Δεύτερη διπλωματική εργασία, της Αντιγόνης Καλλή, παραδόθηκε στο αρχείο ΡΙΚ

Μία ακόμα διπλωματική εργασία φοιτήτριας μεταπτυχιακών σπουδών, η δεύτερη που παραδίδεται στο Αρχείο, βρίσκεται αρχειοθετημένη στη Βιβλιοθήκη του ΡΙΚ.

Η παροχή δυνατότητας για επιτόπια έρευνα στα ιστορικά αρχεία του ΡΙΚ προς ερευνητές και στον κάθε πολίτη γενικότερα, έδωσε την αφορμή για αποστολή δεκάδων αιτημάτων προς το Αρχείο και ταυτόχρονα αναζήτηση εκατοντάδων ντοκουμέντων και αρχείων από τους Λειτουργούς του. Μέσα από τέτοιες έρευνες παρέχεται η ευκαιρία να αναδειχθεί το ΡΙΚ και η προσφορά του στην κοινωνία.

Η εργασία με τίτλο «Λογοτέχνες της περιόδου της Ανεξαρτησίας και η σχέση τους με το ΡΙΚ», της φοιτήτριας του μεταπτυχιακού προγράμματος “Ιστορία, ανθρωπολογία και πολιτισμός στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αντιγόνης Καλλή, αποτελεί παράλληλα μία επισκόπηση της ιστορίας και της προσφοράς του ΡΙΚ. Ανάμεσα στους λογοτέχνες όπου γίνεται αναφορά αλλά και αναδεικνύεται η δράση τους, είναι οι Ανδρέας Χριστοφίδης, Κώστας Μόντης, Κύπρος Χρυσάνθης, Άνθος Λυκαύγης, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Πάνος Ιωαννίδης, Μιχάλης Πασιαρδής, Ντίνα Κατσούρη, κ.ά.

Η εργασία αναλύει το θέμα σε τέσσερεις χρονικές περιόδους. Παρουσιάζει τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας από τους Βρετανούς το 1953 και φθάνει μέχρι και την τουρκική εισβολή του 1974, ορόσημο της περιόδου που άλλαξε την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Κύπρο και έθεσε άλλες προτεραιότητες στο ΡΙΚ.
Το ψηφιακό ραδιοφωνικό αρχείο και δεκάδες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης ΡΙΚ, όπως «Ραδιοπρόγραμμα», «Ετήσιες Εκθέσεις ΡΙΚ» και άλλες εκδόσεις, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος πηγής έρευνας της πιο πάνω εργασίας.

Η πρώτη διπλωματική εργασία για την οποία επίσης μελετήθηκαν τα αρχεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ανήκε στον Σάββα Σταύρου, μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και είχε τίτλο «Διπλωματικές, Πολιτιστικές-Εμπορικές και Οικονομικές Σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Δύο Γερμανιών (Ομοσπονδιακής και Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας), την πρώτη δεκαετία της Ανεξαρτησίας (1960-1969)».
Όλες οι εργασίες των ερευνητών οι οποίες παραδίδονται στο Αρχείο, βρίσκονται προς διάθεση για μελέτη και ανάγνωση.

Πηγή: ‘Αννα Σακκαλλή, Αρχείο ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:25

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.