Το ΥΠΕΞ καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τα ταξίδια τους στα απαραίτητα λόγω κορωνοϊού

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέχεια ανάλογων ταξιδιωτικών οδηγιών που έχει ήδη εκδώσει και σχετικών ανακοινώσεων του Υπουργείου Υγείας, καλεί τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, λόγω της συνεχιζόμενης μετάδοσης του κορωνοϊού σε διάφορες χώρες, όπως αποφεύγουν κυρίως να ταξιδεύουν σε περιοχές/χώρες που έχουν παρουσιάσει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και γενικότερα να περιορίσουν τα ταξίδια τους στα απαραίτητα.



Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ των χωρών/περιοχών που παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων συμπεριλαμβάνεται η Κίνα (ιδιαίτερα η επαρχία Hubei), η Δημοκρατία της Κορέας (Ν. Κορέα), το Ιράν, η Ιαπωνία και η Ιταλία (βόρεια Ιταλία - περιοχές Λομβαρδίας και Βένετο).

Σε ό,τι αφορά τους ταξιδιώτες που αφικνούνται στη Δημοκρατία, προερχόμενοι από τις ανωτέρω χώρες/περιοχές, όπως αναφέρεται, το Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει όπως αυτοί ελέγχονται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας κατά την άφιξη τους στην Κύπρο και σε περίπτωση που παρουσιάζουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκδήλωση της νόσου να ακολουθείται η ενδεδειγμένη ιατρική διερεύνηση.

Σημειώνεται ότι για όσους ταξιδιώτες από τις ανωτέρω χώρες/περιοχές δεν εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα, το Υπουργείο Υγείας συστήνει όπως αποφύγουν κινήσεις τους σε χώρους με συνωστισμό ατόμων, να αυτό-εξετάζονται, και σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας ή δύσπνοια) σε περίοδο 14 ημερών από την επιστροφή τους, να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν άμεσα με το Κέντρο Κλήσεων της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στον αριθμό 1420 (24ωρος/ δωρεάν κλήση).

Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν στις ανωτέρω χώρες/περιοχές ή σκοπεύουν να μεταβούν σε αυτές, αναφέρει η ανακοίνωση, προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις εξελίξεις όσον αφορά τον COVID-19, να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες αρχών της κάθε χώρας και να μεριμνούν για ατομικά μέτρα προστασίας, ως υποδείξεις των αρχών εκάστης χώρας και των διεθνών αρχών Υγείας.

Οι Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδεύσουν για οποιοδήποτε λόγο στο εξωτερικό ενθαρρύνονται όπως επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.oikade.gov.cy για εγγραφή στο σύστημα εθελοντικής εγγραφής στοιχείων Κυπρίων πολιτών ΟΙΚΑΔΕ.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι τηλέφωνα:

Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό:

Οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Διπλωματικές Αποστολές της Δημοκρατίας για παροχή προξενικής αρωγής. Τα στοιχεία επικοινωνίας των Διπλωματικών Αποστολών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών www.mfa.gov.cy και συγκεκριμένα στον πιο κάτω  σύνδεσμο:

http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2016.nsf/mfa50_gr/mfa50_gr?OpenDocument
Λειτουργός Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ):
+35 7 99660129 (μόνο σε περιπτώσεις εκτός ωρών εργασίας*)

Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ:
+35 7 22801000 (24/7)

Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ:
+35 7 22651113 (07:30/08:30 – 15:00/16:00, Δευτέρα - Παρασκευή)

Το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει, τέλος, ότι η τηλεφωνική γραμμή του Λειτουργού Υπηρεσίας είναι διαθέσιμη εκτός ωρών γραφείου και αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών. Για ερωτήσεις που δεν είναι επείγουσας φύσεως, οι πολίτες παρακαλούνται όπως επικοινωνούν με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, κατά τις συνήθεις ώρες εργασίας μέσω του κεντρικού τηλ +357 22-651000.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΜΚ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:44

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.