Οσφυαλγία και πονοκέφαλος - άρρηκτη σχέση των δύο

Νέα μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Warwick και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Headache and Pain» έδειξε ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ του πόνου στη μέση και του πονοκεφάλου.

Στο παρελθόν είχαν διεξαχθεί κάποιες μελέτες οι οποίες και είχαν δείξει ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ οσφυαλγίας και χρόνιας ημικρανίας και κεφαλαλγίας. Για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Warwick, πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση δεκατεσσάρων μελετών με συνολικά 460.195 συμμετέχοντες και προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν τη σχέση.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε άτομα με χρόνιες διαταραχές κεφαλαλγίας, σε εκείνους που θα είχαν πονοκεφάλους τις περισσότερες ημέρες του μήνα για τουλάχιστον τρεις μήνες και σε άτομα με επίμονο πόνο στη μέση που βίωναν αυτόν τον πόνο καθημερινά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους πάνω από ένας στους 100 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν και από τα δύο είδη πόνου.
Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που βιώνουν τον έναν πόνο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώνουν και τον άλλο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έχουν ούτε πονοκεφάλους ούτε πόνο στη μέση.
Μέχρι σήμερα οι δύο παθήσεις αντιμετωπίζονται ξεχωριστά, από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Για τους ασθενείς με επίμονους πονοκεφάλους και με ημικρανία υπάρχουν ειδικές φαρμακευτικές θεραπείες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο συσχετισμός των δύο παθήσεων ενδεχομένως να εξηγείται με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιδρούν στον πόνο, αφού μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι στις φυσικές αιτίες πρόκλησης του πονοκέφαλου και της οσφυαλγίας. Μπορεί επίσης να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα σήματα του πόνου, έτσι ώστε ο πόνος ίδιας έντασης να γίνει αισθητός διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους.
Όπως μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Νικόλαος Γρανίτσας η οσφυαλγία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς πάνω από το 90% των ενηλίκων εμφανίζουν πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους και περίπου το 20% αυτών προχωρά στην ανάπτυξη χρόνιας οσφυαλγίας. Ενώ, και οι πονοκέφαλοι αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι και το 4% των ατόμων του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από αυτούς για 15 ή περισσότερες ημέρες κάθε μήνα.
Ο συσχετισμός των δύο παθήσεων ενδεχομένως να εξηγείται με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιδρούν στον πόνο, αφού μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι στις φυσικές αιτίες πρόκλησης του πονοκέφαλου και της οσφυαλγίας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μπορεί επίσης να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα σήματα του πόνου, έτσι ώστε ο πόνος ίδιας έντασης να γίνει αισθητός διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους.
Όπως αναφέρει ο γιατρός, η συσχέτιση των δύο παθήσεων είναι ένα πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση τους ενώ μια μελλοντική έρευνα πιθανότατα να εξηγήσει και τους μηχανισμούς πίσω από αυτή τη συσχέτιση, δίνοντας έτσι μια ώθηση για την εξεύρεση θεραπειών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:12

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Με αισιοδοξία προσεγγίζει τις ευρωεκλογές η ΕΔΕΚ
11:00
Ενεργοί Πολίτες: Στόχος η εξασφάλιση ποσοστού 3,6%
09:45
Δυναμικά παρούσα δηλώνει η Αριστερά στις ευρωεκλογές
09:25
Περδίκης: Να ρίξουμε στις Ευρωεκλογές "πράσινο" στο μαύρο
09:21
Υλικό από κλειστά κυκλώματα εξετάζει η Αστυνομία για τον φόνο στη Λακατάμεια
09:12
Ελεγκτική: Να διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος για την Έφορο
09:08
Εντείνεται η αντιπαράθεση Γενικού Ελεγκτή και Εφόρου
09:05
Live: Υποβάλλονται αυτή την ώρα οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
08:51
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.