Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Mısır’da, Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi'yi protesto için halkın sokaklara döküldüğü ikinci gece, yüzlerce protestocu ve güvenlik güçleri arasında yeni çatışmalar yaşandı.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ın Birleşik Devletler’in Irak’taki çıkarlarına zarar vermesi durumunda, sert bir yanıt alacağı konusunda uyarıda bulundu.
Sterlin, seçimin sonucunun ve Muhafazakârların tek başına iktidara gelmesi sonrası büyük bir sıçrama yaptı.
Britanya Para birimi, Temmuz 2016’dan bu yana avro karşısında en yüksek seviyeye yükseldi ve neredeyse yüzde iki artış gösterdi.
Sterlin ayrıca bir buçuk yıl boyunca dolar karşısında en yüksek kurunu kaydetti.
Finansal analistlere göre, parlamentoda çoğunluk olması, geleceğe netlik kazandırdı ve bu nedenle piyasalar rahatladı.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Amerika Birleşik Devletleri Senatosunun Türkler tarafından yapılan Ermeni soykırımını tanıması, ABD – Türkiye ilişkilerinde yeni gerginliklere yol açtı.
Senato, Senatörler Robert Menendez ve Ted Cruz tarafından sunulan oylamayı, oybirliği ile kabul etti.
Senato üyelerinin bu konudaki önceki girişimleri, Beyaz Saray’a göre, Senato üyeleri arasındaki yüzleşme nedeniyle tökezlemişti.
Ermenistan Başbakanı Nikol Pasinyan, bu gelişmeyi adaletin ve hakikatın bir zaferi olarak nitelendirirken, Türkiye Cumhurbaşkanlığı müdürü Fahrettin Altun, bunun Amerikan-Türkiye ilişkilerini tehlikeye atan sorumsuz ve yasa dışı bir eylem olduğunu dile getirdi.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Rusya Dışişleri Bakanı yardımcısı Mihail Bogdanof, Moskova’nın, Ankara’nın Libya Ulusal Birlik Hükümeti ile imzaladığı mutabakatın içeriğini açıklamasını beklediğini söyledi.
Bogdanof, anlaşma konusunda, Kıbrıs Yunanistan ve Libya’nın içinden endişeler olduğunu ifade etti.
Rus yetkili ayrıca, Hükümetlerarası bu anlaşmada atılan imzaların ne kadar meşru olduğunu da sorguladı.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Türkiye, Libya ile yaptığı mutabakat muhtırasının uluslararası hukuka uygun olarak nitelendirerek, Libya açıklarında sismik araştırmalar ve sondaj çalışmaları yürütmeye hazırlanıyor.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ülkesinin, kıta sahanlığında izinsiz olarak araştırma yürütmeye teşebbüs eden herkesi engelleyeceği konusunda tehditlerde bulundu.
S400’ler konusunda Washignton ile olan anlaşmazlıkara da değinen Çavuşoğlu, Beyaz Saray’ın yaptırım uygulaması halinde, Türkiye’nin Amerikan kuvvetlerini İncirlik hava üssü ve Kürecik radar üssünden kovacağını söyledi.
Türkiye'nin Amerikan F-35 savaş uçağı programından çıkarılması sonrası, ülkesinin Rus veya diğer alternatiflere açık olduğunu belirtti.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
İran’da ülkenin Atom Enerjisi Ajansı başkan yardımcısı Ali Asgar Zarean, İran’ın yakında yeni nesil uranyum zenginleştirme cihazları tanıtacağını ifade etti.
Devlet televizyonuna konuşan yetkili, bu cihazın İran’da üretilen yeni nesil bir santrifüj olduğunu söyledi.
Eylül’de İran uranyum zenginleştirmesini hızlandırmak için bu tür cihazları geliştirmeye başladığını açıklamıştı.
Tahran, Mayıs 2018’de, ABD’nin İran’ın nükleer cephanesi ile ilgili uluslararası anlaşmadan çekilmesi ve ABD’nin kendisine yönelik yaptırımlarının yeniden başlatılmasıyla, uranyum zenginleştirme sürecine start vermişti.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Kuzey Kore, yeni bir füze fırlatma testi gerçekleştirdi.
Devlete ait haber ajansı, Pyongyang rejiminin, “Sohe” fırlatma merkezinde başarılı bir test gerçekleştirdiğini belirtti. Ajans füze testi konusunda başka ayrıntı vermedi.
Söz konusu füze testi Kuzey Kore’nin Kore Yarımadası’nın nükleersizleştirme diyaloğuna son vereceğini ve ABD ile müzakerelerin sona erdiğini açıklamasından bir kaç gün sonra gerçekleştirildi.
Ülkenin Birleşmiş Milletler’deki elçisi, Washington’u kendi iç gündemine hizmet etmek için zaman kazanmaya çalışmakla suçladı.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Uluslararası Para Fonu, Ukrayna ile, ülkedeki ciddi finansal sorunların üstesinden gelmek için beş buçuk milyar dolarlık bir kredi konusunda anlaşmaya vardı.
Kredi Anlaşması üç yıllık bir anlaşma olacak ve uygulamaya girmesi içim Yürütme Kurulu ve Uluslararası Finansal Kurumun Üye Devletleri tarafından onaylanması gerekiyor.
Fon Genel Müdürü Kristalina Georgieva Kredi Anlaşmasının yerine getirilmesinin, yargının bağımsızlığı ve yolsuzlukla mücadelenin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere, kabul edilen tüm ön koşulların Kiev tarafından yerine getirilmesi olduğunu söyledi.
Georgieva'nın açıklamalarından önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ve Georgieva uzun süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Yeni kredi anlaşması, 2018’deki 3.9 milyar dolarlık kredi sonrası geliyor. İlk kredinin şu ana kadar 1.4 milyar doları geri ödendi.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
İsrail’e ait savaş uçakları ve saldırı helikopterleri, sabahın erken saatlerinde, Gazze Şeridi'ndeki hedeflere yönelik operasyon gerçekleştirdi.
İsrail ordusunun bu saldırısı, Filistin yerleşim bölgesi tarafından İsrail topraklarına karşı dün gece üç roket fırlatılması sonrası misilleme olarak gerçekleşti.
Füzeler, İsrail'in füze savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildi.
İsrail askeri hava saldırısında Hamas tesisleri hedef alındı.
İslamcı militanlar, Hamas'ın askeri kanadını oluşturan "Ezedin el-Kasam" Tugaylarına ait iki tesisin saldırıya uğradığını doğruladı.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Lübnan iç savaştan bu yana, en kötü ekonomik krizi ile karşı karşıya.
İstifa eden ülkenin Başbakanı Saat Hariri, Lübnan’ın ciddi bir likidite sorunuyla karşı karşıya kaldığı için ülkeye gıda ve hammadde ithalatında yardım çağrısında bulundu.
Lübnan yardım için Fransa, Türkiye, ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Çin ve Mısır’a yöneldi.
Paris'in ülkenin yardım misyonunu koordine etmek için önümüzdeki hafta uluslararası bir konferans toplaması bekleniyor.
Lübnan Saat Hariri’nin kitlesel hükümet karşıtı protestolar sonucu beş hafta önce istifaya zorlandığı için derin bir siyasi krizle de karşı karşıya.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
KRYK web sitesinde ziyaretçilere sunulan tüm içerik ve hizmetler sadece kişisel kullanım içindir. KRYK’nun yazılı izni olmaksızın, herhangi bir aracıyla, değiştirilerek veya değiştirilmeden kullanılması veya tekrar yayınlanması yasaktır.
Copyright © 2015
Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu