Αγανάκτηση Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου για πυρκαγιά στον Ακάμα

Την αγανάκτηση της για τη νέα εγκληματική περιβαλλοντική καταστροφή στον Ακάμα εκφράζει η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, σημειώνοντας πως η αγανάκτηση μετατρέπεται σε οργή γιατί η πυρκαγιά δεν είναι αποτέλεσμα φυσικών αιτίων αλλά προσχεδιασμένο έγκλημα.


 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης, το έγκλημα αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις ή συνεδριάσεις για τα θέμα του διαχειριστικού ή του τοπικού σχεδίου της περιοχής.
 
Η Κίνηση αναφέρει πως ο Ακάμας, ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Μεσογείου, γίνεται συχνά στόχος εμπρηστών και στόχος για εκμετάλλευση από διάφορα οικονομικά συμφέροντα, σημειώνοντας πως σε αυτό συντείνει και η μη ύπαρξη ολοκληρωμένου Διαχειριστικού Σχεδίου για την προστασία του και ταυτόχρονα την καλώς νοούμενη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων.
 
Η Κίνηση κάνει λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης που επιτρέπει ανεξέλεγκτες επεμβάσεις γιατί δεν έχει υλοποιήσει προτάσεις για τα τοπικά σχέδια που να βασίζονται σε περιβαλλοντικά, χωροταξικά και πολεοδομικά κριτήρια.

«Όταν καίγεται ο Ακάμας καίγεται το σπίτι μας. Τα τελευταία χρόνια συνέβησαν δεκάδες πυρκαγιές στον Ακάμα αλλά κανένας δεν τιμωρήθηκε. Αυτό μας κάνει να υποψιαζόμαστε πως οι θρασείς εμπρηστές έχουν πλάτες και ισχυρά συμφέροντα», αναφέρει και διερωτάται πως όταν η κυβέρνηση ανέχεται τσιμέντωμα παραλιών και δασών, καταστροφή χλωρίδας και πανίδας σε προστατευόμενες περιοχές, πώς να μην ενθαρρυνθούν οι εμπρηστές.

«Τα καμένα δέντρα είναι η προσωποποίηση και η ντροπή της πολιτικής που τα έκαψε», αναφέρει η Κίνηση και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών αυτού του εγκλήματος καθώς και τη λήψη άμεσων μέτρων για επαναφορά του καμένου δάσους στην προτεραία κατάσταση.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:26

Τελευταιες Ειδησεις

14 Αυγούστου
Α. Τσολάκης: Τραυματική εμπειρία η τραγωδία της "Helios"
12:49
Μήνυμα Δένδια για τη δεύτερη φάση της εισβολής
12:22
Χατζηπαντέλα: Πρωτοφανής για την Κύπρο η τραγωδία της Helios
11:57
Νέες καταγγελίες για απάτες μέσω διαδικτύου
11:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 14/08/2022
11:34
Καταδίκη της εισβολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
10:57
Φαβορί για τη βρετανική πρωθυπουργία η Λιζ Τρας
08:34
Πυρηνικός σταθμός: Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας - Ουκρανίας
06:43
Μαύρη επέτειος από τη συντριβή της Helios
06:38
48 χρόνια από τη δεύτερη φάση της εισβολής
06:35
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 14/08/2022
06:02
13 Αυγούστου
Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας - Ουκρανίας για τα πλήγματα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
21:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand