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού οι οποίοι στην περίπτωση της Κύπρου είναι οι εταιρείες που εισάγουν τέτοιο εξοπλισμό στη Δημοκρατία.

«Η WEEE Cyprus αποτελεί το πρώτο και το μόνο αδειοδοτημένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Κύπρο», λέει.

Ερωτηθείς πόσες εταιρείες συμμετέχουν στο σύστημα, ο κ. Αθανασίου απαντάει ότι σήμερα 378 υπόχρεες εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στη WEEE Cyprus, προσθέτοντας ότι από αυτές, 26 είναι μέτοχοι της.

Σε ερώτηση ποιες συσκευές καλύπτει, αναφέρει ότι ο οργανισμός συλλέγει μεγάλες καθώς επίσης και μικρές οικιακές συσκευές.

«Συλλέγουμε επίσης εξοπλισμό πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καταναλωτικά είδη, όπως τηλεοράσεις, φωτιστικά είδη, λαμπτήρες, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, παιχνίδια και εξοπλισμό ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ιατροτεχνολογικές συσκευές, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου και συσκευές αυτόματης διανομής», λέει.

Με απλά λόγια, προσθέτει, «ό,τι μπαίνει στην πρίζα ή ότι δέχεται μπαταρίες μπορεί να ανακυκλωθεί από τον οργανισμό μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα υπάρχουν πέραν των 260 σημείων συλλογής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών παγκύπρια.

Συγκεκριμένα, αναφέρει, υπάρχουν 76 σημεία για συλλογή λαμπτήρων, 145 παλετοκιβώτια για μικροσυσκευές και 39 κιβώτια τύπου hook.

Ανακοινώνει παράλληλα ότι «πολύ σύντομα, ο αριθμός των κιβωτίων τύπου hook θα αυξηθεί σε 68, μία σημαντική επένδυση που αγγίζει τα €100.000». Διευκρινίζει ότι το κοινό μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα weeecyprus.com.cy

Κληθείς να δώσει στοιχεία για τον όγκο των ηλεκτρικών συσκευών που ανακυκλώνεται ο Πρόεδρος της WEEE αναφέρει ότι «από το 2009-2011 συλλέγαμε μικρές ποσότητες ηλεκτρικών συσκευών».

Από το 2011 και μετά, προσθέτει, «οι ποσότητες αυξήθηκαν με σταθερούς ρυθμούς».

Από την ίδρυση του οργανισμού μέχρι και σήμερα έχουν ανακυκλωθεί 17.351 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, σημειώνει.

Ενημερώνει επίσης ότι «το 2018 συλλέξαμε 2603 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, 32 τόνους λαμπτήρες, ενώ 160 τόνοι έτυχαν επαναχρησιμοποίησης».

Αναφορά κάνει ο κ. Αθανασίου και σε σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η WEEE Cyprus με την ύπαρξη των λεγόμενων “free-riders”, οι οποίοι, όπως λέει, «δεν διαχειρίζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο τις συσκευές, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα παλιοσίδερα».

«Ο Οργανισμός μας εγγυάται ότι οι συσκευές που ανακυκλώνονται διαχειρίζονται με τον σωστό τρόπο», διαβεβαιώνει.

Σε ερώτηση για το που καταλήγουν οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές ο κ. Αθανασίου απαντάει ότι όλες οι συσκευές που συλλέγονται, καταλήγουν στο Κέντρο Ταξινόμησης και Αποθήκευσης του Συστήματος που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή βαριάς οχληρίας Γερίου.

Το κέντρο, προσθέτει, «εξυπηρετεί τα υλικά από τις συλλογές που εκτελεί το σύστημα, αλλά λειτουργεί και ως σημείο παραλαβής στο οποίο πολίτες, εταιρείες και κρατικά τμήματα, μεταφέρουν τις συσκευές τους».

Εκεί, εξηγεί, γίνεται η διαλογή των υλικών στις διάφορες υποκατηγορίες διαχείρισης τους και προωθούνται στη συνέχεια στους διαχειριστές με τους οποίους συνεργάζεται το σύστημα για διαχείριση.

«Οι συσκευές αφού ζυγισθούν, ταξινομούνται σε κατηγορίες με κριτήριο διαχωρισμού τη μετέπειτα διαχείρισή τους», αναφέρει, προσθέτοντας ότι κάθε κατηγορία συσκευών ταξινομείται και αποθηκεύεται με συγκεκριμένες μεθόδους σε χωριστά μέρη της αποθήκης, με τρόπο που να είναι εύκολη και ασφαλής η μετέπειτα φόρτωσή τους στα οχήματα, ή τα κιβώτια παραλαβής των συσκευών για διαχείριση.

Ερωτηθείς ποιος καλύπτει το κόστος λειτουργίας της εταιρείας ο Πρόεδρος της WEEE Cyprus απαντάει ότι καλύπτεται από τις υπόχρεες εταιρείες – εισαγωγείς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που τοποθετούν τα προϊόντα τους στην κυπριακή αγορά.

Οι εταιρείες πληρώνουν κάθε χρόνο τέλη στον οργανισμό ανάλογα με τις ποσότητες συσκευών που εισάγουν και το βάρος τους, αναφέρει, προσθέτοντας ότι «φυσικά το κόστος μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή».

Για αυτό, σημειώνει ο κ. Αθανασίου, «ο στόχος μας είναι να διατηρούμε το κόστος συλλογής και διαχείρισης όσο πιο χαμηλά γίνεται, έτσι που ο τελικός καταναλωτής να επιβαρύνεται με το χαμηλότερο δυνατό κόστος».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η ευθύνη και η συμβολή του κράτους είναι πολύ σημαντική σε διάφορα στάδια και αναμένουμε πολύ περισσότερη υποστήριξη».

Στο ερώτημα γιατί κάποιος να ανακυκλώσει την παλιά ηλεκτρική του συσκευή αντί να την πετάξει στα σκουπίδια ο Πρόεδρος της WEEE εξηγεί ότι οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές συγκαταλέγονται με βάση τον νόμο στα επικίνδυνα απόβλητα.

Ως εκ τούτου, λέει, «με το να πετάξει κάποιος τη συσκευή του αντί να την ανακυκλώσει επιβαρύνει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την δική του υγεία».

Επιπλέον, προσθέτει ο κ. Αθανασίου, «με την ανακύκλωση των συσκευών μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών, ενώ αξιοποιούνται τα υλικά των συσκευών και να μειώνονται οι ανάγκες εξόρυξης υλικών».



** Η συνέντευξη εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:18

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.