EK: Απάντηση σε ερώτημα Παπαδάκη για ζημιές από βροχές

Απάντηση Ευρωπαίας Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου σε γραπτή ερώτηση σχετικά με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στην Κύπρο


“ Το ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών από τις σοβαρές βροχοπτώσεις στην Κύπρο ωστόσο οι κυπριακές αρχές δεν έχουν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή πρόθεσή τους να υποβάλουν τέτοια αίτηση ”

Η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, απάντησε στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, στα αρδευτικά συστήματα και στις υποδομές κοινοτήτων της Κύπρου από τις σοβαρές βροχοπτώσεις εκείνη τη χρονική περίοδο και τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για αυτή την περίπτωση.

Η κα Κρέτσου δήλωσε ότι το ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εάν οι κυπριακές αρχές υποβάλουν στην Επιτροπή, εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, αίτηση στην οποία θα καταδεικνύεται ότι η συνολική άμεση ζημία που προκλήθηκε από τις καταστροφές υπερβαίνει το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Κύπρου, δηλ. το ποσό των 114 εκατ. ευρώ. «Οι κυπριακές αρχές δεν έχουν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή πρόθεσή τους να υποβάλουν τέτοια αίτηση. Προκαταβολή έναντι της πιθανής συνεισφοράς του ΤΑΕΕ θα μπορούσε να καταβληθεί μόνο αφότου οι κυπριακές αρχές ολοκληρώσουν την εκτίμηση της ζημίας και υποβάλουν την αίτησή τους», πρόσθεσε η Επίτροπος

Στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή για το αν υπάρχουν επιπλέον μέτρα στήριξης της Κύπρου που θα μπορούσαν να ληφθούν σε επίπεδο Ένωσης, για την αποκατάσταση των ως άνω ζημιών, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής και της εκτίμησής τους, η Ευρωπαία Επίτροπος υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της πολιτικής συνοχής για την Κύπρο για την περίοδο 2014-2020, το οποίο προωθεί τη διαρθρωτική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση κινδύνων, παρέχει 12 εκατ. ευρώ για αυτό το σκοπό.

Επιπλέον τόνισε ότι το κυπριακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ), μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό μέτρα στήριξης επενδύσεων για την αποκατάσταση της γεωργικής γης και του παραγωγικού δυναμικού που έχουν υποστεί ζημία ή επενδύσεων σε προληπτικές δράσεις, καθώς και χρηματοδοτικές συνεισφορές σε μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνων. «Η Κύπρος μπορεί επίσης να χορηγήσει κρατικές ενισχύσεις, δεδομένου ότι διαθέτει ήδη εθνικό πλαίσιο στήριξης για την αντιστάθμιση ζημιών που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές και δυσμενή καιρικά φαινόμενα», δήλωσε η κα Κρέτσου.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:40

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Κύπρος: 61 νέα κρούσματα κορωνοϊού κανένας θάνατος
20:23
Φονική καταιγίδα στην Αλαμπάμα: Εννέα παιδιά νεκρά σε καραμπόλα
19:41
Εκστρατεία συγκέντρωσης εισφορών για το Ταμείο Συνταξιοδότησης και Περίθαλψης των κληρικών και των λαϊκών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
19:40
Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας ετοιμάζει η Ουάσινγκτον για τον Ναβάλνι
19:36
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής: Ακυρώνει τα δυναμικά μέτρα
18:42
Απόλλων: Και τυπικά Ρεβάζ Ιντζία
17:53
Χάντμπολ: Πρώτο μετάλλιο για την εθνική ανδρών της Κύπρου
17:51
Ελλάδα : 248 νέα κρούσματα ,14 νεκροί 296 οι διασωληνωμένοι
17:36
Πορτογαλία: Η παραλλαγή Δέλτα πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή της Λισαβόνας
17:07
Το Ιράν και οι έξι διεθνείς δυνάμεις διέκοψαν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
17:03
Κούβα: Ενθαρρυντικά τα προκαταρκτικά δεδομένα για το εγχώριο εμβόλιο Soberana 2
16:54
Βέλγιο: Το πτώμα ενός άνδρα που βρέθηκε σε δάσος πιστεύεται πως ανήκει στον ακροδεξιό στρατιωτικό Γιούργκεν Κόνινγκς
16:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand