Υπ. Παιδείας: Χρέος η συντήρηση μνήμης για απελευθέρωση

Η συντήρηση της μνήμης της κατεχόμενης γης μας, αποτελέσει επιτακτικό χρέος και «εκ των ων ουκ άνευ» προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα για απελευθέρωση και επιστροφή, ανέφερε απόψε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστας Χαμπιαούρης.


 
Ο κ. Χαμπιαούρης ήταν ο κύριος ομιλητής αντικατοχικής εκδήλωσης καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, που συνδιοργάνωσαν στη Λεμεσό, το Υπουργείο του, ο Δήμος Λεμεσού, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, η επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στην παρουσία του Προέδρου του ΔΗΣΥ, βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων, Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών.
 
Στην ομιλία του, ο Υπουργός διαβεβαίωσε για την «προσήλωση της Κυβέρνησης και του ίδιου του ΠτΔ στον αγώνα για πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας»,  προσθέτοντας ότι κανένας εκβιασμός, απειλή, δυσκολία ή πίεση δεν μπορεί να αναστείλει την αποφασιστικότητα του λαού και του ΠτΔ για «αποτροπή των όσων απεργάζονται την καταστροφή της πατρίδας μας».
 
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει την πολιτική βούληση να είναι απολύτως θετικός και δημιουργικός κατά τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο και κάλεσε την Τουρκία και τους Τ/κ, «αντί να εορτάζουν προκλητικά μια διεθνή καταδικασθείσα ενέργεια, να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών με πραγματική βούληση, για την επίτευξη συνολικής λύσης, που θα δημιουργήσει τις συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κύπριους, χωρίς τα όποια εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών ή την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων».
 
Διαμήνυσε ακόμη πως η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη και η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία στρατού κατοχής σε μια χώρα μέλος της.
 
Την ίδια ώρα, συνέχισε, ευθύνη και χρέος όλων μας είναι να σφυρηλατήσουμε μέσα στις καρδιές μας το πνεύμα της ομόνοιας και της ενότητας, με απώτερο σκοπό τη δικαίωση του αγώνα μας, υπογραμμίζοντας ότι «προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται άοκνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Ε/κ πλευρά».
 
Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Χαμπιαούρης είπε πως οφείλουμε να στρέψουμε τα βλέμματα πίσω στα ιστορικά διδάγματα που όλοι πρέπει να αντλούμε από το χθες της ιστορίας μας και πως αυτά θα αποτελέσουν την πυξίδα για την πορεία του σήμερα.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μετέδωσε το ΓΤΠ, σε χαιρετισμό της η Διευθύντρια του Σόφη Μιχαηλίδου έκανε λόγο για μια «ουσιαστική» πρωτοβουλία. Διότι, όπως είπε απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Παιδείας, «μας δώσατε την ευκαιρία να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας και να διακηρύξουμε ότι η πατρίδα μας είναι μία και αδιαίρετη». Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, πρόσθεσε, «και να δείξουμε την αντίσταση μας ως προς την στρατιωτική κατοχή της. Να καταλάβουν όλοι όσοι πρέπει, πως δεν θα αποδεχθούμε ως ομαλή την ανώμαλη κατάσταση πραγμάτων που έφερε η εισβολή, η κατοχή και το ψευδοκράτος».

Η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ανέφερε, «δεν είναι μέρα αφύπνισης και προβληματισμού. Είναι μέρα επανέναρξης του αγώνα. Του προσωπικού αγώνα της κάθε μίας και του κάθε ενός από μας». Του αγώνα, πρόσθεσε, «που πρέπει να ξεκινήσει από τη σύσσωμη στήριξή μας προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο και σε όλη την διάρκεια των προσπαθειών της Κυβέρνησης ως προς την τελική και σωστή λύση του Κυπριακού».

Η κ. Μιχαηλίδου ανακοίνωσε επίσης ότι με αφορμή αυτή την εκδήλωση, το ΓΤΠ προχώρησε στην ετοιμασία μιας πολυσέλιδης, πολυτελούς έκδοσης, που περιέχει εικόνες και ιστορίες από όλα τα κατεχόμενα χωριά και Δήμους μας.
 
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Πέτρος Καρεκλάς και ο Προεδρεύων της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευτέρης Αντωνίου.
 
Η εκδήλωση αποτελούσε συνέχεια της διήμερης εκδήλωσης «Μνήμες Κατεχόμενης Γης»,  που συνδιοργανώθηκε χθες και σήμερα, στο δημόσιο κήπο Λεμεσού και που σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, θα προτείνει την καθιέρωση της.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΗΦ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:26

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Από την 1η Ιουλίου 2021 γίνεται αποδεκτό το ψηφιακό πιστοποιητικό για ταξίδια προς την Κύπρο
12:08
Πρώτη ενημερωτική συνάντηση νέου Υπουργού Υγείας με Κωνσταντίνο Ιωάννου
11:46
Άρχισε η μελέτη για την εκπόνηση Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της περιοχής Τηλλυρίας
11:22
Άλλη μια υπόθεση για σεξουαλική παρενόχληση καταχωρήθηκε ενώπιον δικαστηρίου
11:14
Αυξήθηκε η παρουσία της ινδικής μετάλλαξης στην κοινότητα
11:10
Αποχωρεί από την ενεργό πολιτική δράση ο Γιώργος Λιλλήκας
11:00
Τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από την ΠΑΣΥΚΙ την προσεχή Τετάρτη
11:00
Σύνοδος ΕΕ: επιτάχυνση της ανάκαμψης και μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου ζητά το ΕΚ
10:45
Βελτίωση περιβαλλοντικών επιδόσεων για CYS μέσω πιστοποίησης με απαιτήσεις διεθνούς προτύπου
10:35
Στον Εισαγγελέα ο ιερέας-δράστης της επίθεσης με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη
10:33
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Τατάρ, συναντάται την Παρασκευή με τον ΓΓ του ΟΗΕ
10:00
Βρετανία-covid: Η κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδεύουν και πάλι στο εξωτερικό
10:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand