Καραγιάννης: Ο καύσωνας είναι σύμμαχος μας, οι ζεστές επιφάνειες δεν βοηθούν τον ιό

Ο καύσωνας είναι σύμμαχος μας ενάντια στον κορωνοϊό, λέει στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι στις επόμενες ημέρες πιθανόν να εκλείψουν τα κρούσματα ή να είναι μόνο σποραδικά.
 
 
«Θεωρώ ότι ο καύσωνας είναι με το μέρος μας. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έχουμε αυτή την στιγμή και κάποιος να είναι άρρωστος και να φταρνίζεται δεν πρόκειται τα μικροσταγονίδια να μείνουν υγρά επί μακρόν αντιθέτως θα αποξηραθούν πολύ γρήγορα και θα αδρανοποιηθεί ο ιός με αυτόν τον τρόπο», είπε.
 
Επισήμανε ότι οι ζεστές επιφάνειες δεν βοηθούν τον ιό, όπως και την μετάδοση του γιατί ο κόσμος βρίσκεται σε ανοικτούς χώρους, επομένως ο καύσωνας είναι σύμμαχος μας σε αυτόν τον αγώνα που διεξάγουμε.
 
 
Ο Καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα και από την Αμερική όπου κι εκεί ο καιρός θερμαίνεται που δεικνύουν ότι ο ιός είναι λιγότερο μεταδοτικός. «Αυτό γίνεται ίσως, διότι ο ιός έχει προσαρμοστεί πλέον στο ανθρώπινο γένος. Είναι κάτι που πρέπει να το παρακολουθήσουμε στενά να δούμε αν κάποιες από τις μεταλλάξεις που είναι πολύ περιορισμένες, αν κάνουν τον ιό πιο διαχειρίσιμο και λιγότερο μεταδοτικό. Ίσως είναι ο καιρός, ίσως είναι ο ίδιος ο ιός, είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία», σημείωσε.
 
Σποραδικά τα κρούσματα στις επόμενες ημέρες
-----
Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι στις επόμενες ημέρες τα κρούσματα μπορεί να είναι μηδαμινά μέχρι σποραδικά.
 
«Μπορεί να μην έχουμε άλλα κρούσματα. Τούτη την εβδομάδα που μας έρχεται μπορεί να τα γυρεύουμε με το κερί. Ο αριθμός των δειγμάτων που γίνεται επί καθημερινής βάσεως είναι πολύ μεγάλος σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θεωρώ ότι ο τρόπος που ακολουθούμε είναι ικανός να ανιχνεύσει και τα σποραδικά κρούσματα ενώ άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα δεν τα λαμβάνουν υπόψη», σημείωσε.
 
Δεν ανησυχούν τα κρούσματα σε μαθητές
------
Ερωτηθείς ανέφερε ότι δεν τον ανησυχούν ιδιαίτερα τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν σε μαθητές Λυκείου στην Αραδίππου σημειώνοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό σε μια περιοχή, στην οποία είχαμε κάποιο πρόβλημα στο παρελθόν.
 
«Ελπίζω με τις δειγματοληψίες που θα γίνουν από τώρα μέχρι την Πέμπτη που θα πάνε τα υπόλοιπα παιδιά σχολείο να μην φανεί τίποτα το ανησυχητικό. Από εκεί και πέρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, δηλαδή κάθε φορά που βρεθεί ένα κρούσμα σε οποιαδήποτε περιβάλλον δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κλείνουμε όλα και να λέμε ότι θα πάμε πίσω ύστερα από δεκαπέντε ημέρες. Πρέπει να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα απομόνωσης με την ιχνηλάτηση επαφών και η ζωή συνεχίζεται», επεσήμανε.
 
΄Ετοιμοι για την δεύτερη φάση χαλάρωσης μέτρων
-----
Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι η κυπριακή κοινωνία είναι έτοιμη για την δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
 
«Οπωσδήποτε είμαστε έτοιμοι για την δεύτερη φάση. Με την εικόνα που έχουμε αυτή την στιγμή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην δεύτερη φάση. Δεν έχω αμφιβολία γι αυτό και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ανατροπή. Μετά την χαλάρωση των πρώτων μέτρων που πήγαν σχεδόν 60,000 άτομα πίσω στις δουλειές τους μέχρι στιγμής σε εκείνους τους εργαζομένους με τις δειγματοληψίες που γίνονται δεν βρέθηκε ούτε ένα κρούσμα», σημείωσε.
 
Ανέφερε ότι με το σχολείο στην Αραδίππου ήταν ‘μεγάλη ατυχία’ ότι βρέθηκαν τα δύο κρούσματα και δημιούργησαν την αίσθηση της αβεβαιότητας. Αλλά καλώς βρέθηκαν, σημείωσε, για να υπενθυμίσουν επιτακτικά την ανάγκη ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην χαλαρώνουμε.
 
Πράγματι αποδεικνύεται, πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ακόμα διότι μπορεί να υπάρχουν αυτά τα περιστασιακά κρούσματα, τα οποία αν δεν είμαστε προσεκτικοί μπορεί να μας προκαλέσουν πρόβλημα.
 
Πρόσω ολοταχώς και για την 3η φάση χαλάρωσης των μέτρων
---
Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι με την κατάσταση όπως εξελίσσεται αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα και για την εφαρμογή της 3ης φάσης χαλάρωσης των μέτρων.
 
«Με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία θα συνεχίσουν οι δειγματοληψίες και κρίνω ότι μέχρι τότε τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε και στην 3η φάση», σημείωσε.
 
Εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό στην επιδημιολογική μας εικόνα. Δεν πρόκειται, είπε, να μας έρθει προς το παρόν ο ιός εκ των έξω, επομένως πρέπει να βάλουμε το σπίτι μας στην σειρά.
 
Δεν θα έρθουν αμέσως επισκέπτες με το άνοιγμα των αεροδρομίων
----
Σε ερώτηση αν θα έχουμε ξένους επισκέπτες από τις 9 Ιουνίου που προγραμματίζεται το άνοιγμα των αεροδρομίων μας, ο κ. Καραγιάννης απάντησε αρνητικά αναφέροντας ότι η άφιξη επιβατικού κοινού θα γίνει αργότερα διότι χρειάζονται ακόμη διεργασίες να γίνουν.
 
«Πιστεύω ότι δεν θα ανοίξουν άμεσα για το επιβατικό κοινό διότι εκεί χρειάζονται διάφορες διεργασίες να γίνουν, από ποιους θα δεχτούμε τουρισμό, αν πρόκειται να υπάρξουν κάποιες διακρατικές συμφωνίες, αν υπάρχει συλλογική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ», σημείωσε.
 
Αν αποφασιστεί να ανοίξουν, συνέχισε, δεν βλέπω να έρχονται μαζικά τουρίστες από το εξωτερικό τον Ιούνιο προσθέτοντας ότι τα αεροδρόμια θα ανοίξουν αρχικά για εμπορικούς σκοπούς, για την μεταφορά εμπορευμάτων κλπ.
 
«Τουρίστες νομίζω θα έχουμε κάποια στιγμή τον Ιούλιο κατά πόσον θα είναι από την αρχή Ιουλίου ή μέσα Ιουλίου εξαρτάται. Βέβαια η άφιξη κοινού μπορεί να είναι και μέσα στον Ιούνιο αν υπάρχουν κάποιες άλλες χώρες που έχουν την ίδια επιδημιολογική εικόνα με εμάς όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ. Τότε μπορεί να ανοίξουμε πιο γρήγορα γι αυτούς τους προορισμούς», διευκρίνισε.
 
Προσοχή στις αποστάσεις στην παραλία
------
Ο κ. Καραγιάννης συνέστησε όπως στις παραλίες που κατακλύζονται αυτές τις μέρες από κόσμο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τηρούνται τα προστατευτικά μέτρα, όπως αποστάσεις μεταξύ των λουομένων.
 
Πρέπει, σημείωσε, να κρατούμε τις αποστάσεις τόσο στην θάλασσα όταν κάνουμε το μπάνιο μας όσο και στην παραλία.
 
Ερωτηθείς αν πρέπει να φοράμε μάσκα στην παραλία, είπε ότι δεν συστήνεται εκτός αν κάποιος θέλει να την φορεί για δικούς του λόγους.

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:10

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.