ΠτΔ: Η Κύπρος συνεχίζει δράσεις με στόχο τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστάσιάδης αναφέρει ότι με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με ιδιαίτερο στόχο πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής.

Έναυσμα δόθηκε από το ιδιαίτερα επιτυχημένο διεθνές συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Κύπρου, με τη συμμετοχή επιστημόνων και προσωπικοτήτων από 35 χώρες.
Ως γνωστό, αναφέρει, η Κύπρος υπέγραψε και εφαρμόζει την παγκόσμια Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015. Πρόκειται για την πρώτη οικουμενική και νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, που κυρώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Οκτωβρίου 2016. Αυτή η συμφωνία είναι ένα κοινό σχέδιο δράσης για να συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδο χαμηλότερο από δυο βαθμούς Κελσίου (2°C) στην περίοδο μετά το 2020.
«Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, διότι μόνο με συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανεπιθύμητες συνέπειες.
Η πολιτική της Κυβέρνησής μας είναι να παίξουμε το ρόλο που μας αναλογεί, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συνεργασίας και να ανταποκριθούμε στο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο κλιματικής δράσης που έχουμε υποβάλει με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Κατά τη σημερινή σύσκεψη ετέθησαν κατευθύνσεις, προκειμένου η Κύπρος να αναλάβει διεθνή πρωτοβουλία προσφερόμενη να παίξει συντονιστικό ρόλο στις προσπάθειες που γίνονται από τις χώρες τις περιοχής μας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και των συνεπειών της στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Στη χώρα μας έχουν γίνει πολλά σε αυτό τον τομέα. Το Ινστιτούτο Κύπρου, αναπτύσσοντας τη σχετική έρευνα, παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργώντας ένα αξιόλογο διεθνές επιστημονικό δίκτυο γίνεται επίκεντρο συνεργασιών. Η Κύπρος προεδρεύει της ειδικής Επιτροπής των Η.Ε. για θέματα εκπαίδευσης και διαφώτισης σχετικά με την αειφορία της ανάπτυξης. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας το εθνικό σχέδιο που έχει καταθέσει η χώρα μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων, προωθεί και σημαντικά προγράμματα στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Μέσα από συνεργασία όλων των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων με το Ινστιτούτο Κύπρου, όπως και άλλους σχετικούς φορείς, καθώς και την Επίτροπο Περιβάλλοντος, θα αναλάβουμε στο επόμενο διάστημα πρωτοβουλία ούτως ώστε, αξιοποιώντας το έργο που γίνεται σε αυτό τον τομέα, η χώρα μας να εντείνει τις διεθνείς σχέσεις συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη στη Μεσόγειο και να αναλάβει ένα συντονιστικό ρόλο, προκειμένου να προωθήσει τις δράσεις για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό των συνεπειών της.
Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε και την προσπάθεια για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και για τη διαπαιδαγώγηση των επόμενων γενιών, μέσα από τα ειδικά προγράμματα και δράσεις τόσο στην εγκύκλιο εκπαίδευσης όσο και ευρύτερα στην κοινωνία. Γιατί η απειλή της κλιματικής αλλαγής και τα όσα μπορεί να επισυμβούν στις επόμενες δεκαετίες αφορά πιο άμεσα τους σημερινούς νέους», καταλήγει η δήλωση του Προέδρου.

Πηγή: ΓΤΠ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:35

Τελευταιες Ειδησεις

01 Ιουλίου
Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από τα ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό
21:46
Αισιόδοξος ότι η κυπριακή οικονομία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των προβλημάτων που προκαλούν η πανδημία και η ρωσική εισβολή, δήλωσε ο ΠτΔ
21:32
ΠτΔ: Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό και για αυτό, δεν χρειάζεται ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου
20:55
H Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει και να συλλάβει φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία
20:53
Παραβίαση των κανονισμών τοπικού δήμου του Λονδίνου η έπαρση της σημαίας του ψευδοκράτους, αποφάνθηκε έρευνα
20:21
Ερντογάν: Η Τουρκία είναι ένα έθνος που αναγεννήθηκε από τις στάκτες του και παντού είναι έτοιμη να διεκδικήσει νίκες
19:55
Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών στη Βρετανία ο Κρις Πίντσερ
19:30
Η κρίση με τις ακυρώσεις πτήσεων αεροπορικών εταιριών επηρέασε σήμερα και την Κύπρο
18:39
Ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν γίνεται αποδεκτή
18:13
ΑΚΕΛ: Τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν είναι ικανά να μειώσουν αμέσως την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ή τουλάχιστον να αναχαιτίσουν τις συνεχιζόμενες αυξήσεις
17:58
Τη θέση για διχοτόμηση και συνεργασία δύο κρατών ανέλυσε ο Τατάρ στη συνάντηση με τον Μίροσλαβ Γέτζια
17:47
Διάβημα προς το Ρώσο πρέσβη για την απέλαση οχτώ Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία επέδωσε το Ελληνικό ΥΠΕΞ
17:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand