NYT: Μέσω Κύπρου χάκερ υπέκλεπταν επικοινωνίες της ΕΕ

Σαν βόμβα έσκασαν στους ευρωπαϊκούς κύκλους οι αποκαλύψεις ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times ότι χάκερ υπέκλεπταν επί τρία χρόνια διπλωματικές επικοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παραβίαση ανακαλύφθηκε από την Area 1, μια αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Όπως αναφέρεται οι χάκερ το έκαναν στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα που εγκαθιστούσαν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές διπλωματών στην Κύπρο.

Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν στη συνέχεια να πάρουν τους κωδικούς διπλωματών για το εσωτερικό διπλωματικό ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΕ.

«Φυσικά λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας κάθε ρεπορτάζ που αναφέρεται σε πιθανό χάκινγκ των ευρωπαϊκών συστημάτων επικοινωνίας αλλά ταυτόχρονα είναι αδύνατον να σχολιάσουμε διαρροές. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι καμία χώρα δεν είναι αλώβητη σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Όλα τα συστήματα επικοινωνίας είναι ευάλωτα. Άρα, διαχειριζόμαστε σταθερά αυτή την πρόκληση αναβαθμίζοντας τα επικοινωνιακά μας συστήματα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο διαχειρίζεται τις ασφάλειες των επικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εξετάζει το θέμα αλλά δεν σχολιάζει διαρροές.

Σύμφωνα με τους New York Tiimes οι χάκερ κατάφεραν επίσης να διεισδύσουν και στα δίκτυα του ΟΗΕ, αλά και σε υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών διαφόρων χωρών.

Η αντίδραση της Λευκωσίας

Σε επικοινωνία που είχε το euronews με τις κυπριακές αρχές ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Σαμουηλ τόνισε ότι: «Σχετικά με τα δημοσιεύματα που κατονομάζουν την Κύπρο σε περιστατικό κυβερνοεπιθεσης, το ΥΠΕΞ περιορίζεται να επιβεβαιώσει ότι εχει βρεθεί αρκετες φορες στόχος τέτοιων επιθέσεων αλλά για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν πρόκειται να επεκταθεί περισσότερο στο θέμα.Εχουν ληφθεί ήδη τα αναγκαία μέτρα και η Αρχή Ψηφιακής Ασφαλείας θα συνέλθει εκτακτως για να μελετήσει τα επόμενα βήματα»#

Πηγή:Euronews

EU4U 500px 200px

Τελευταιες Ειδησεις

08 Μαρτίου
352 νέα κρούσματα κανένας θάνατος
20:33
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Νίκο Δένδια.
19:54
Eπιμένει στα δύο κράτη ο Τάταρ
19:27
Nίκος Αναστασιάδης: Ρητές οδηγίες για ενδελεχή διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης
19:00
Υπέρ διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας τοποθετήθηκε ο Τζόνσον σε επικοινωνία με Ερντογάν
18:06
Σημεία rapid test Τρίτη 9 Μαρτίου
17:43
Ελλάδα : 1.165 νέα κρούσματα, 477 διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι
17:40
Το 80% των παραπόνων για παρενόχληση από γυναίκες, 90% από τον δημόσιο τομέα, λέει η Λοττίδη
17:06
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ
16:56
Με κοινοτάρχες της περιοχής Σολέας συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
16:50
Sputnik V: Πρόωρη η μονομερής έγκριση του ρωσικού εμβολίου, προειδοποιεί ο ΕΜΑ
16:11
Europa Donna: Βήμα, βήμα μαζί, κερδίζουμε τη ζωή!
16:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand