Kıbrıs Türk toplumu lideri Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'e hidrokarbon konusunda ortak bir komite kurulması için yeni bir öneride bulundu.
Kıbrıs Türk toplumu lideri Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'e hidrokarbon konusunda ortak bir komite kurulması için yeni bir öneride bulundu.
Türkiye Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rus Hava Savunma Sistemi S-400'lerin parçalarından oluşan ikinci kargo bugün Türkiye’ye ulaştı.
Türkiye Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rus Hava Savunma Sistemi S-400'lerin parçalarından oluşan ikinci kargo bugün Türkiye’ye ulaştı.
İşgal altındaki Karpaz Yarımadası’nda, Komi Kepir ve Eptakomi köyleri arasında bulunan bölgede, dün denize giren ailenin yüzme keyfi trajediye dönüştü.
Maliye Bakanı Haris Georgiadis, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’e "ESTIA" projesinin meclis tarafından geçici olarak askıya almasına neden olan yasayı onaylamamasını önerecek.
Maliye Bakanı Haris Georgiadis, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’e "ESTIA" projesinin meclis tarafından geçici olarak askıya almasına neden olan yasayı onaylamamasını önerecek.
Avrupa Birliği üyesi devletler, Türkiye'ye karşı alınacak; siyasi, diplomatik ve ekonomik önlemler metni konusunda anlaştı.
Savunma Bakanı Savvas Angelidis, 18 Kasım’da, bir Türk Savaş gemisinin İsrail’in bir araştırma gemisini Kıbrıs Cumhuriyeti toprak sularını terk etmeye çağırdığını doğruladı, ancak bunun gergin bir olay teşkil etmediğini dile getirdi.
Kurumumuza konuşan Angelidis, olayın büyütüldüğünü, ve bunun Kıbrıs Cumhuriyeti'nin enerji programını etkilemeyen bir olay olduğunu söyledi.
JERUSALEM POST’un haberini değerlendiren Angelidis, bunun üçüncü tarafların panik yaratma girişimi olduğunu kaydetti.
Gazetecilerden, zarar veren haberi tekrar yayınlama konusunda dikkatli olmalarını istedi.
Ayrıca İsrail savaş uçaklarının bu olaya cevaben Yavuz gemisi üzerinden uçtuğu iddialarını da yalanladı.
İsrail uçaklarının Lefkoşa FIR bölgesi üzerinde uçmasının askeri tatbikatın bir parçası olduğunu belirtti.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, bir devlete saygı duyulması gerektiğini ve bir devletin herhangi bir üçüncü ülkeye bağlı olamayacağını söyledi.
İki toplumlu Teknik Komite tarafından düzenlenen "Barış İçin Dönüşümsel Liderlik" konulu bir konferansa katılan Cumhurbaşkanı, şartların uygun olduğu zaman, bizim Kıbrıslılar olarak, Kıbrıs sorununu bağımsız bir ülke olarak çözmek için çalışmamız gerektiğini ifade etti.
Anastasiadis, etkinliğin ulusal kökenini göz ardı etmeden, barış içinde bir arada yaşama kültürünü geliştirmeyi amaçladığı için, önemli olduğunu belirtti.
Ancak bunun, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için yeterli olmadığını kaydetti. Bu amaç için, bir devletin yasal sakinlerinin karşılıklı saygı ve çeşitliliğine dair artan farkındalığa katkıda bulunduğunu belirtti.
Konferansta yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, ülkede barışı sağlamaktan başka seçenek olmadığını belirtti ve statükonun, Kıbrıslı Rumlara ve Kıbrıslı Türklere, diğer Avrupalı vatandaşların sahip olduğu hak ve özgürlüklerden yararlanmalarına izin vermediğini dile getirdi.
Anastasiadis, bu ülkenin vatandaşlarının artık, herhangi bir üçüncü ülke bağımlılıklarından uzak, Avrupa prensiplerine ve değerlerine dayalı bir federal devlet oluşturmak için geleceği kendi ellerine almaları gerektiğini vurguladı.
“Bugün Konferansta gördüğümüz bu görüntüyü, ideolojik ve dini engeller olmadan görmek istiyoruz” dedi.
Yüzyıllar boyunca Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin barış içinde birlikte yaşadıklarını, ortak bir kültür yarattıklarını ve karma mahallelerde yaşadıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Anastasiadis, maalesef, üçüncü ülkelerin müdahalelerinin sorun yarattığını söyledi.
Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta barışı sağlamanın önemli bir unsuru, bir barış kültürünün yetiştirilmesi olduğunu söyledi ve eğitimin herkesin özgürce, barışçıl ve eşit bir şekilde yaşayabileceği bir toplumun anahtarı olduğunu ifade etti.
Konferansta yaptığı konuşmada Akıncı, eğitim kapsamında eleştirel düşünme, demokrasi, barış kültürü, bağımsızlık, farklı kimliklere saygı ve çoğulculuk geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Barış kültürünün politik bir çözüm ya da bir anlaşma ile alakası olmadığını, diyalog ve çokkültürlülük, çoğulculuk ve eşitlik temelinde çözüm arayışı ile ilgili değil, aradığımız federal model için gerekli unsurlar ile ilgili olduğunu söyledi.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guteres arasında bugün gerçekleştirilecek görüşmede, Kıbrıs Sorunu ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelere odaklanılacak.
Toplantıda bölgesel ve uluslararası meseleler de ele alınacak.
Nikos Dendias yarın bir dizi ziyarete başlayacak. Suudi Arabistan ile başlayacak olan Dendias, daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’ü de ziyareti edecek.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Atina’daki İsrail Büyükelçisi Yosi Amrani, ülkesinin Kıbrıs ve Yunanistan ile işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğunu ifade etti.
İsrail televizyon kanalı, dün gece Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde İsrail araştırma gemisi ve Türkiye’nin savaş gemileri arasında ciddi bir olay yaşandığı haberini yayınladı.
Sahte devletin sözde bakanlar kurulu, işgal altındaki Lefkoniko’daki yasadışı Havalimanının, Türkiye’nin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon keşfi yapan sondaj gemilerine eşlik eden drone’ların üssü yapılması yönünde karar aldı.
Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Avrupa Konseyi'nin Türkiye hakkındaki sonuçlarını memnuniyetle karşıladı.
Cumhurbaşkanı twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği Konseyi’nin, Türkiye'nin yasadışı eylemlerine toplu tepkisi ve Kıbrıs ve Yunanistan’ın egemenlik haklarının ihlali konusundaki sonuçlarına ilişkin memnun olduğunu ifade etti.
Avrupa Birliği'nin ortak pozisyonunun, Türkiye'nin uluslararası hukuka ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesine tamamen saygı göstermesi gerektiği olduğuna dikkat çekti.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Türkiye için bir sonuç metni çıkaran Avrupa Birliği liderleri tarafından, Türkiye-Libya Deniz Sınır Anlaşması, uluslararası hukuku ve egemenlik haklarını ihlal ettiği yönünde açık bir mesaj verildi.
Metinde, Ankara-Trablus Mutabakat Muhtırasının, üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ettiği, deniz yasalarına uymadığı ve üçüncü ülkeler için bağlayıcı sonuçlar doğurmadığı ifade edildi.
Avrupa Konseyi, Sonuçlarda belirtildiği gibi, belirli Türk eylemlerine karşı Yunanistan ve Kıbrıs ile dayanışmasını kesin olarak teyit etti.
Birlik 17 ve 18 Ekim tarihlerinde Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde Türk sondajlarını yasa dışı olduğuna ilişkin sonuçlarını yineledi.
Ayrıca, Avrupa Konseyi, 22 Mart ve 20 Haziran tarihlerinde Türkiye hakkındaki önceki sonuç metinlerini de hatırlattı.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Kıbrıs, Fransa ve İtalya bu sabah saat 07 ila 11 saatleri arasında, Kıbrıs’ın güneyinde, Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde ortak bir hava ve deniz tatbikatı gerçekleştirdi.
Tatbikata, Fransız fırkateyn “Serkouf” İtalyan helikopterli fırkateyn “Martinengo” “Ioannidis” açık deniz devriye gemisi ve Sualtı Afet Birimi üyeleri katıldı.
Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, tatbikat mürettebatların operasyonel yeteneklerini geliştirmek ve diğer alanlarda daha fazla gelişme için şartlar yaratmak üzere tasarlandı.
Açıklamada, tatbikatın her ülkenin egemenlik haklarını özgürce kullanmak ve güneydoğu Akdeniz ve Orta Doğu'da istikrar ve güvenlik ortamını korumak amacıyla bir sinerji, kararlılık ve dayanışma mesajı gönderdiği belirtildi.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
Türkiye, dün Ankara’nın isteği üzerine Genel Kurul'da oylanan Okyanuslar ve Deniz Hukuku kararına karşı çıkan tek BM üyesiydi.
Dün akşam yapılan oylamada, 135 üye ülke bu kararın lehine oy kullanırken, bu karara karşı sadece Türkiye oy kullandı. Venezuela, El Salvador ve Kolombiya ise çekimser kaldı.
Türkiye, bu karara karşı olduğunu göstermek için oylamanın yapılmasını istemişti.
Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa hazırlanan karar, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesinin evrensel niteliğini, 1982'de onaylandığı gibi, bütün denizleri ve okyanusları düzenleyen tek yasal çerçeve olarak onaylıyor.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler’deki daimi üyesi elçi Andreas Mavroyiannis, Türkiye’nin oylamaya gitme talebinin, talebinin, bütün devletlerin ortak sorumluluğu olan Sözleşme'ye itiraz etme girişimi olduğunu belirtti.
Mavroyiannis, hiçbir ülkenin, uluslararası hukukun yerine güç gösterisi yoluyla makul olmayan denizcilik iddialarında bulunamayacağını ve hiçbir devletin, etkili bir anlaşma oluşturmak amacıyla Sözleşme'ye aykırı olan şüpheli ikili anlaşmalar yapmaması gerektiğini vurguladı.
Bu tür düzenlemelerin herhangi bir yasal gücü olmadığını belirtti.
Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler’deki temsilcisi ise, Uluslararası deniz hukuku, iyi komşuluk ilişkileri ve adalar da dahil olmak üzere deniz bölgelerinde tüm Üye Devletlerin egemenliğine ve egemenlik haklarına saygı gösterilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti.
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu
KRYK web sitesinde ziyaretçilere sunulan tüm içerik ve hizmetler sadece kişisel kullanım içindir. KRYK’nun yazılı izni olmaksızın, herhangi bir aracıyla, değiştirilerek veya değiştirilmeden kullanılması veya tekrar yayınlanması yasaktır.
Copyright © 2015
Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu