ΓΤΠ: δράσεις - συνεργασίες για ψηφιοποίηση κυπριακού πολιτισμού

Παρουσιάστηκαν οι δράσεις και συνεργασίες του ΓΤΠ για την ψηφιοποίηση του πολιτισμού της Κύπρου.

Τις συντονισμένες δράσεις και συνεργασίες του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου παρουσίασε χθες, (Τρίτη 24 Ιουλίου 2018), σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) η Διευθύντριά του, Σόφη Μιχαηλίδου.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Ψηφιακός Πρωταθλητής της Κύπρου δρ Στέλιος Χειμώνας, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος και ο ΓΔ του ΡΙΚ Μιχάλης Μαραθεύτης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Διευθύντρια του ΓΤΠ παρέδωσε στον Πρόεδρο του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάση Τσώκο τις πρώτες 3.235 φωτογραφίες από το αρχείο του ΡΙΚ που έχει ψηφιοποιήσει το ΓΤΠ.
Η κυρία Μιχαηλίδου εξέφρασε την υπερηφάνεια της για το γεγονός ότι το ΓΤΠ, ως φορέας επικοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και με πλήρη επίγνωση του αρχειακού θησαυρού που διαθέτει, δηλώνει διαχρονικά «παρών» σε κάθε προσπάθεια για την ψηφιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου. Ευχαρίστησε δε όλους τους συνεργάτες της στο ΓΤΠ που εργάζονται παραδειγματικά για τον σκοπό αυτό.
Στην ομιλία της η κυρία Μιχαηλίδου υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας  μεταξύ δημόσιων οργανισμών αλλά και ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την αποτελεσματική αξιοποίηση του πλούτου των πληροφοριών που συνθέτουν την ιστορική μας μνήμη και ταυτότητα.
Ως επιτυχημένο παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ ΓΤΠ και ΡΙΚ η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε το έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ», στο πλαίσιο του οποίου το ΓΤΠ θα προχωρήσει στην ψηφιοποίηση ενός σημαντικού μέρους των δέκα χιλιάδων τόμων εφημερίδων που εκδίδονται στην Κύπρο από το 1878 μεταφέροντας στις νεότερες γενιές 140 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού. Πρόσθεσε ότι το ΓΤΠ έχει ήδη ψηφιοποιήσει το αρχείο ανακοινωθέντων που ανάγεται στο 1962, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η ψηφιοποίηση του συνόλου του αναλογικού φωτογραφικού αρχείου του ΓΤΠ.
Η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε επίσης στην Εθνική Επιτροπή Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, χάρη στην οποία, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί πλέον μια σταθερή δυναμική που θα μας οδηγήσει στην ψηφιακή αναβάθμιση του πολιτιστικού τοπίου της Κύπρου με εξέχουσα τη συμβολή του Ψηφιακού Πρωταθλητή δρα Στέλιου Χειμώνα, τον οποίο και ευχαρίστησε.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος ευχαρίστησε τη Διευθύντρια του ΓΤΠ, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή δίνει φως σε άγνωστο και σπάνιο αρχειακό υλικό από διάφορες δραστηριότητες του ΡΙΚ, όπως εκπομπές και θεατρικές παραγωγές, και άλλες σκηνές της καθημερινότητας του Ιδρύματος. Όπως είπε, η ενδιαφέρουσα και συγκινητική αυτή εκδήλωση ανοίγει μια χαραμάδα σε έναν απροσπέλαστο για χρόνια τοίχο, αφού, κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς απεικονίζουν αυτές οι φωτογραφίες, γνωρίζαμε μόνο ότι έχουμε στα χέρια μας έναν θησαυρό του τόπου μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τη Διευθύντρια του ΓΤΠ για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της παρουσίασης συνεχάρη ο  Ψηφιακός Πρωταθλητής δρ Στέλιος Χειμώνας, υποδεικνύοντας ότι ο σκοπός της ευθυγραμμίζεται απόλυτα και με τις ενέργειες της Εθνικής Επιτροπής Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, αφού, όπως είπε, όλες οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες που καταβάλλονται από όλους τους φορείς, ενισχύουν και ενδυναμώνουν τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και μεταξύ Υπηρεσιών και Τμημάτων του ίδιου του δημόσιου τομέα.
Τόνισε δε την αναγκαιότητα ενός κοινού οράματος και ενός κοινού στρατηγικού σχεδίου για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα έργο με στόχο την καταγραφή, τη σωστή διαχείριση και τη διαφύλαξη κάθε πολιτιστικού και πολιτισμικού στοιχείου, προς όφελος των επόμενων γενεών αλλά και της ιστορίας μας.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:38

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.