ΠτΔ: Η Κύπρος συνεχίζει δράσεις με στόχο τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστάσιάδης αναφέρει ότι με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με ιδιαίτερο στόχο πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής.

Έναυσμα δόθηκε από το ιδιαίτερα επιτυχημένο διεθνές συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Κύπρου, με τη συμμετοχή επιστημόνων και προσωπικοτήτων από 35 χώρες.
Ως γνωστό, αναφέρει, η Κύπρος υπέγραψε και εφαρμόζει την παγκόσμια Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015. Πρόκειται για την πρώτη οικουμενική και νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, που κυρώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Οκτωβρίου 2016. Αυτή η συμφωνία είναι ένα κοινό σχέδιο δράσης για να συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδο χαμηλότερο από δυο βαθμούς Κελσίου (2°C) στην περίοδο μετά το 2020.
«Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, διότι μόνο με συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανεπιθύμητες συνέπειες.
Η πολιτική της Κυβέρνησής μας είναι να παίξουμε το ρόλο που μας αναλογεί, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συνεργασίας και να ανταποκριθούμε στο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο κλιματικής δράσης που έχουμε υποβάλει με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Κατά τη σημερινή σύσκεψη ετέθησαν κατευθύνσεις, προκειμένου η Κύπρος να αναλάβει διεθνή πρωτοβουλία προσφερόμενη να παίξει συντονιστικό ρόλο στις προσπάθειες που γίνονται από τις χώρες τις περιοχής μας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και των συνεπειών της στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Στη χώρα μας έχουν γίνει πολλά σε αυτό τον τομέα. Το Ινστιτούτο Κύπρου, αναπτύσσοντας τη σχετική έρευνα, παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργώντας ένα αξιόλογο διεθνές επιστημονικό δίκτυο γίνεται επίκεντρο συνεργασιών. Η Κύπρος προεδρεύει της ειδικής Επιτροπής των Η.Ε. για θέματα εκπαίδευσης και διαφώτισης σχετικά με την αειφορία της ανάπτυξης. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας το εθνικό σχέδιο που έχει καταθέσει η χώρα μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων, προωθεί και σημαντικά προγράμματα στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Μέσα από συνεργασία όλων των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων με το Ινστιτούτο Κύπρου, όπως και άλλους σχετικούς φορείς, καθώς και την Επίτροπο Περιβάλλοντος, θα αναλάβουμε στο επόμενο διάστημα πρωτοβουλία ούτως ώστε, αξιοποιώντας το έργο που γίνεται σε αυτό τον τομέα, η χώρα μας να εντείνει τις διεθνείς σχέσεις συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη στη Μεσόγειο και να αναλάβει ένα συντονιστικό ρόλο, προκειμένου να προωθήσει τις δράσεις για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό των συνεπειών της.
Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε και την προσπάθεια για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και για τη διαπαιδαγώγηση των επόμενων γενιών, μέσα από τα ειδικά προγράμματα και δράσεις τόσο στην εγκύκλιο εκπαίδευσης όσο και ευρύτερα στην κοινωνία. Γιατί η απειλή της κλιματικής αλλαγής και τα όσα μπορεί να επισυμβούν στις επόμενες δεκαετίες αφορά πιο άμεσα τους σημερινούς νέους», καταλήγει η δήλωση του Προέδρου.

Πηγή: ΓΤΠ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:35

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
60 τραυματίες μετά την κατάρρευση εξέδρας σε συναγωγή κοντά στην Ιερουσαλήμ (Βίντεο)
21:20
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση φόνου 46χρονου στη Γερμασόγεια
21:06
165 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 την Κυριακή, κανένας θάνατος
21:00
Νίκη με ανατροπή 2 - 1 η Πάφος φουλ για πρωτιά, βουλιάζει η Ν.Σαλαμίνα
20:15
Στο Golden Coast, συνοδεία της Λιμενικής, οδηγείται πλοιάριο με 56 μετανάστες
20:07
Ελλάδα: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Νέα Πέραμο Αττικής
19:58
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ, για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, συγκαλεί ο Ζ. Μπορέλ
19:53
Μπ. Νετανιάχου: Το κτίριο όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης ήταν «ένας απόλυτα νόμιμος στόχος»
19:28
Η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή ήταν στο επίκεντρο των επαφών του ΥΠΕΞ στην Ιορδανία
19:10
Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επίθεση με όχημα που τους παρέσυρε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
18:55
Μήνυμα παραμονής από Τιμούρ: "Αυτή ήταν μόνο η αρχή!" (Βίντεο)
18:34
Άνοιξε o αυτοκινητόδρομος Αγιας Ναπας - Λαρνακας
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand