Το εμβόλιο της εταιρείας BionTech μπορεί να προστατεύσει τον άνθρωπο από τον κορωνοϊό, ακόμη και ένα χρόνο.
Ρευστή παραμένει η κατάσταση κρατικά νοσηλευτήρια όσον αφορά τον κορονοϊό, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.
Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χαριλάου ανέφερε ότι παρατηρείται σημαντική μείωση στις νοσηλείες, ωστόσο ο αριθμός των νοσηλευομένων στην εντατική και σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, παραμένει υψηλός.
Τριάντα-πέντε ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 30 εκ των οποίων διασωληνωμένοι, και αλλού είκοσι ασθενείς σε μονάδες αυξημένης φροντίδας.
Πηγή ΡΙΚ
Ακόμα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 ενώ εντοπίστηκαν 130 νέα περιστατικά κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο από σύνολο 7.440 τεστ, με το ποσοστό της θετικότητας να ανέρχεται σε 1,68% αντί 1,75% που είχε ανακοινωθεί χθες, σύμφωνα με σημερινή διορθωμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα, 173 ασθενείς νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 55 σε σοβαρή κατάσταση.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προβληθεί από τον κορωνοϊό ανέρχεται σε 30.017 ενώ 186 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την νόσο.
Τα τρία άτομα που απεβίωσαν με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε άντρα, ηλικίας 77 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, άντρα, ηλικίας 94 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και άντρα, ηλικίας 83 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 186, εκ των οποίων 125 άντρες (67%), και 61 γυναίκες (33%). Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 80 έτη.
Αναφέρεται επίσης ότι συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 173 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 55 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.
Από τους 55 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 30 είναι διασωληνωμένοι, οι πέντε νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 20 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Πηγή ΚΥΠΕ
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την εξάπλωση του νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, που αρχικά ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθως και σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα όσον αφορά το αν η COVID-19 προήλθε από την Κίνα, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ομάδα του οποίου έχει αποσταλεί στην χώρα αυτή.
Τη δεύτερη εβδομάδα του 2021 είχαν καταγραφεί 24 θάνατοι ατόμων θετικών με τη νόσο COVID-19, που αποτελούν το 11% του συνολικού αριθμού θανάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.
Από τον Μάρτιο 2020 μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο 1,287,943 τεστ και εντοπίστηκαν συνολικά 29,636 περιστατικά COVID-19 με το ποσοστό θετικότητας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 2,3%, καταγράφοντας την τελευταία εβδομάδα σημαντική μείωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.
Προστίθεται ότι μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου 2021, διενεργήθηκαν 791,630 εργαστηριακές εξετάσεις με τη μοριακή μέθοδο και εντοπίστηκαν 18,518 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 2,34%), και, παράλληλα, 11,118 θετικά περιστατικά προέκυψαν από 458,270 rapid tests αντιγόνου (ποσοστό θετικότητας: 2,43%).
«Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι για ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 από την αρχή της πανδημίας, με την αξιοποίηση της μοριακής μεθόδου (PCR test) και των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Στη βάση των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), και στο πλαίσιο της διαρκούς επιτήρησης της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα, το Υπουργείο Υγείας στήριξε εξ αρχής τη στρατηγική του στον πυλώνα της διενέργειας αυξημένων τεστ στην κοινότητα. Η πρακτική αυτή διατηρεί την Κύπρο στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης ως προς τον αριθμό τεστ σε αναλογία πληθυσμού», αναφέρει η ανακοίνωση.
Με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο του πληθυσμού διασφαλίζονται οι άλλοι πυλώνες της στρατηγικής για τη διαχείριση της πανδημίας, εκείνοι του έγκαιρου εντοπισμού των θετικών περιστατικών, της απομόνωσης και της ιχνηλάτησης των επαφών τους ενώ σύμφωνα με το ECDC, η αυξημένη εργαστηριακή επιτήρηση των πληθυσμών των κρατών, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών, μειώνει το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, καταλήγει το Υπουργείο Υγείας.
Πηγή:ΚΥΠΕ
Η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά του κορονοϊού τα οποία θα διανείμει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα.
Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού πιθανώς θα χρειαστούν ανασχεδιασμό φέτος, προκειμένου να παρέχουν αποτελεσματικότερη προστασία έναντι της νέας «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης Β1351, καθώς φαίνεται ότι η τελευταία μπορεί να «ξεφύγει» από τα αντισώματα που εξουδετερώνουν προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Επίσης, όσοι μολύνθηκαν ήδη από τον κορονοϊό και πέρασαν την Covid-19 ίσως να μην έχουν επαρκή προστασία αντισωμάτων έναντι αυτής της νέας παραλλαγής του ιού SARS-CoV-2, σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες.
Η Β1351 είναι διαφορετική από τη «βρετανική» παραλλαγή Β117, αν και οι δύο έχουν μία κοινή μετάλλαξη στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, κάτι που τις καθιστά αμφότερες πιο μεταδοτικές. Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι οποίοι έκαναν σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv (δεν έχουν κάνει ακόμη επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το πρακτορείο Ρόιτερς, διαπίστωσαν ότι η νέα μετάλλαξη που ανιχνεύθηκε αρχικά στη χώρα τους εμφανίζεται σημαντικά πιο ανθεκτική τόσο στα αντισώματα που έχουν ληφθεί από πλάσμα αίματος αναρρωσάντων ασθενών Covid-19 όσο και σε τρία μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν παραχθεί ειδικά για τη θεραπεία των ασθενών με τη νόσο. Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω στέλεχος πιθανώς μπορεί να μολύνει ξανά όσους έχουν ήδη αρρωστήσει από κορονοϊό, αλλά και να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια.
Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τον κορονοϊό πέφτει κατά οκτώ φορές απέναντι στη νέα μετάλλαξη, με άλλα λόγια χρειάζονται οκταπλάσια αντισώματα για να εξουδετερωθεί η νέα μετάλλαξη, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού. Μία πτώση κατά οκτώ φορές στην ικανότητα εξουδετέρωσης είναι το όριο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει για να εξετάζεται η αλλαγή στη σύνθεση των εποχικών αντιγριπικών εμβολίων (αν και οι δύο λοιμώξεις δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες).
Μάλιστα, σε μερικούς ασθενείς η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων του χορηγούμενου πλάσματος απέναντι στη «νοτιοαφρικανική» παραλλαγή εμφανίσθηκε μειωμένη έως κατά 64 φορές. Όμως, σχεδόν στους μισούς ανθρώπους (21 στους 44) δεν υπήρξε καθόλου μείωση στην εξουδετερωτική ικανότητά τους απέναντι στη νέα μετάλλαξη.
Οι ερευνητές προειδοποίησαν για «σημαντικό κίνδυνο επαναλοίμωξης» από το νέο στέλεχος και για «επείγουσα ανάγκη» να υπάρξουν εμβόλια που μπορούν να ανασχεδιασθούν γρήγορα. Περιστατικά επαναλοίμωξης με το στέλεχος Β1351 ήδη έχουν αναφερθεί στη Νότια Αφρική.
Εάν τα ευρήματα των Νοτιοαφρικανών επιστημόνων επιβεβαιωθούν, ο κίνδυνος ευρύτερης εξάπλωσης της «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης θα δικαιολογεί την εξέταση μίας αλλαγής της σύνθεσης των εμβολίων το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον ανοσολόγο Τρέβορ Μπέντφορντ του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον.
Ο καθηγητής Ανοσολογίας Ντάνι Όλτμαν του Imperial College του Λονδίνου χαρακτήρισε «ενοχλητικά» τα νοτιοαφρικανικά ευρήματα και είπε ότι μπορεί να έχουν επιπτώσεις για τα εμβόλια. Το ερώτημα που τίθεται, ανέφερε, είναι κατά πόσο η νέα μετάλλαξη υποσκάπτει την προστασία των σημερινών εμβολίων και, όπως εκτίμησε, αυτό πράγματι ισχύει για τη νοτιοοαφρικανική παραλλαγή, αλλά πιθανώς όχι για τη βρετανική.
Ο καθηγητής Βιολογίας Τζέιμς Νάισμιθ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημείωσε πως «δεν είναι καλά τα νέα» από τη Νότια Αφρική, αλλά συμβούλευσε να μη δημιουργείται πανικός.
Πηγή: ΑΠΕ
Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο όπως και το βρετανικό είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή 3 περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου, διευκρίνισε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.
Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, του Ρ1 που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας αλλά και σε 4 πρόσωπα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία, καθώς και ενός ακόμη.
“ Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες για να εκτιμηθεί αν έχει αλλάξει η μεταδοτικότητα ή η σοβαρότητα (της covid-19) λόγω των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών”, σημειώνει ο ΠΟΥ.
Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, για το οποίο ενημερώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ και θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του ΠΟΥ, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε 4.
Τα δύο αυτά παραλλαγμένα στελέχη δεν είναι πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, όμως μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών.
Μέχρι στιγμής από την covid-19 έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ επεσήμανε στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 9% στη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 93.000 θανάτων.
Πηγή: ΑΠΕ
Κινέζοι γιατροί από τη Γουχάν, που κινηματογραφήθηκαν κρυφά για ντοκιμαντέρ του βρετανικού ITV το οποίο προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης, παραδέχθηκαν για πρώτη φορά πως γνώριζαν για τον κορωνοϊό και τη σοβαρότητά του αρκετά πριν το Πεκίνο ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πως έλαβαν εντολή να μην αποκαλύψουν την αλήθεια.
Οι γιατροί ακούγονται να λένε μπροστά στην κρυμμένη κάμερα ότι γνώριζαν περιστατικά θανάτου από τον ιό ήδη από το Δεκέμβριο του 2019. Δεν ήταν παρά στα μέσα Ιανουαρίου που οι κινεζικές αρχές ανέφεραν στον ΠΟΥ θανάτους λόγω του νέου ιού.
Λένε επίσης ότι από την αρχή συνειδητοποίησαν πως ο ιός μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά οι περιφερειακές κρατικές αρχές έδωσαν εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων «να μην πουν την αλήθεια».
Οι γιατροί που μιλούν τονίζουν ότι οι εορτασμοί για την κινεζική Πρωτοχρονιά δεν έπρεπε να γίνουν, καθώς ευνόησαν την ταχεία μετάδοση του ιού στον πληθυσμό της πόλης, αλλά οι αρχές ήθελαν «να παρουσιάσουν μία αρμονική και ευημερούσα κοινωνία».
Οι μαρτυρίες προβλήθηκαν στο ντοκιμαντέρ του ITV με τίτλο ‘Outbreak: The Virus That Shook The World’.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου