Türkiye, deniz araştırmaları için üçüncü bir sondaj gemisi satın aldı.
Türk Denizcilik Dergisi'ne göre, sondaj gemisi otuz yedi milyon dolara İngiltere'de açık artırmadan satın alındı.
Sondaj gemisi 2012 yılında Güney Kore'de üretildi ve Brezilya devlet şirketi Petrobras tarafından 2015 yılına kadar kullanıldı.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Amerika Birleşik Devletleri’nin Enerji konularından sorumlu Dışişleri Bakanı yardımcısı Francis Fannon, Enerji kaynaklarının en büyük payı konusundaki anlaşmazlık devam etmesi halinde, Doğu Akdeniz'de kimsenin kazanmayacağını ifade etti.
“Kathimerini” gazetesine röpörtaj veren Fannon, Türkiye’nin Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesindeki yasadışı eylemlerini değerlendirdi. Amerika Birleşik Devletleri’nin tüm tarafları bölgede daha fazla istikrarsızlığa neden olabilecek herhangi bir kışkırtıcı eylemlerden vazgeçmeye davet ettiğini söyledi.
Ankara’nın yapmaya çalıştığının bu türde eylemler olduğunu belirtti.
Amerika Birleşik Devletleri’nin bu davetinin başka hangi ülkeler için geçerli olduğu sorusuna ise Francis Fannon, Türk eylemlerine verilecek tepkiyi tahmin edememesi yüzünden, sükunet çağrısında bulunulduğunu söyledi.
Gerginliklerin devam etmesi ve tırmanması halinde Doğu Akdeniz'de mevcut olan ekonomik beklentilerin devam etmeyeceğini de sözlerine ekledi.
ABD’li yetkili ayrıca, Amerikan şirketlerinin bölgede olmasının, bölgede var olan önemli fırsatların bir göstergesi olduğunu belirtti.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Maliye Bakanı Konstantinos Petridis, Maliye Bakanlığının memurların maaş ve emekli maaşlarındaki kesintilere ilişkin kararın anayasaya aykırı olmasının onaylanması durumunda gerekli hazırlıkları yaptığını söyledi.
Kıbrıs Haber Ajansı’na verdiği röpörtajda konuşan Petridis, bakanlığın, etkiyi dengelemek için 844 milyon avro olarak tahmin edilen ve kalkınma ile sosyal politikaları etkilemeyen alternatif yasal ve bütçe tedbirleri alması gerektiğini belirtti.
Genel Sağlık Planı’nın yarattığı aşırı taleplerin kamu maliyesi için bir tehdit olduğunu söyledi.
Öncelliğin kamu borcunun azaltılması olduğunu ifade eden Petridis, takipteki kredileri azaltmanın zor bir iş olduğunu kaydetti.
Maliye Bakanı, Adalet, yerel yönetim, kamu hizmeti ve sosyal hizmetler gibi yapısal reformların devam ettirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Eski BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, Birleşmiş Milletler’in Krans Montana’da her iki tarafı ve garantör güçleri Kıbrıs sorununu çözme eşiğine getirdiğine inandığını söyledi.
Kıbrıs konusundaki son girişimin doruğa ulaştığı ve çöktüğü dönemde Feltman, müzakerelerin ön saflarında yer aldı.
“Politis” gazetesine röpörtaj veren Jeffrey Feltman, Krans Montana’daki müzakerelerin, önemli tabuları yıktığını belirtti. O zamana kadar hassas oldukları için hiç tartışılmayan bazı konuların ele alındığını ifade etti.
Birleşmiş Milletler Yetkilisi, bazı kesimlerin, tarafların Kıbrıs'ı siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli iki toplumlu bir federasyona yeniden birleştirecek bir çözüm arama kararıyla ilgili anlaşmazlıkları konusunda duyduğu endişeyi de dile getirdi.
Bazı insanlar için mevcut statükonun daha uygun gelebileceğini, ve bir anlaşmanın bilinmezliklerle dolu olduğunu söyledi.
Doğal gaz hakkında sorulan soruya, Jeffrey Feltman her iki tarafın da tüm Kıbrıs halkının gazdan faydalanması gerektiği konusunda hemfikir olduğu gerçeğini memnuniyetle karşıladı.
Eski BM genel sekreteri yardımcısı ayrıca, söz konusu meselenin niye şu anda doğal gaz piyasasında bir doymuşluk olduğu ve Kıbrıs’daki doğal gazın daha birkaç yıl’a kadar kullanılamayacağı bir dönemde, sadece bir kazananı olacağını sorguladı.
Feltman “ Doğal Gaz ortadan kalkmayacak, ve umarım sondaj yarışması Kıbrıs sorununa çözüm olasılığını ortadan kaldırmaz” şeklinde konuştu.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Cumhurbaşkanı, Pfizer şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısının ikinci dozunu yaptırdıktan sonra, sabır, cesaret ve umut mesajı gönderdi.
Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis yarın Birleşik Arap Emirlikleri'ne ve yarından sonraki gün Suudi Arabistan'a çalışma ziyaretleri gerçekleştirecek.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Hristodoulidis’in meslektaşları ve iki ülkenin diğer yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde Kıbrıs sorununu ve Doğu Akdeniz'deki durumu tartışacağı belirtildi.
İkili ilişkiler ve iki ülkenin Avrupa Birliği ile ilişkileri de ele alınacak.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ve Birleşik Devletler’deki mevkidaşı Mike Pompeo arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinin gündeminde,
Maliye Bakanı Konstantinos Petridis, devlet bütçesi aleyhine yapılacak yeni bir oylamanın ülke için felaket sonuçları olacağı konusunda uyarılarda bulundu.
Böyle bir durumda devletin uluslararası pazarlara girip borçlanamayacağını, şirketlere destek olamayacağını, aynı zamanda ülkenin kredi itibarını düşürme riskinin de görünür hale geleceğini belirtti.
Meclis Finans komisyonu toplantısının ardından Petridis, hükümetin son haftalarda fikir birliği içinde hareket ettiğini ve revize bütçeye çalışanları ve şirketleri desteklemek için yeni tedbirler dahil ettiğini söyledi.
Meclis devlet bütçesi lehine oy vermesi için konuşan Maliye Bakanı, koronavirüse karşı mücadele eden sağlık profesyonelleri ve sağlık görevlilerine acil ödenek verildiğini de duyurdu.
Aynı zamanda, kriterleri karşılayan beş yüz kırk üç kişiden sürdürülemez hiçbir borçlunun evini kaybetmeyeceğine dair güvence verdi.
Çalışma Bakanı Zeta Emilianidou, milletvekillerine işçilere verilen desteği anlattı ve şu ana kadar bu yönde 600 milyon euro tahsis edildiğine dikkat çekti. Ayrıca serbest çalışanlara yardım sağlama açısından Kıbrıs'ın Avrupa düzeyinde ilk sırada yer aldığını da kaydetti.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Kurumumuza konuşan DİSİ başkanı Averof Neofytou, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs sorunundaki yeni çabası başarılı olmaması halinde bir Tsunami ile karşı karşıya kalınacağını ve Maraş’ın kaybedileceğini ifade etti.
İki devletli çözüm için Türk tarafının tavizsiz tavırları göz önüne alındığında, önümüzdeki sürecin beklentileri hakkında sorulan soruya ise, DİSİ Başkanı, gayri resmi beş taraflı konferans öncesi bu konuda açıklama yapmayacağını dile getirdi.
Zaman zaman Cumhurbaşkanı Anastasiadis'in başka bir çözüm yolu için bazı düşünceler paylaştığı konusunda yorum yapması istenen Neophytou, kendisine böyle bir şeyden hiç bahsetmediğini ve üzerinde anlaşmaya varılan iki bölgeli-iki toplumlu federasyon dışında başka bir çözüm çerçevesini tartışmadığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Anastasiadis'in ilan edilen tüm tutumlarının DİSİ'nin ilan edilen pozisyonları ile örtüştüğünü söyledi Averof Neophytou'nun da iki devletle asla taviz vermeyeceği sonucuna vardı.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Barbaros adlı sismik araştırma gemisi, aylarca Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi içinde kalmasının ardından,
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Sözcüsü Stephane Dujarric, Jane Holl Lute'un garantör güçler de dahil olmak üzere,
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, bu sabah, Cumhurbaşkanı Anastasiadis ve Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar ile görüşmeler gerçekleştirdi.
KRYK web sitesinde ziyaretçilere sunulan tüm içerik ve hizmetler sadece kişisel kullanım içindir. KRYK’nun yazılı izni olmaksızın, herhangi bir aracıyla, değiştirilerek veya değiştirilmeden kullanılması veya tekrar yayınlanması yasaktır.
Copyright © 2015
Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu