Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την τουρκική επίθεση στην Συρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε  την τουρκική στρατιωτική επίθεση κατά κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία και προειδοποίησε για την πιθανότητα εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων.

"Το Ισραήλ καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές στην Συρία και προειδοποιεί κατά των εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων από την Τουρκία και τους πληρεξούσιούς της", τονίζει ο Νετανιάχου σε μήνυμά του στο Twitter.

"Το Ισραήλ είναι έτοιμο να δώσει ανθρωπιστική βοήθεια στον γενναίο κουρδικό λαό", υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα η Βρετανία απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο πρόκλησης μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης και μπορεί να υπονομεύσει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι μίλησε με την Άγκυρα "για να εκφράσει την απογοήτευση της Βρετανίας και την ανησυχία της για την στρατιωτική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία και για να απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση".

"Η επέμβαση δημιουργεί τον κίνδυνο για μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση και υπονομεύει την προσήλωση στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους", πρόσθεσε.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλέχ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνδράμουν τις επαφές για την διευθέτηση στην κατάστασης στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία εξέδωσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο πλευρές.

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους "εκφράσθηκε η κοινή άποψη ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μια στιβαρή και μακροχρόνια σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στην βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας μέσω της έναρξης διαλόγου μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας καθώς και μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Κούρδων της Συρίας" Επίσης "υπογραμμίστηκε ότι η Ρωσία και το Ιράκ είναι σε έτοιμες να συνδράμουν τέτοιου είδους επαφές".

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα την Τουρκία να τερματίσει το συντομότερο δυνατόν την επίθεσή της στην Συρία, η οποία "ενέχει τον κίνδυνο να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του".

"Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τη μονομερή στρατιωτική επίθεση στη Συρία και καλώ την Τουρκία να την τερματίσει το συντομότερο δυνατόν".

"Αυτός ο κίνδυνος που υπάρχει για να βοηθήσει το ΙΚ να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του, είναι η ευθύνη που αναλαμβάνει η Τουρκία", δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία.

Το Παρίσι κάλεσε επίσης σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Γαλλία.

Η Τουρκία διεξάγει από χθες, Τετάρτη, επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των χωρών της Δύσης στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εξάλλου ο Τούρκος πρεσβευτής στο Παρίσι εκλήθη σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, εν μέσω της θύελλας αντιδράσεων που προκαλεί διεθνώς η απόφαση της κγκυρας να στείλει στρατεύματα στη βόρεια Συρία για να επιτεθούν σε κουρδική πολιτοφυλακή.

"Κλήθηκε σήμερα το απόγευμα μετά την επίθεση στη Συρία", διευκρίνισε η διπλωματική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
"Πράγματι, θα μεταβώ σύντομα", επιβεβαίωσε ο πρεσβευτής Ισμαήλ Χακί Μουσά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το AFP.

Η επίθεση της Τουρκίας έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, καθώς πολλές χώρες φοβούνται μια αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους. Εξάλλου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για σήμερα το βράδυ.

Εξάλλου, η Ιλχάμ Αχμεντ, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων, κάλεσε σήμερα από τις Βρυξέλλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να "παγώσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Τουρκία ανακαλώντας αμέσως τους πρεσβευτές τους" στον απόηχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.

"Θέλουμε μια επείγουσα παρέμβαση σε αυτήν την κρίση, οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν σύντομα" δήλωσε σε δημοσιογράφους, προτρέποντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει για τον ορισμό μιας "ζώνης αποκλεισμού των πτήσεων".

"Η αμερικανική απόσυρση μας έθεσε σε κίνδυνο" κατήγγειλε η αξιωματούχος, η οποία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να δραπετεύσουν οι τζιχαντιστές που κρατούνται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον αραβοκουρδικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

"Μία από τις φυλακές στην οποία κρατούνται μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των SDF σφυροκοπήθηκε χθες από μαχητικά αεριωθούμενα της Τουρκίας και είναι πιθανόν μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται αιχμάλωτοι, να έχουν δραπετεύσει, εξήγησε η Ιλχάμ Αχμεντ.

Η αξιωματούχος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, πολιτικού βραχίονα των SDF, η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη στο Παρίσι, επισήμανε ότι υπάρχουν "σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

"Όμως, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι παρά μονάχα όταν αυτές οι αντιδράσεις μεταφραστούν σε πράξεις" υπογράμμισε η ίδια, κάνοντας λόγο, επίσης, για το ενδεχόμενο "οικονομικών κυρώσεων" σε βάρος της Τουρκίας.

Η Ιλχάμ Αχμεντ απευθύνθηκε και στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

"Ζητάμε από τον (Ντόναλντ) Τραμπ να παίξει έναν ρόλο προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση και να δεσμευτούμε στον διάλογο, αντί να μας εγκαταλείψει αφήνοντας ελεύθερο τον δρόμο στην Τουρκία να μας επιτεθεί".

"Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι πληρώσαμε βαρύ τίμημα" υπογράμμισε, αναφέροντας έναν αριθμό 11.000 νεκρών και προτρέποντας την Ουάσιγκτον να "παραμείνει στο πλευρό μας ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα προς το συμφέρον όλων".

Εξάλλου, τουλάχιστον δύο άμαχοι, μεταξύ αυτών ένα μωρό, σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν σήμερα από ρουκέτες που ερρίφθησαν εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων από την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας, την οποία έχει στοχοθετήσει η Άγκυρα στη στρατιωτική επιχείρησή της.

"Ένα μωρό από τη Συρία ηλικίας 9 μηνών, ο Μουχάμεντ Ομαρ, και ένας (Τούρκος) δημόσιος υπάλληλος, που εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών, ο Τζιχάν Γκιουνές, έπεσαν ως μάρτυρες" επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του κυβερνείου της Σανλιούρφα, επαρχίας που συνορεύει με τη Συρία.

Τα δύο θύματα σκοτώθηκαν από ρουκέτες και οβίδες όλμου που ερρίφθησαν από τη Συρία και έπληξαν τις πόλεις Ακτσακαλέ και Τζεϊλανπινάρ, διευκρίνισε το κυβερνείο, προσθέτοντας ότι οι 46 τραυματίες παραμένουν υπό νοσηλεία.

Η Τουρκία ξεκίνησε χθες μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση που θεωρεί "τρομοκρατική", την οποία στηρίζουν, όμως, οι δυτικές χώρες, καθώς πολεμάει τους μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Στο Ακτσακαλέ, ορισμένες οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προς ασφαλή μέρη, ενώ άλλες οχυρώθηκαν μέσα σε αυτά.

Οι δρόμοι άδειασαν, αφού οι αρχές ειδοποίησαν τους κατοίκους να προφυλαχθούν από τις ρίψεις οβίδων.

Στο μεταξύ, δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν από ρουκέτες και βλήματα όλμου που προέρχονταν από τη Συρία και έπληξαν σημεία σε κωμοπόλεις που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ρουκέτες και τα βλήματα, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονταν από περιοχές που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία η οποία έχει στοχοθετηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις, έπληξαν σημεία στις τουρκικές κωμοπόλεις Ακτσάκαλε, Μπιρέτσικ, Τσεϊλάνπιναρ και Νουσαϊμπίν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε σήμερα πως περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειανατολική Συρία.

"Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αίν και του Ντερμπασιγέ", ανέφερε το Παρατηρητήριο διευκρινίζοντας πως οι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότερα, προς την πόλη Χασακέ.

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν σήμερα έρευνες σε βάρος ηγετών της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης και έθεσαν υπό κράτηση 21 πρόσωπα επειδή επέκριναν τη στρατιωτική επίθεση εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ενώ τα περισσότερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επιχείρηση, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έκανε έκκληση να σταματήσει η επίθεση λέγοντας πως αποτελεί "απόπειρα εισβολής".

Ο Σεζάι Τεμελί, ο ένας από τους ηγέτες του HDP, δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η επιχείρηση είναι μια απόπειρα της κυβέρνησης να συσπειρώσει υποστηρικτές, καθώς χάνει τη λαϊκή στήριξη.

Εισαγγελείς άρχισαν έρευνα σε βάρος του Τεμελί και της Περβίν Μπουλντάρ, της άλλης επικεφαλής του HDP, για τα σχόλιά τους σχετικά με την επίθεση, μετέδωσε το Ανατολή.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι Τεμελί και Μπουλντάν κατηγορούνται ότι "έκαναν προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης" και ότι "εξύβρισαν ανοικτά την κυβέρνηση της Τουρκίας".

Έρευνα με παρόμοιες κατηγορίες διεξάγεται και σε βάρος τριών άλλων βουλευτών του HDP, μετέδωσε το πρακτορείο.

Στο μεταξύ, μερικές ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης χθες, Τετάρτη, οι τουρκικές αρχές άρχισαν επίσης έρευνες σε βάρος 78 προσώπων, τα οποία επέκριναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την τουρκική επίθεση στη Συρία, μετέδωσε το Ανατολή.

Σήμερα 21 πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση στη νότια επαρχία Μαρντίν για αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για "πρόκληση μίσους και αναταραχής" και για "προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης".

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:56

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.