İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, gelecek Çarşamba günü Birleşmiş Milletler oturumuna katılmak amacıyla, New York’a gidecek.
Zarif’in resmi olarak herhangi bir Amerikan yetkilisi ile görüşmesi planlanmadı ancak Tahran’da İran diplomasisinin başındaki Zarif’in, Eylül ayında BM Genel Kurulu marjında bir toplantıya hazırlanmak istediğine dair güçlü söylentiler var.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, hükümetinin Amerika Birleşik Devletleri ile görüşme yapmak istediğini ancak, önce bazı şartların yerine getirilmesi ve İran’a uygulanan mali yaptırımlarının kaldırılması gerektiğini dile getirdi.
Fransa, Britanya ve Almanya, nükleer konusundaki bu anlaşmayı uygulamaya, ve gerginliği daha da artırmamak adına, iki tarafı da diyaloğa davet etti.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
İran’da ülkenin Atom Enerjisi Ajansı başkan yardımcısı Ali Asgar Zarean, İran’ın yakında yeni nesil uranyum zenginleştirme cihazları tanıtacağını ifade etti.
Devlet televizyonuna konuşan yetkili, bu cihazın İran’da üretilen yeni nesil bir santrifüj olduğunu söyledi.
Eylül’de İran uranyum zenginleştirmesini hızlandırmak için bu tür cihazları geliştirmeye başladığını açıklamıştı.
Tahran, Mayıs 2018’de, ABD’nin İran’ın nükleer cephanesi ile ilgili uluslararası anlaşmadan çekilmesi ve ABD’nin kendisine yönelik yaptırımlarının yeniden başlatılmasıyla, uranyum zenginleştirme sürecine start vermişti.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Kuzey Kore, yeni bir füze fırlatma testi gerçekleştirdi.
Devlete ait haber ajansı, Pyongyang rejiminin, “Sohe” fırlatma merkezinde başarılı bir test gerçekleştirdiğini belirtti. Ajans füze testi konusunda başka ayrıntı vermedi.
Söz konusu füze testi Kuzey Kore’nin Kore Yarımadası’nın nükleersizleştirme diyaloğuna son vereceğini ve ABD ile müzakerelerin sona erdiğini açıklamasından bir kaç gün sonra gerçekleştirildi.
Ülkenin Birleşmiş Milletler’deki elçisi, Washington’u kendi iç gündemine hizmet etmek için zaman kazanmaya çalışmakla suçladı.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Uluslararası Para Fonu, Ukrayna ile, ülkedeki ciddi finansal sorunların üstesinden gelmek için beş buçuk milyar dolarlık bir kredi konusunda anlaşmaya vardı.
Kredi Anlaşması üç yıllık bir anlaşma olacak ve uygulamaya girmesi içim Yürütme Kurulu ve Uluslararası Finansal Kurumun Üye Devletleri tarafından onaylanması gerekiyor.
Fon Genel Müdürü Kristalina Georgieva Kredi Anlaşmasının yerine getirilmesinin, yargının bağımsızlığı ve yolsuzlukla mücadelenin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere, kabul edilen tüm ön koşulların Kiev tarafından yerine getirilmesi olduğunu söyledi.
Georgieva'nın açıklamalarından önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ve Georgieva uzun süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Yeni kredi anlaşması, 2018’deki 3.9 milyar dolarlık kredi sonrası geliyor. İlk kredinin şu ana kadar 1.4 milyar doları geri ödendi.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
İsrail’e ait savaş uçakları ve saldırı helikopterleri, sabahın erken saatlerinde, Gazze Şeridi'ndeki hedeflere yönelik operasyon gerçekleştirdi.
İsrail ordusunun bu saldırısı, Filistin yerleşim bölgesi tarafından İsrail topraklarına karşı dün gece üç roket fırlatılması sonrası misilleme olarak gerçekleşti.
Füzeler, İsrail'in füze savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildi.
İsrail askeri hava saldırısında Hamas tesisleri hedef alındı.
İslamcı militanlar, Hamas'ın askeri kanadını oluşturan "Ezedin el-Kasam" Tugaylarına ait iki tesisin saldırıya uğradığını doğruladı.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Lübnan iç savaştan bu yana, en kötü ekonomik krizi ile karşı karşıya.
İstifa eden ülkenin Başbakanı Saat Hariri, Lübnan’ın ciddi bir likidite sorunuyla karşı karşıya kaldığı için ülkeye gıda ve hammadde ithalatında yardım çağrısında bulundu.
Lübnan yardım için Fransa, Türkiye, ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Çin ve Mısır’a yöneldi.
Paris'in ülkenin yardım misyonunu koordine etmek için önümüzdeki hafta uluslararası bir konferans toplaması bekleniyor.
Lübnan Saat Hariri’nin kitlesel hükümet karşıtı protestolar sonucu beş hafta önce istifaya zorlandığı için derin bir siyasi krizle de karşı karşıya.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Libya büyükelçisi’nin Yunanistan’dan kovulması sonrası, Atina Türkiye'nin Libya ile anlaşması konusunda bir sonraki diplomatik adımları için hazırlık yapıyor.
Dün sabah, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Libya büyükelçisine çağırdı, Atina’da istenmediğini ve ülkeden ayrılması için kendisine 72 saatlik bir süre tanıdığını bildirmişti.
Yunan hükümeti, Trablus'un Atina tarafından belirlenen şartları yerine getirememesi üzerine Libya büyükelçisini kovdu.
Elde edinilen bilgilere göre, Yunanistan hükümeti, Birleşmiş Milletlere gönderilmesi üzere, Türkiye-Libya Mutabakat muhtırasını kınayan bir mektup hazırlıyor. Muhtıra’nın geçersiz olduğu ve uluslararası ve deniz hukukunu ihlal ettiğini açıkça ortaya konulacak.
Aynı zamanda, Mısır’da Birleşmiş Milletler'e bir şikayet mektubu hazırlıyor.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Brüksel Zirvesi'nde Türk provokasyonları sorununu gündeme getireceğini ve Avrupa'nın Yunanistan yanında duracağını düşündüğünü söyledi.
Atina, Libya Parlamentosu'nun anlaşmayı onaylamasını engellemek için Libya ile ilişkilerini yeniden tanımlamaya çalışıyor ve muhaliflerle iletişim köprüleri kuruyor.
Anlaşma konusundaki anlaşmazlıklarını çoktan ifade etmiş olan Libya Parlamentosu Başkanı'nın Çarşamba günü Atina'da olması bekleniyor.
Başbakan, gelişmeleri görüşmek üzere Salı günü Ulusal Dış Politika Konseyi toplantısı yapılması için çağrıda bulundu.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Libya ile deniz sınırı sınır anlaşması imzalama eylemine karşı olduğunu dile getirdi.
Konu hakkında sorulan soruyu cevaplayan Lavrov, yasal olarak seçilen Libya parlamentosunun imzalanan belgeyle olan anlaşmazlıklarını dile getirdiğini ve Libya’nın komşuları tarafından da endişelerinin ifade edildiğini vurguladı. Bu gerçeklerin göz ardı edilemeyeceğini söyledi.
Moskova, ülkenin çoğunu kontrol eden “Libya Ulusal Ordusu” lideri General Khalifa Haftar'ı destekliyor. Libya Parlamentosu da Haftar’ın yanında duruyor.
Başbakan Saraj liderliği altındaki Trablus hükümeti 2015 yılında sivil çatışmayı sona erdirmek için özel bir rejim altında kuruldu.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin Libya ile imzaladığı mutabakat konusunda geri adım atmasının söz konusu olmadığını açıkladı.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında Londra’da gerçekleştirecek görüşmenin odak noktası, Türkiye ve Libya arasındaki anlaşma olacak.
NATO zirvesine katılmak için Londra’ya hareket etmeden önce açıklamalarda bulunan Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ın talebine cevap olarak, ülkesinin Libya ile anlaşmasını görüşmek üzere Yunanistan başbakanı ile bir araya geleceğini belirtti.
Bununla birlikte, Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs'ın, anlaşmanın imzalanmasıyla Türkiye ve Libya'nın attığı adımı hiçbir şekilde etkileyemeyeceğini açıkça belirtti.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, NATO’nun kuruluşunun yıldönümüne denk gelen zirve için Londra’ya dün gece ulaştı.
Toplantının bir kutlama olması beklenirken, özellikle Fransız cumhurbaşkanının Atlantik İttifakının "beyin ölümü" konusundaki açıklamaları ışığında gerginliklerle dolu bir toplantı olacağı bekleniyor.
Ülkesinin müttefikleri ile gerçekleştireceği görüşmelerde Başkan Trump’ın Washington görüşünde harcama yükünün daha adil bir şekilde dağıtılmasını yeniden talep etmesi bekleniyor.
Başkanlık uçağından twitter üzerinden yaptığı açıklamada, savunma harcamalarını arttırdıkları için çeşitli Avrupa hükümetlerini tebrik etti.
Trump’ın bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gerçekleştireceği ikili görüşmeye yoğun ilgi var.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
KRYK web sitesinde ziyaretçilere sunulan tüm içerik ve hizmetler sadece kişisel kullanım içindir. KRYK’nun yazılı izni olmaksızın, herhangi bir aracıyla, değiştirilerek veya değiştirilmeden kullanılması veya tekrar yayınlanması yasaktır.
Copyright © 2015
Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu