CYTA: Τι προνοεί η κυβερνητική πρόταση

Η κυβέρνηση απέστειλε στις συντεχνίες το προσχέδιο της πρότασής της για την αποκρατικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών-CYTA και τις ρυθμίσεις για τους εργαζομένους.

Προβλέπεται σε πρώτη φάση η ίδρυση "Νέας Εταιρείας", η οποία θα ανήκει αρχικά 100% στη Δημοκρατία στη βάση νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Αυγούστου. Σε δεύτερη φάση και μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 μηνών, ένας ή περισσότεροι επενδυτές θα αποκτήσουν μετοχές της νέας εταιρείας.
Η ΑΤΗΚ θα συνεχίσει να υφίσταται ως δημόσιος οργανισμός. Κατά την αρχική περίοδο ,οι εργοδοτούμενοι τους οποίους η ΑΤΗΚ θα κρίνει ως απαραίτητους, θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους ίδιους όρους όπως σήμερα.
Οι υπηρεσίες των άλλων εργοδοτουμένων θα παραχωρηθούν στη "Νέα Εταιρεία", ωστόσο θα συνεχίσουν να θεωρούνται εργοδοτούμενοι στην ΑΤΗΚ με το ίδιο εργασιακό καθεστώς, το κόστος του οποίου, θα καταβάλλει στην Αρχή η "Νέα Εταιρεία".
Κατά τη μεταβατική περίοδο 12 μηνών που θα ακολουθήσει, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σχέδιο παροχής δωρεάν μετοχών στη "Νέα Εταιρεία" που θα προσφερθούν στους εργοδοτουμένους για να αφυπηρετήσουν πρόωρα από την ΑΤΗΚ και να καταστούν εργοδοτούμενοι με το καθεστώς ιδιωτικού υπαλλήλου στη "Νέα Εταιρεία".
Πριν από την έναρξη της μεταβατικής περιόδου, κυβέρνηση και ΑΤΗΚ θα ανακοινώσουν επίσης σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης.

Κατά τη μεταβατική περίοδο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν:
- Να αποχωρήσουν από την ΑΤΗΚ και να εργοδοτηθούν από τη νέα εταιρεία ως ιδιωτικοί υπάλληλοι, επωφελούμενοι του σχεδίου δωρεάν μετοχών.
- Να εργοδοτηθούν στη "Νέα Εταιρεία", διατηρώντας την ιδιότητα του υπαλλήλου της ΑΤΗΚ με τη λήψη άδειας άνευ απολαβών, χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα δωρεάν μετοχών.
- Να αποδεχθούν τους όρους του σχεδίου εθελούσιας αφυπηρέτησης και να αποχωρήσουν.
- Να αποσπαστούν σε άλλα τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Στην πρόταση περιλαμβάνονται πρόνοιες για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ, στη "Νέα Εταιρεία" και στο δημόσιο, καθώς και για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα τα οποία παραμένουν στην ουσία αναλλοίωτα.
Ανάλογες ρυθμίσεις αναφέρονται και για το ωρομίσθιο προσωπικό.
Στην πρόταση αναφέρεται ότι η διαβούλευση στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή συνεχίζεται επί όλων των θεμάτων.
Οι συντεχνίες της CYTA θα συναντηθούν αύριο με τους νομικούς τους συμβούλους για να μελετήσουν την κυβερνητική πρόταση.
Ωστόσο, ανώτερη συντεχνιακή πηγή ανέφερε στο ΡΙΚ ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μην ικανοποιείται το βασικό τους αίτημα που είναι η εργοδότησή τους στη "Νέα Εταιρεία" υπό το υφιστάμενο καθεστώς. Οι συντεχνίες εκτιμούν επίσης ότι τίθεται και ένα ευρύτερο θέμα που είναι η παραχώρηση κερδοφόρων εργασιών σε ιδιώτες χωρίς οποιοδήποτε κόστος.

Σύνταξη: Νίκος Σχίζας
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:01

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.