Ενίσχυση σχέσεων Κύπρου-Πορτογαλίας σε θέματα Επιστήμης

Σημαντικές συγκλίσεις για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Πορτογαλίας σε τομείς που αφορούν την έρευνα, την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκου Κόκκινου στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, οι συγκλίσεις αφορούν, ειδικότερα, στον καταρτισμό σχεδίου δράσης για υλοποίηση από κοινού δράσεων μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο μερών. Το σχέδιο δράσης συζητήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Κύπρου στη Λισαβόνα, παρουσία του Κύπριου Πρέσβη, Ανδρέα Ιγνατίου, και αφορά στην υλοποίηση του πλαισίου συνεργασίας, το οποίο είχε συμφωνηθεί με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας,. Αντόνιο Κόστα, στην Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο.

Το πλαίσιο συνεργασίας στοχεύει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των τομέων των επιστημών, της καινοτομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Για σκοπούς υλοποίησής του, έχει οριστεί ομάδα εργασίας με εκπροσώπους των δύο χωρών, η οποία θα προχωρήσει, στην κατάρτιση σχεδίου δράσης και την Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για υλοποίηση της συνεργασίας.

Παράλληλα, προγραμματίζεται η ανταλλαγή διμερών επισκέψεων, με την πρώτη επίσκεψη να τοποθετείται χρονικά εντός του πρώτου τριμήνου του 2020, ενώ προβλέπεται, επίσης, η διοργάνωση ενός επιχειρηματικού φόρουμ διανοίγοντας δίαυλο συνεργασίας ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο και τα οικοσυστήματα καινοτομίας των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας ανέφερε πως οι διακρατικές συνεργασίες με χώρες όπως η Πορτογαλία, οι οποίες έχουν καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κτίσουν ένα λειτουργικό οικοσύστημα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, διευκολύνουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη διεύρυνση των ευκαιριών για ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Σημείωσε, δε, πως προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη, η επένδυση στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Από πλευράς του, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Λισαβόνα κ. Ιγνατίου, αναφέρθηκε στη σημασία της κατάρτισης του σχεδίου δράσης μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις τους, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για ενίσχυση των αμοιβαία επωφελών και παραγωγικών επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου - Πορτογαλίας. Παράλληλα, ο κ. Ιγνατίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δυναμική που δημιουργείται γύρω από θέματα σημαντικά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, όπως η έρευνα, η καινοτομία και η ψηφιακή διακυβέρνηση και ανέφερε την πρόθεση της Πρεσβείας της Κύπρου στην Πορτογαλία να υποστηρίξει τις όποιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες κρίνονται σκόπιμες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Επικεφαλής Επιστήμονα στην πορτογαλική πρωτεύουσα, στην οποία παρέστη ως επικεφαλής της κυπριακής αποστολής στο Web Summit 2019. Το Web Summit αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σημαντικά φόρουμ τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας στον κόσμο, το οποίο πραγματοποιείται σε ετήσια βάση με τη συμμετοχή χιλιάδων επιχειρήσεων, νεοφυών επιχειρήσεων και επενδυτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:28

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Κύπρος: 61 νέα κρούσματα κορωνοϊού κανένας θάνατος
20:23
Φονική καταιγίδα στην Αλαμπάμα: Εννέα παιδιά νεκρά σε καραμπόλα
19:41
Εκστρατεία συγκέντρωσης εισφορών για το Ταμείο Συνταξιοδότησης και Περίθαλψης των κληρικών και των λαϊκών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
19:40
Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας ετοιμάζει η Ουάσινγκτον για τον Ναβάλνι
19:36
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής: Ακυρώνει τα δυναμικά μέτρα
18:42
Απόλλων: Και τυπικά Ρεβάζ Ιντζία
17:53
Χάντμπολ: Πρώτο μετάλλιο για την εθνική ανδρών της Κύπρου
17:51
Ελλάδα : 248 νέα κρούσματα ,14 νεκροί 296 οι διασωληνωμένοι
17:36
Πορτογαλία: Η παραλλαγή Δέλτα πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή της Λισαβόνας
17:07
Το Ιράν και οι έξι διεθνείς δυνάμεις διέκοψαν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
17:03
Κούβα: Ενθαρρυντικά τα προκαταρκτικά δεδομένα για το εγχώριο εμβόλιο Soberana 2
16:54
Βέλγιο: Το πτώμα ενός άνδρα που βρέθηκε σε δάσος πιστεύεται πως ανήκει στον ακροδεξιό στρατιωτικό Γιούργκεν Κόνινγκς
16:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand