ΠτΔ: Άλλο αποκέντρωση εξουσιών, άλλο χαλαρή ομοσπονδία

Στη συνδιαμόρφωση κοινών θέσεων, μέσα από ένα αδογμάτιστο και δημιουργικό διάλογο, που θα επιτρέψουν την εμπλοκή σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών ο οποίος θα οδηγήσει σε μια αποδεχτή για τις δύο κοινότητες λύση, κάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων.

Αναλύοντας σε αποψινή διάσκεψη Τύπου, την ιδέα για αποκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Κυβέρνηση, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι κατανοεί τις ανησυχίες που εκφράζονται από διάφορες σχολές σκέψεις. Πλην, όμως, πρόσθεσε, πρέπει να συνυπολογιστούν τα αρνητικά τετελεσμένα που δημιουργεί το παρατεταμένο αδιέξοδο, αλλά και οι ορατοί κίνδυνοι από την επίτευξη μιας μη λειτουργικής λύσης που θα οδηγήσει σε εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα.
Ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μια φορά ότι άλλο αποκέντρωση εξουσιών και άλλο χαλαρή Ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η πρότασή του δεν είναι νέα, αφού ανάλογη είχε υποβάλει ξανά στο Εθνικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2010.
Εξήγησε ότι η πρότασή του σχετίζεται με την αποκεντρώση όσων εξουσιών αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών ή και όσων άλλων θα επέτρεπαν την αμφισβήτηση. Η φιλοσοφία της, πρόσθεσε, αποσκοπεί στη μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία των δύο πολιτειών, κάτω από όρους, με εξισορροπιστικό αντιστάθμισμα η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων να ασκείται μόνο εκεί και  όπου η όποια απόφαση εκτελεστικού οργάνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και νοουμένου,  ότι θα θεσμοθετηθεί αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης τυχόν αναφυομένων διαφορών.
Η μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία, τόνισε, δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους, αφαιρεί την εμμονή σε θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις, αλλά αναιρεί και τα προσχήματα της Τουρκίας για τη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων για προστασία των Τουρκοκυπρίων από αυθαίρετες αποφάσεις των Ελληνοκυπρίων.
Την ίδια ώρα, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντά στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του Κράτους, αντιμετωπίζοντας το αίσθημα ανασφάλειας από τον κίνδυνο κατάρρευσης της νέας κατάστασης πραγμάτων.
Κάνοντας μια ιστορική αναφορά των συνομιλιών μέχρι σήμερα, της προόδου που επιτεύχθηκε επί διακυβέρνησής του, αλλά και για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, το οποίο είπε, οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι θα ήταν παράφρων να απορρίψει τα όσα διαχρονικά διεκδικούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά και τα οποία, το περίγραμμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θέτει πλέον στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων.  


Απαντήσεις στις ερωτήσεις δημοσιογράφων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να μην δώσει εντολή για έναρξη του διαλόγου, εάν δεν υπάρξει κοινή συνισταμένη στους όρους αναφοράς όπως αυτοί καταγράφονται στην τελευταία έκθεσή του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι κανένας δεν λέει ότι το πλαίσιο Γκουτέρες λύνει το σύνολο των προβλημάτων του Κυπριακού. Αναφέρεται, πρόσθεσε, σε ακανθώδη θέματα τα οποία εάν όντως επιλυθούν θα ανοίξει ο δρόμος για λύση, τονίζοντας ότι μεταξύ των σημαντικών αυτών διαφορών, πέραν των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και του στρατού είναι και η λειτουργικότητα του κράτους.
Το θέμα, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι πιο θα είναι το πλαίσιο και οι εντολές που θα δώσει ο Αντόνιο Γκουτέρες στην προσωπική του απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ για να διαδραματίσει ρόλο που θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να ξεπεράσουν υπαρκτά προβλήματα.  

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε, επίσης, ότι υπάρχει εκ νέου αδιέξοδο στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας, αφού όπως τόνισε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια πολιτική εκμετάλλευσης που επιχειρείται μέσα από το ζήτημα αυτό. Ουσιαστικά, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, η τουρκοκυπριακή πλευρά, επιχειρεί έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους απαιτώντας να υπογράψουν τη συμφωνία οι τουρκοκυπριακές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.  
Για το ζήτημα της ενέργειας και τη μία θετική ψήφο που ζητεί η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα του αγωγού ΕastMed, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση κρίνει ότι είναι συμφέρουσα η συγκεκριμένη λύση, η Κύπρος για να υπογράψει τη συμφωνίκα πρέπει να βρεθεί Τουρκοκύπριος υπουργός να ψηφίσει θετικά και να απορρίψει τη λύση αγωγού μέσω Τουρκίας.
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι στοχεύει σε άλλου είδους λύση, πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ήταν σαφέστατος για ποιες εξουσίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αρμοδιότητες των Πολιτείων.
Τόνισε, ακόμη, ότι στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ γίνεται αναφορά στη βούληση του για συνέχιση του διαλόγου στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι έγνοια του είναι η λειτουργικότητα της λύσης που δεν θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.
Ερωτηθείς τι άλλαξε και επαναφέρει την πρόταση του για αποκέντρωση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η εμπειρία του Κραν Μοντάνα έδειξε ότι υπάρχει προβληματισμός για τη λειτουργικότητα της λύσης, ενώ όταν διαπίστωσε ότι ήταν αδύνατον να υπάρξει λύση με την αποδοχή της θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις αποφάσεις, επανάφερε τον προβληματισμό του.


Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:44

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Ο Ναφτάλι Μπένετ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ισραήλ
21:30
G7: Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι «δεν επιζητεί τη σύγκρουση» με την Κίνα
21:07
Kανένας θάνατος- 33 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:35
G7: Οι πλούσιες χώρες ενώνονται για τα εμβόλια και την προστασία του κλίματος
20:17
Mπάιντεν:Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε σειρά θεμάτων
20:00
Επιστολή Δένδια στον Οσμάνι για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
19:48
Ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί «ιερή υποχρέωση» την υπεράσπιση συμμάχου του ΝΑΤΟ που δέχεται επίθεση
19:00
Νεκρός εντοπίστηκε 75χρονος που έπεσε σε χαράδρα στο Τρόοδος
18:31
Μακρόν: Η G7 «δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα»
18:25
Κορονοϊός-Ελλάδα: 297 νέα κρούσματα, 358 διασωληνωμένοι, 17 θάνατοι
17:58
Ερντογάν: Ελπίζω η συνάντηση με Μπάιντεν να κάνει την 24η Απριλίου να ξεχαστεί
17:43
Ιταλία: Άνδρας με ψυχικά προβλήματα δολοφόνησε δυο παιδιά και έναν ηλικιωμένο σε προάστιο της Ρώμης
17:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand