Η διατροφή με βιολογικά μειώνει τις φλεγμονές στα παιδιά

Η συστηματική διατροφή με βιολογικά τρόφιμα μειώνει το φορτίο των  φυτοφαρμάκων και ως εκ τούτου των επιπέδων βιοδεικτών οξειδωτικού στρες / φλεγμονής στον οργανισμό των παιδιών, κατέδειξε κλινική μελέτη, που έγινε στο πλαίσιο του έργου LIFE ORGANIKO, με 149 παιδιά στην Κύπρο.Σύμφωνα με ανακοίνωση,  τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα LIFE και η ομάδα του Έργου LIFE Cyclamen, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και του έργο LIFE ORGANIKO, το οποίο πήρε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα LIFE και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Το LIFE ORGANIKO προωθεί τη βιολογική γεωργία και τα βιολογικά προϊόντα στη βάση δύο μεγάλων προκλήσεων για την Κύπρο, όπως την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, που τείνει να λάβει διαστάσεις πανδημίας, με την υιοθέτηση ενός πιο βιολογικού τρόπου ζωής από την κυπριακή κοινωνία, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη βιολογική γεωργία, η οποία μειώνει τη συνεισφορά της γεωργίας στο ισοζύγιο αερίων του θερμοκηπίου και μετριάζει έτσι την κλιματική αλλαγή.

Όσον αφορά τη διατροφή, η κλινική μελέτη που έγινε στο πλαίσιο του έργου με 149 παιδιά στην Κύπρο έδειξε ότι η συστηματική διατροφή με βιολογικά τρόφιμα μειώνει το φορτίο των  φυτοφαρμάκων και ως εκ τούτου των επιπέδων βιοδεικτών οξειδωτικού στρες / φλεγμονής στον οργανισμό των παιδιών.

Επίσης, η κλινική μελέτη κατέδειξε ότι οι βιοδείκτες οξειδωτικού στρες / φλεγμονής θεωρούνται ως δείκτες πρώιμης φάσης για χρόνιες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου II ή ο καρκίνος.

Τα ευρήματα του έργου LIFE ORGANIKO αποτυπώθηκαν σε ένα συμβουλευτικό σχέδιο προώθησης της βιολογικής γεωργίας και των βιολογικών προϊόντων στην Κύπρο, το οποίο θα ληφθεί υπόψη κατά την ετοιμασία του εθνικού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
 
Εταίροι στο συγκεκριμένο Έργο είναι: Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Kyoto Club (Ιταλία).  

Το Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα LIFE (Τμήμα Περιβάλλοντος), μέσω του Έργου LIFE Cyclamen, έχει ως στόχο τη στήριξη και υποβοήθηση των κυπριακών φορέων, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας των κυπριακών προτάσεων και συνεπώς η απορρόφηση της χρηματοδότησης  προς όφελος του περιβάλλοντός μας. Μάθετε περισσότερα για το Έργο LIFE Cyclamen, αλλά και για το Πρόγραμμα LIFE στην ιστοσελίδα www.lifecyclamen.com.cy

Πηγή :(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:56

Τελευταιες Ειδησεις

17 Μαΐου
Αναστασιάδης: Στην Κύπρο υπάρχει η ΑΤΑ που σε κάποιο βαθμό, ανάλογα και με τον πληθωρισμό, αναπληροί την απώλεια εισοδήματος
11:26
Ο πρόεδρος Αναστασιάσης δηλώνει "απόλυτα ικανοποιημένος" για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν κατά την οποία ηγέρθη και το Κυπριακό (ΒΙΝΤΕΟ)
10:42
Συγκλονισμένος δηλώνει ο ΠτΔ από την περιπέτεια υγείας της Υπουργού Εργασίας (ΒΙΝΤΕΟ)
10:18
Άτομα 13 ετών και άνω θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους
10:16
Με μαζικά πλήγματα πυροβολικού θα επιχειρήσει να προελάσει στο Ντονμπάς η Ρωσία, σημειώνουν οι Βρετανοί
09:42
Χάος στη Λιβύη
09:13
Η UNICEF προειδοποιεί για «καταστροφικά» επίπεδα παιδικού υποσιτισμού εξαιτίας της ανόδου των τιμών των τροφίμων
08:48
Η Αυστρία ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
08:13
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε την Ε.Ε. να πιέσει την Ουγγαρία προκειμένου να συμφωνήσει στην επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου
08:10
Ταγίπ Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
07:43
Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (ΒΙΝΤΕΟ)
07:30
Θετικός σε νάρκοτεστ εντοπίστηκε οδηγός ασθενοφόρου
06:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand