Επικρίσεις ΠΟΕ κατά EE για επιδοτήσεις προς την Airbus

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπιστώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν απέσυρε το σύνολο των επιδοτήσεων προς την αεροναυπηγική εταιρεία Airbus, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, σε μία απόφαση που είναι πιθανόν όμως ότι θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τους δασμούς επί των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Νέα έκθεση συμμόρφωσης που θα δημοσιευθεί σήμερα το απόγευμα στην Γενεύη διαπιστώνει ότι το αεροσκάφος A350 συνεχίζει να επιδοτείται ως αποτέλεσμα προηγούμενης κυβερνητικής δανειοδότησης, σύμφωνα με τις πηγές. Ωστόσο, ο ΠΟΕ αναμένεται ότι θα μειώσει το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε στην αμερικανική ανταγωνιστική εταιρεία Boeing, γεγονός που βάρυνε στην απόφαση να επιτρέψει την επιβολή δασμών ύψους 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, σύμφωνα με δύο εκ των πηγών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ανάμεσά τους τα περισσότερα αεροσκάφη της Airbus και προϊόντα από τυρί μέχρι ελιές και single-malt ουίσκι, τον Οκτώβριο. Το πλαφόν των 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου βασίσθηκε στο ύψος της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε στην Boeing ως αποτέλεσμα της υποστήριξης της Airbus, κυρίως υπό μορφήν κυβερνητικών δανείων για το A380 και το A350. Ο ΠΟΕ απέρριψε τις απόπειρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εμποδίσει την επιβολή κυρώσεων, καθώς οι Βρυξέλλες παρουσίασαν νέα επιχειρήματα για να αποδείξουν ότι έχουν συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις, στο πλαίσιο μίας σχετικά σπάνιας δευτεροβάθμιας διαδικασίας εξέτασης της συμμόρφωσης. Στην σημερινή έκθεση θα περιέχονται οι αποφάσεις του ΠΟΕ επί των νέων αυτών επιχειρημάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία στηρίζονται εν μέρει στο γεγονός ότι το A380 - κάποτε η ναυαρχίδα της Airbus - αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των χαμηλών πωλήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ζημία στην Boeing ήταν προσωρινή. Δύο πηγές δήλωσαν ότι ο ΠΟΕ έκανε δεκτό μέρος των επιχειρημάτων αυτών, συμφωνώντας εμμέσως στην μείωση του πλαφόν των αμερικανικών αντιποίνων στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσο γρήγορα μία μερική ευρωπαϊκή νίκη στο ζήτημα μπορεί να μεταφρασθεί σε μείωση των δασμών, λόγω «τεχνικών» προβλημάτων. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκήσουν έφεση στα συμπεράσματα της έκθεσης του Οργανισμού, η έφεση αυτή θα παραμείνει εκκρεμής, καθώς το αρμόδιο όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO Appellate Body) που εξετάζει τις εφέσεις διακόπτει την λειτουργία του αφού η Ουάσινγκτον μπλοκάρει νέους διορισμούς μελών, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αντ΄αυτού, η ΕΕ αναμένεται ότι θα κινηθεί προς την προοπτική αντιμέτρων στο πλαίσιο παράλληλης υπόθεσης επιδότησης της Boeing, η οποία αναμένεται να έλθει στο προσκήνιο την άνοιξη, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει ευρύτερο διακανονισμό για την επιδότηση του τομέα της αεροναυπηγικής παγκοσμίως.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:06

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.