Αντιδράσεις για δήλωση του Τραμπ για το πετρέλαιο της Συρίας

Ένα σχόλιο που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χθες Κυριακή, το ότι η ExxonMobil ή κάποια άλλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία μπορεί να κληθεί να αναλάβει τη διαχείριση των πετρελαιοπηγών στην ανατολική Συρία, προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς νομικών και ειδικών στον ενεργειακό τομέα.

"Αυτό που έχω σκοπό να κάνω - ίσως - είναι να κλείσω συμφωνία με την ExxonMobil, ή κάποια άλλη από τις μεγάλες εταιρείες μας, για να πάει εκεί πέρα, να το κάνει σωστά (...) και να μοιράσει τον πλούτο", ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με θέμα την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων η οποία οδήγησε στον θάνατο του ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Η ExxonMobil και η Chevron, δύο από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. "Το διεθνές δίκαιο προβλέπει προστασία έναντι ακριβώς αυτού του είδους της εκμετάλλευσης", τόνισε η Λόρι Μπλανκ, καθηγήτρια στη Σχολή Νομικής Έμορι (Emory Law School) και διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου (Center for International and Comparative Law) που έχει ιδρύσει το πανεπιστήμιο.

"Η κίνηση αυτή όχι μόνο θα ήταν αμφισβητήσιμη από νομική άποψη, αλλά θα έστελνε το μήνυμα σε όλη την περιοχή [της Μέσης Ανατολής] και στον κόσμο ότι η Αμερική θέλει να κλέψει το πετρέλαιο", προειδοποίησε ο Μπρους Ρίντελ, άλλοτε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, σήμερα στέλεχος του κέντρου μελετών Brookings Institution.

"Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα "κρατήσουν το πετρέλαιο" στα χέρια της ExxonMobil ή κάποιας άλλης αμερικανικής εταιρείας είναι ανήθικη και πιθανόν παράνομη", σχολίασε ο Τζεφ Κόλγκαν, επισκέπτης καθηγητής πολιτικής επιστήμης και διεθνών μελετών στο πανεπιστήμιο Μπράουν. Ακόμη, ο Κόλγκαν προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα αντιμετώπιζαν σωρεία "πρακτικών προκλήσεων" εάν αποφάσιζαν να δραστηριοποιηθούν στη Συρία.

Το να πειστεί η ExxonMobil ή κάποια άλλη μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία να πάει να εκμεταλλευθεί συριακές πετρελαιοπηγές θα ήταν "δύσκολο", σύμφωνα με την Άλεν Ουόλντ, ειδικό στο Κέντρο για την Παγκόσμια Ενέργεια (Global Energy Center) του ινστιτούτου μελετών Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council), λαμβανομένων υπόψη παραγόντων όπως η κατάσταση των υποδομών και η περιορισμένη παραγωγική δυνατότητα.

Η Συρία παρήγαγε περίπου 380.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη χώρα, το 2011. Μια εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που συμπεριλήφθηκε σε τεχνικό έγγραφό του το 2016 ήταν πως η παραγωγή είχε μειωθεί τότε σε μόλις 40.000 βαρέλια αργού την ημέρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:41

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μικρά τα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας που επηρέασε πολλές περιοχές της Ελλάδας
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών για τη πράσινης φορολογίας, έστειλε το ΑΚΕΛ
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.