Συναντήθηκαν στη Ραμάλα Αναστασιάδης - Αμπάς

Τη λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό, υποστήριξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε σε δίκαιη και συνολική λύση του Παλαιστινιακού, στη βάση της αρμονικής συνύπαρξης Ισραήλ και Παλαιστίνης, ως δύο κρατών με αμοιβαία αναγνώριση.
Διαβεβαίωσε, ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει για το Παλαιστινιακό, θα συνεχίσει να υποστηρίζει χωριστή παρουσία του Μαχμούντ Αμπάς και του Βενιαμίν Νετανιάχου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ώστε να προβάλουν τις θέσεις τους για την ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό.
Αναφερόμενος στους  ιστορικούς δεσμούς Κύπρου- Παλαιστίνης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι συνεχίζουν να ενισχύονται με τη σημερινή συνάντηση σε διμερές επίπεδο και συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να διαβεβαιώνει για τη δέσμευσή του να εργαστεί ακούραστα για διαρκή και βιώσιμη λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.
Ευχαρίστησε, επίσης, τον Μαχμούντ Αμπάς για τη στάση αρχών της Παλαιστίνης στο Κυπριακό και τη στήριξη των προσπαθειών επίλυσης και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Κύπρο.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την εκτίμηση του ιδίου και του Παλαιστινιακού λαού για την πρώτη επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στην Παλαιστίνη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Αναφέρθηκε εκτενώς στο Μεσανατολικό και κατηγόρησε το Ισραήλ για άτεγκτη και σκληρή στάση και για έλλειψη πολιτικής βούλησης, που θα οδηγήσει σε δίκαιη και διαρκή ειρήνη και στην ανεξαρτησία του Παλαιστινιακού λαού.
Ο Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τις Βρυξέλλες να κάνουν περισσότερα για λύση δύο κρατών, στη βάση των συνόρων του 1967 μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου σε μήνυμα που του έστειλε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος.
Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, υπεγράφησαν Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στον Τομέα της Ανάπτυξης και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και Κοινή Διακήρυξη για την Εγκαθίδρυση Κυπρο-Παλαιστινιακής Διακυβερνητικής Επιτροπής.

Σύνταξη: Ανδρέας Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:22

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου
07:00
Ιράκ: Περισσότεροι από 100 νεκροί μετά από φωτιά σε δεξίωση
06:54
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 27/9/2023
06:36
Ζελένσκι: Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν είναι αρκετές
06:34
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Στους 125 οι νεκροί από την έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων
06:26
Γκουτέρες: Ετοιμάζεται νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών- Καταρρέει η αρχιτεκτονική του αφοπλισμού
06:13
Ελλάδα: Σε ετοιμότητα για την αποτροπή πλημμυρών λόγω της νέας κακοκαιρίας
06:00
26 Σεπτεμβρίου
Την κλιματική αλλαγή θεωρούν οι Έλληνες ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη
22:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν- Ιλχάμ Αλίεφ
21:36
Ελλάδα: Απομακρύνονται κάτοικοι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Λαμιέων
21:09
Γεάδης: Αποδείχθηκε η αναγκαιότητα επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής (Βίντεο)
20:35
Στεφάνου: Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Βίντεο)
20:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand