Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ

Επί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ καλούνται για ακόμα μια φορά να ψηφίσουν οι Βρετανοί βουλευτές σήμερα το απόγευμα, την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να φύγει από την ΕΕ.Η συζήτηση άρχισε στις 9.30 το πρωί τοπική ώρα και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 2.30 το απόγευμα.

Η κυβέρνηση επέλεξε να θέσει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τη Συμφωνία Αποχώρησης αποκομμένη από το άλλο σκέλος της συνολικής συμφωνίας του Brexit, δηλαδή την Πολιτική Διακήρυξη για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ.

Με τη σημερινή ψηφοφορία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιδιώκει να εκπληρωθεί ο όρος που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι για να παραταθεί το Άρθρο 50 έως τις 22 Μαΐου θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων έως και τις 29 Μαρτίου η Συμφωνία Αποχώρησης – όχι απαραίτητα και η Πολιτική Διακήρυξη.

Σε περίπτωση που η Συμφωνία Αποχώρησης δεν επικυρωθεί σήμερα, τότε σύμφωνα με τις αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η νέα ημερομηνία του Brexit θα είναι η 12η Απριλίου.

Μέσα σε αυτό το διάστημα των δύο εβδομάδων το Λονδίνο θα πρέπει να ενημερώσει τις Βρυξέλλες εάν επιθυμεί να φύγει χωρίς συμφωνία από την ΕΕ ή κατά πόσο επιθυμεί να ζητήσει μεγαλύτερης διάρκειας παράταση για να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση στο Brexit.

Αυτή η μεγαλύτερη παράταση κατά πάσα πιθανότητα θα εκτείνεται πέρα από την 22α Μαΐου, παραμονή των ευρωεκλογών, και θα συνεπάγεται συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτές.

Από τη στιγμή που η πρωθυπουργός Μέι μοιάζει με πρόσφατες δηλώσεις της να έχει αποκλείσει την πιθανότητα ‘no deal’, η απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης σήμερα από τους βουλευτές σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα πως το Λονδίνο θα ζητήσει μεγαλύτερη παράταση.

Ένας πρόσθετος λόγος για το διαχωρισμό της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Πολιτική Διακήρυξη ήταν και η προειδοποίηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων ότι δε θα επέτρεπε τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας επί της συνολικής συμφωνίας του Brexit αν δεν υπήρχαν «θεμελιώδεις» αλλαγές σε αυτή. Ο Τζον Μπέρκοου επικαλέστηκε για αυτή την προειδοποίηση τον κανονισμό της Βουλής που ισχύει από το 1604. Η συνολική συμφωνία του Brexit έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές με μεγάλη πλειοψηφία.

Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης, κάνοντας λόγο για συνταγματικό κόλπο της κυβέρνησης. Ο σκιώδης υπουργός Brexit σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η αβεβαιότητα που θα δημιουργηθεί ως προς το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ θα σήμαινε πως υπερψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης θα οδηγούσε σε ένα «Brexit με δεμένα τα μάτια».

Πολλοί άλλοι βουλευτές επισημαίνουν ότι ο ισχύων νόμος για την έξοδο από την ΕΕ ορίζει ρητώς πως η συμφωνία του Brexit πρέπει να υιοθετηθεί ως ενιαία συμφωνία – η Συμφωνία Αποχώρησης μαζί με την Πολιτική Διακήρυξη.

Οι πιθανότητες για υπερψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης περιορίστηκαν δραστικά χθες το βράδυ, όταν το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να άρει τις διαφωνίες του ως προς το λεγόμενο ‘backstop’.

Το backstop είναι η έσχατη λύση για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε ισχύ διαφορετικών εμπορικών κανονισμών μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

To DUP ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δε θα απέχει της ψηφοφορίας, αλλά ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία Αποχώρησης. «Δεν απέχουμε από την Ένωση», δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος, αναφερόμενος στην ένωση μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Η Συμφωνία Αποχώρησης είναι το νομικά δεσμευτικό κείμενο των 585 σελίδων που συνυπέγραψε η κα Μέι με τους Ευρωπαίους. Αναφέρεται στους όρους εξόδου από την ΕΕ και καλύπτει τρία βασικά θέματα: τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, το οικονομικό κόστος του διαζυγίου και τη διευθέτηση των συνόρων μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Περιλαμβάνει επίσης τα πρωτόκολλα για τις βάσεις στην Κύπρο και για το καθεστώς του Γιβραλτάρ.

Η 26 σελίδων Πολιτική Διακήρυξη αναφέρεται στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης και δεν είναι νομικά δεσμευτική. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναφορές σε πρόθεση τερματισμού της ελεύθερης μετακίνησης Ευρωπαίων πολιτών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, σε πρόθεση σύναψης μίας «φιλόδοξης» μελλοντικής εμπορικής σχέσης και σε ανάγκη μελλοντικών διαπραγματεύσεων για την κατάληξη σε μια σειρά θεμάτων συνεργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:39

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Ο Ναφτάλι Μπένετ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ισραήλ
21:30
G7: Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι «δεν επιζητεί τη σύγκρουση» με την Κίνα
21:07
Kανένας θάνατος- 33 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:35
G7: Οι πλούσιες χώρες ενώνονται για τα εμβόλια και την προστασία του κλίματος
20:17
Mπάιντεν:Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε σειρά θεμάτων
20:00
Επιστολή Δένδια στον Οσμάνι για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
19:48
Ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί «ιερή υποχρέωση» την υπεράσπιση συμμάχου του ΝΑΤΟ που δέχεται επίθεση
19:00
Νεκρός εντοπίστηκε 75χρονος που έπεσε σε χαράδρα στο Τρόοδος
18:31
Μακρόν: Η G7 «δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα»
18:25
Κορονοϊός-Ελλάδα: 297 νέα κρούσματα, 358 διασωληνωμένοι, 17 θάνατοι
17:58
Ερντογάν: Ελπίζω η συνάντηση με Μπάιντεν να κάνει την 24η Απριλίου να ξεχαστεί
17:43
Ιταλία: Άνδρας με ψυχικά προβλήματα δολοφόνησε δυο παιδιά και έναν ηλικιωμένο σε προάστιο της Ρώμης
17:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand