Σύνοδος του Σίμπιου: Επί τάπητος το μέλλον της Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντιούνται στο Σίμπιου την Πέμπτη και την Παρασκευή με την ατζέντα να αφορά τα στρατηγικά σχέδια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μεσαιωνική ρουμανική πόλη φιλοξενεί μια σύνοδο που, αν και άτυπη, εν τούτοις υπό κανονικές συνθήκες θα αποτελούσε σταθμό.

Βάσει των αρχικών σχεδιασμών, αυτή η συνάντηση επρόκειτο να χαράξει την κατεύθυνση της Ένωσης στη μετά Brexit εποχή.

Το Brexit δεν έγινε τελικά στις 29 Μαρτίου, όμως στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζητά η δήλωση της συνόδου να στείλει μήνυμα ενότητας και εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερα συμβολικό νόημα το ότι η σύνοδος του Σίμπιου ξεκινά στις 9 Μαΐου, στην εξηκοστή ένατη επέτειο της Διακήρυξης του Ρομπέρ Σουμάν που γέννησε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται και από το κλίμα που διαμορφώνεται μεταξύ των 28, η ατμόσφαιρα μόνο εορταστική δεν αναμένεται να είναι.

Το Σίμπιου μόνο τυχαία δεν επελέγη, καθώς σε αυτό κατοικεί η μεγαλύτερη γερμανόφωνη κοινότητα της Ρουμανίας. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «αυτή η πόλη συμβολίζει την ενότητά μας, τη διαφορετικότητά μας, ακόμη και τη γλωσσική μας διαφορετικότητα, και δείχνει ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι πρωτεύουσές της, δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες, αλλά και οι πόλεις και οι περιφέρειές της».

Τα λόγια του προέδρου Γιούνκερ ακούγονται όμορφα, όμως σε αυτή τη σύνοδο επρόκειτο αρχικά να γίνει η επανεκκίνηση της μετά Brexit Ένωσης. Όμως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναβλήθηκε για την 31η Οκτωβρίου. «Το Brexit - που σημαίνει Brexit - δεν έχει ακόμα συμβεί, όμως η ανάγκη να μιλήσουμε για το μέλλον μας και τη θετική μας ατζέντα είναι πιο επείγουσα από ποτέ», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Στη διάρκεια της συνόδου, οκτώ κράτη-μέλη θα πιέσουν για μια δέσμευση που θα κατευθύνει το 25% του ενωσιακού προϋπολογισμού στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σκοπεύουν επίσης να συζητήσουν αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Κέρδη από την Ενιαία Αγορά

Η ενιαία αγορά της ΕΕ δεν οδήγησε μόνο στην κατάργηση των συνοριακών ελέγχων, αλλά και έφερε και κέρδη στα πορτοφόλια των Ευρωπαίων. Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Bertelsmann, κάθε κάτοικος έχει κερδίσει κατά μέσο όρο 840 ευρώ εισοδήματος ετησίως.

Το μεγαλύτερο κέρδος το έχουν μικρά κράτη με ισχυρές εξαγωγές, όπως το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία, που δεν μετέχει στην ΕΕ.

Στη Νότια Ευρώπη τα κέρδη είναι μικρότερα, καθώς οι οικονομίες είναι λιγότερο ανταγωνιστικές.

Δικαστική νίκη για τους γονείς

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απόφασή του ενισχύει τα δικαιώματα των γονέων και ιδίως των γυναικών

Οι δικαστές έκριναν ότι οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους μισθωτούς με μειωμένη γονική άδεια πρέπει να υπολογίζονται βάσει του μισθού πλήρους απασχόλησης.

Η νομική διαδικασία αφορούσε τη Γαλλία, όπου το 96% των εργαζομένων που λαμβάνουν γονική άδεια είναι γυναίκες. Ο εθνικός νόμος είχε ως αποτέλεσμα την έμμεση διάκριση λόγω φύλου, ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Σημαντική μείωση στις εκπομπές CO2

Σημαντική μείωση κατέγραψαν πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με την Eurostat, περιορίστηκαν κατά 2,5% σε σύγκριση με το 2017.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη Λετονία και τη Μάλτα.

Οι εκπομπές CO2 συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% όλων των εκπομπών αερίων της ΕΕ.

Πηγή: Euronews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:47

Τελευταιες Ειδησεις

31 Ιουλίου
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών:Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στις χρεώσεις των τεστ ταχείας ανίχνευσης
11:16
Συνθήκες καύσωνα και σήμερα με έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα
10:22
Γερμανία: Κατά 2.400 αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού
10:20
Χαράλαμπος Χαριλάου: Οι πλείστοι θάνατοι που καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο και έπειτα, αφορούσαν μη εμβολιασμένουςς
10:16
Παιδιατρική εταιρεία Κύπρου: Τονίζει την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω
10:12
Διαδηλώσεις και κατηγορίες σε βάρος της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ, ενόψει της συμπλήρωσης 6 μηνών από το πραξικόπημα
09:30
Covid-19: Στα 31.613.993 έφθασε ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία
09:29
Άλλη μια υπόθεση πλαστοπροσωπίας στο αεροδρόμιο Πάφου, υπό κράτηση έξι πρόσωπα
09:21
Τμήμα Δασών:Σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού.
08:40
Τραυματίστηκαν σοβαρά δύο ανήλικοι
08:05
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών:Καταδικάζουμε την εισβολή των Αζέρων στην Αρμενία
08:00
ΗΠΑ-Covid-19: Η επικεφαλής των CDC διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακή εντολή για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
07:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand