EK: Απάντηση σε ερώτημα Παπαδάκη για ζημιές από βροχές

Απάντηση Ευρωπαίας Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου σε γραπτή ερώτηση σχετικά με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στην Κύπρο


“ Το ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών από τις σοβαρές βροχοπτώσεις στην Κύπρο ωστόσο οι κυπριακές αρχές δεν έχουν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή πρόθεσή τους να υποβάλουν τέτοια αίτηση ”

Η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, απάντησε στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, στα αρδευτικά συστήματα και στις υποδομές κοινοτήτων της Κύπρου από τις σοβαρές βροχοπτώσεις εκείνη τη χρονική περίοδο και τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για αυτή την περίπτωση.

Η κα Κρέτσου δήλωσε ότι το ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εάν οι κυπριακές αρχές υποβάλουν στην Επιτροπή, εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, αίτηση στην οποία θα καταδεικνύεται ότι η συνολική άμεση ζημία που προκλήθηκε από τις καταστροφές υπερβαίνει το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Κύπρου, δηλ. το ποσό των 114 εκατ. ευρώ. «Οι κυπριακές αρχές δεν έχουν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή πρόθεσή τους να υποβάλουν τέτοια αίτηση. Προκαταβολή έναντι της πιθανής συνεισφοράς του ΤΑΕΕ θα μπορούσε να καταβληθεί μόνο αφότου οι κυπριακές αρχές ολοκληρώσουν την εκτίμηση της ζημίας και υποβάλουν την αίτησή τους», πρόσθεσε η Επίτροπος

Στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή για το αν υπάρχουν επιπλέον μέτρα στήριξης της Κύπρου που θα μπορούσαν να ληφθούν σε επίπεδο Ένωσης, για την αποκατάσταση των ως άνω ζημιών, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής και της εκτίμησής τους, η Ευρωπαία Επίτροπος υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της πολιτικής συνοχής για την Κύπρο για την περίοδο 2014-2020, το οποίο προωθεί τη διαρθρωτική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση κινδύνων, παρέχει 12 εκατ. ευρώ για αυτό το σκοπό.

Επιπλέον τόνισε ότι το κυπριακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ), μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό μέτρα στήριξης επενδύσεων για την αποκατάσταση της γεωργικής γης και του παραγωγικού δυναμικού που έχουν υποστεί ζημία ή επενδύσεων σε προληπτικές δράσεις, καθώς και χρηματοδοτικές συνεισφορές σε μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνων. «Η Κύπρος μπορεί επίσης να χορηγήσει κρατικές ενισχύσεις, δεδομένου ότι διαθέτει ήδη εθνικό πλαίσιο στήριξης για την αντιστάθμιση ζημιών που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές και δυσμενή καιρικά φαινόμενα», δήλωσε η κα Κρέτσου.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Νίκη για το ΑΠΟΕΛ
20:43
Νικη και στη Λεμεσό για τον Κεραυνό
20:39
Ανακοινώθηκαν 283 νέα περιστατικά COVID-19 την Κυριακή, στο 0,63% το ποσοστό θετικότητας
20:18
Νίκη και κορυφή για την Ομόνοια
18:52
Υπ.Υγείας:12 αλυσίδες κρουσμάτων- Οι πέντε εντοπίστηκαν σε σχολικές μονάδες
18:42
Προεδρικό:Το ΑΚΕΛ δεν αποφεύγει τον δρόμο του λαϊκισμού σε σχέση με την πανδημία
18:16
Ελλάδα-Κορονοϊός:1.269 κρούσματα, 391 διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι
17:47
Yπουργείο Παιδείας: Θα απαιτείται αρνητικό rapid test από μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης
17:23
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Πάφου
16:55
Γαλλία-Γερμανία: Το Παρίσι ζητεί συνομιλίες μετά την γερμανική επιβολή διασυνοριακών περιορισμών
16:49
Ισραήλ: Εμβολιάζει παλαιστίνιους που απασχολούνται εκεί ή σε κατεχόμενη Δυτική Όχθη
16:34
Στο +11 η πρωτοπόρος Apollon Ladies
16:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand