Εισηγήσεις Γ.Ε. για το κρατικό δάσος "Μαυραλή"

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αφού διενήργησε την ενδεικνυόμενη έρευνα μετά από καταγγελία για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εκρίζωση ακακιών και καταστροφή αμμοθινών με μπουλντόζες από συνεργείο του Τμήματος Δασών, σε μία από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελώνων στο κρατικό δάσος «Μαυραλής», εισηγείται όπως στο Διαχειριστικό Σχέδιο που εφαρμόζεται στην περιοχή προστεθούν και δράσεις για την απομάκρυνση των υπάρχοντων μεταλλευτικών υπολειμμάτων, τα οποία ενδέχεται να είναι επιβλαβή στη δημόσια υγεία.

Περαιτέρω η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων αυτών θα πρέπει να γίνει με ορθό σχεδιασμό και στην κατάλληλη χρονική εποχή, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η ωοτοκία και η εκκόλαψη της χελώνας Caretta-caretta.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Γεωργίας που αφορούν στην απομάκρυνση των μεταλλευτικών υπολειμμάτων είναι προς την ορθή κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ των συναρμοδίων Τμημάτων και της Επιστημονικής Επιτροπής.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε στο πλαίσιο ελέγχου συμμόρφωσης που σκοπό είχε τη διερεύνηση  καταγγελίας που υποβλήθηκε στην Υπηρεσία σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εκρίζωση ακακιών και καταστροφή αμμοθινών με μπουλντόζες από συνεργείο του ΤΔ, σε μία από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελώνων στο κρατικό δάσος «Μαυραλής».

Στη σχετική έκθεση η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει  το θέμα αυτό απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 3.4.2019 και παρατηρεί ότι η απομάκρυνση της ακακίας στην υπό αναφορά περιοχή με βάση το  Διαχειριστικό Σχέδιο ήταν επιβεβλημένη, ωστόσο θεωρεί ότι, αυτή έγινε βεβιασμένα και χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων σχεδιασμός όσον αφορά στα μέτρα που θα έπρεπε να λαμβάνονταν από το ΤΔ, ώστε να μην επηρεάζονταν αρνητικά τα είδη προστασίας που υπάρχουν στην περιοχή, αφού ελλόχευε ο κίνδυνος ενδεχόμενης περιβαλλοντικής καταστροφής.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν, εκ των υστέρων, συσκέψεις για να αποφασιστούν οι δράσεις για την προστασία μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης προστατευόμενης περιοχής που αποτελεί χώρο ωοτοκίας των θαλάσσιων χελώνων,   συνεχίζει.

Ακολούθως αφού δηλώνει πως θα ήταν ορθότερο να προηγείτο ενημέρωση της Επιστημονικής Επιτροπής προσθέτει πως το ΤΔ όφειλε να διαβουλευτεί μαζί του πριν την προώθηση οποιωνδήποτε ενεργειών.

 Σημειώνεται στην έκθεση πως το ΤΑΘΕ δεν ήταν αντίθετο με την αφαίρεση των ακακιών προς αποκατάσταση της αυτοφυούς βλάστησης, ωστόσο σε μια τέτοια οικολογικά σημαντική περιοχή, που αποτελεί τον σημαντικότερο βιότοπο ωοτοκίας των χελώνων Caretta-caretta,  θα έπρεπε να γίνει την κατάλληλη χρονική στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο. 

Διαπιστώνει ότι η  περίοδος που έγινε η εκρίζωση και το κάψιμο των ακακιών δεν ήταν η κατάλληλη, καθότι απείχε μόλις ενάμιση μήνα από την περίοδο ωοτοκίας των χελώνων Caretta-caretta και ως εκ τούτου δεν υπήρχε μεγάλο χρονικό περιθώριο για διενέργεια εργασιών αποκατάστασης της υπό αναφορά περιοχής.

Αναφέρει τέλος πως διαφάνηκε, δεν είχε καταρτιστεί πρόγραμμα διαδικασιών/εργασιών που να αφορούσαν στην εκρίζωση και κάψιμο των ακακιών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη αποτελεσματικότητα των πιο πάνω ενεργειών.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΦ/KXΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:27

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.