Τι δείχνουν οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Κύπρο

Διατήρηση της δυναμικής για ισχυρή οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να φτάνουν το 3,9% για το 2018, το 3,5% για το 2019 και το 2,9% για το 2020, βλέπει η Κομισιόν, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές της προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πακέτο προβλέψεων που παρουσίασε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, στην Κύπρο το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται από το 105% το 2018 στο 98,4% το 2019 και στο 91% το 2020, ενώ οι προϋπολογισμοί θα είναι πλεονασματικοί με +2,8%, +3% και +2,9% για το τρέχον και τα δύο επόμενα χρόνια και ο πληθωρισμός θα φτάνει το 0.8%, 1.3% και 1.4% αντίστοιχα.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι "η οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο παρέμεινε έντονη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, με σταθερή ιδιωτική κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές, με πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4%". Σημειώνει ότι "οι πρόσφατες αναθεωρήσεις των στοιχείων για το ΑΕΠ χρωματίζουν μια πιο έντονη εικόνα σχήματος V της οικονομικής ανάκαμψης της Κύπρου από την κρίση". Καταγράφει ότι δε ότι "η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει αρκετά ισχυρή και πάνω από τις δυνατότητες, αν και επιβραδύνεται από 3,9% το 2018 σε 2,9% το 2020".

Η Κομισιόν καταγράφει ακόμη ότι η ιδιωτική κατανάλωση επιταχύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους και αναμένεται να παραμείνει αρκετά ισχυρή, "καθώς η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται ραγδαία, οι μισθοί αυξάνονται σταδιακά και ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, ενισχύοντας περαιτέρω τα πραγματικά εισοδήματα".

Η Κομισιόν καταγράφει επιπλέον ότι ο τουριστικός τομέας, ο οποίος υπήρξε κινητήρια δύναμη των εξαγωγών του τομέα των υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια, αρχίζει να αντιμετωπίζεται τώρα ο αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες, όπου οι ανησυχίες για την ασφάλεια μειώνονται, αλλά και λόγω της μικρότερη αγοραστικής δύναμης ορισμένων τουριστών (κατά κύριο λόγο Βρετανών και Ρώσων) ως αποτέλεσμα των υποτιμήσεων του νομίσματος.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές, λόγω του σημαντικού περιεχομένου τους στην τελική ζήτηση, αναμένεται να αντισταθμίσουν τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα "τη συνολική αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και την περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών", αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τη θετική δυναμική της αγοράς εργασίας, η Κομισιόν καταγράφει ότι "μια ταχεία αύξηση της απασχόλησης από το 2016, συνεχίστηκε, μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας σε 8,1% έως τα μέσα του 2018, το χαμηλότερο επίπεδο σε οκτώ χρόνια".

Ο γενικός ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ προβλέπεται να παραμείνει χαμηλός, στο 0,8% το 2018. Κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα παρουσίασαν περίοδο μείωσης των τιμών λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού, ενώ οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μεταφέρθηκαν σε τιμές ενέργειας μια υστέρηση. Προχωρώντας προς τα εμπρός, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί μετρίως καθώς η αυστηρότερη αγορά εργασίας μεταφράζεται σε υψηλότερους μισθούς.

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παραμείνει πλεονασματικό, εξαιρουμένου του αντίκτυπου των μέτρων τραπεζικής στήριξης το 2018, "που πρόκειται να προσδιοριστεί", αναφέρει η Κομισιόν. Σημειώνει ότι "οι δημοσιονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές, με το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη".

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:35

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
«Σώστε το Καλοκαίρι Μας»: Βρετανοί πιλότοι καλούν τους πολιτικούς να διασώσουν την ταξιδιωτική βιομηχανία
09:22
Νέα διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη στο Βερολίνο
09:12
Κούσιος: Ο ΠτΔ δεν κατάφερε να συστήσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, αλλά δεν φέρει ο ίδιος την ευθύνη
08:55
Πολλοί ασθενείς Covid-19 υποφέρουν από γνωστικά και συμπεριφορικά προβλήματα για αρκετούς μήνες μετά
08:49
Χειροπέδες σε 32χρονο και 38χρονο για υπόθεση επίθεσης και πρόκλησης βαριάς σωματική βλάβης
08:48
Τμήμα Περιβάλλοντος: Οι αλυκές Λάρνακας δέχονται πιέσεις από ανθρωπογενείς παράγοντες
08:36
Ελλάδα: Συνελήφθη ο 35χρονος κατηγορούμενος για τον βιασμό της 50χρονης καθαρίστριας στα Πετράλωνα
08:25
NYT: 4 μέλη της ομάδας που εκτέλεσε τον Κασόγκι είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ
08:18
Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας, η εικόνα διεθνώς
08:10
Διοργανώνεται στις 27 Ιουνίου το 4ον «Χειμερινό Ράλι» Ιστορικού Αυτοκινήτου Αθηένου
07:55
Σε σοβαρή κατάσταση 31χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στη Λεμεσό
07:43
Ινδία: Ξεπέρασαν το όριο των 30 εκατομμυρίων τα κρούσματα του νέου κορονοϊού
07:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand