Βραβεία για κυπριακές ταινίες στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Τέσσερις κυπριακές ταινίες, ένας σημαντικός αριθμός για τη μικρή κινηματογραφία της χώρας, διαγωνίστηκαν στο φετινό 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Τρεις στο Ελληνικό και μία στο Διεθνές διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, πρόκειται για τις ταινίες τις ταινίες «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη (Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα), «Sunrise in Kimmeria» του Σάιμον Φαρμακά (Ελληνικό Πρόγραμμα), «Παύση» (Ελληνικό Πρόγραμμα) της Τώνιας Μισιαλή και «China Town» της Αλίκης Δανέζη – Κνούτσεν (Ελληνικό Πρόγραμμα).

Σε σύνολο 20 ταινιών του Ελληνικού Προγράμματος, η ταινία «ΠΑΥΣΗ» της Τώνιας Μισιαλή (Συμπαραγωγή Κύπρου - Ελλάδας) έλαβε το πολύ σημαντικό βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για Ελληνική Ταινία, καθώς και το 2ο Βραβείο της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής, «Πρόκειται για μια ταινία που δείχνει μια γυναίκα η οποία βιώνει μια κατάσταση γεμάτη προκλήσεις, όπου η φαντασία είναι ιδιαίτερα αναγκαία».

Η ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη (συμπαραγωγή Κύπρου, Γερμανίας, Ελλάδας), συνεχίζει την επιτυχημένη διεθνή πορεία μετά το μεγάλο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Μυθοπλασίας του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα 2018, κερδίζοντας τη φορά αυτή την Πρώτη Ειδική Μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «για τη χιουμοριστική του προσέγγιση σε μια περίπλοκη πολιτική κατάσταση».

Οι προβολές των τεσσάρων Κυπριακών ταινιών έγιναν σε κατάμεστες από κόσμο αίθουσες, οι συντελεστές τους καταχειροκροτήθηκαν και εισέπραξαν θετικά σχόλια και κριτικές.

Οι φετινές βραβεύσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δίνουν συνέχεια στην περσινή επιτυχία της ταινίας «Ρόζμαρι» του Άδωνη Φλωρίδη, που είχε κερδίσει το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Όλες οι προαναφερθείσες ταινίες αποτελούν συμπαραγωγές με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - Πολιτιστικές Υπηρεσίες, και έχουν τύχει οικονομικής στήριξης μέσα από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κινηματογράφου (ΣΕΚιν).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:36

Τελευταιες Ειδησεις

26 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Σάββατο 26 Νοεμβρίου
18:00
Σημαντική νίκη για Πολωνία
17:20
Δράκου: Θα μελετηθεί ενδελεχώς η έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα
16:56
Κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Κύπρο
16:34
Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου - 3ο Δελτίο Καιρού (26/11/22)
16:20
Προσπάθεια αποδόμησής της καταγγέλλει η Άννα Αριστοτέλους
16:07
Απελευθερώθηκαν 9 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου
15:19
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία της
14:28
Νίκη ελπίδας για την Αυστραλία, 1-0 την Τυνησία
14:09
ΥΠΑΜ: Με σταθερές σχέσεις στον τομέα της άμυνας και μέσω διπλωματίας απαντά στις τουρκικές προκλήσεις η ΚΔ
13:19
Η Κύπρος χαιρέτισε χθες βράδυ την κατάθεση του σχεδίου δράσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό
12:42
Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου - 2ο Δελτίο Καιρού (26/11/22)
12:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand