Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί

Σε μια από τις ωραιότερες κινηματογραφικές ταινίες όλων των εποχών, στον «Κύκλο των χαμένων ποιητών», ένας από τους μαθητές αυτοκτονεί. Στη σκηνή αυτή αποτυπώνεται παραστατικά η καταπίεση που υφίστανται οι νέοι σε πολλές περιπτώσεις, όταν η οικογένειά τους δεν τους επιτρέπει να επιλέξουν τον τρόπο ζωής και το επάγγελμα που εκφράζει την προσωπικότητά τους.

Ανεξάρτητα όμως από τα αίτια της επιλογής αυτής -που μπορεί να ποικίλουν- δυστυχώς δεκάδες νέοι αποφασίζουν ετησίως να βάλουν τέλος στη ζωή τους κι αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς. Κι όσοι αποπειραθούν να το κάνουν, δεν έχουν παρά να διαβάσουν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και να σκεφτούν πως -σύμφωνα με αυτά- η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας από 15 έως 29 ετών, μετά τα τροχαία δυστυχήματα, και μεταξύ των έφηβων κοριτσιών ηλικίας από 15 έως 19 ετών είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον θάνατο στη γέννα. Στα αγόρια εφήβους, η αυτοκτονία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μετά τα τροχαία δυστυχήματα και τη διαπροσωπική βία.

Φυσικά όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται μονάχα στους νέους. Τα εν λόγω αποδεικνύουν τα παρακάτω στοιχεία. Από τα πιο χαρακτηριστικά συμπεράσματα της έρευνας είναι μεταξύ άλλων πως κάθε περίπου 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο θέτει τέρμα στη ζωή του. Ο απαγχονισμός, η δηλητηρίαση και ο αυτοπυροβολισμός είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αυτοκτονίας, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Συνολικά, σχεδόν 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο ― περισσότεροι από εκείνους που πεθαίνουν από μαλάρια ή καρκίνο του μαστού, στον πόλεμο ή από ανθρωποκτονία.

Και παρόλο που έχει σημειωθεί μια σχετική μείωση των παγκόσμιων ποσοστών τα τελευταία χρόνια -μια υποχώρηση 9,8% καταγράφεται μεταξύ του 2010 και του 2016 ειδικότερα- η μείωση αυτή είναι ανομοιογενής. Στην περιοχή της αμερικανικής ηπείρου, για παράδειγμα, τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 6% από το 2010 μέχρι το 2016.

Tα στοιχεία της έρευνας μαρτυρούν μεταξύ άλλων πως στις πλούσιες χώρες περισσότεροι είναι οι άνδρες που αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους πιο συχνά, σε αντίθεση με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου τα ποσοστά μεταξύ των δύο φύλων είναι παρόμοια.

«Οι αυτοκτονίες μπορούν να αποσοβηθούν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντχάνομ Γκαμπριέσους. «Καλούμε όλες τις χώρες να συμπεριλάβουν στρατηγικές αποδεδειγμένης πρόληψης και αποσόβησης αυτοκτονιών στα εθνικά προγράμματα υγείας και εκπαίδευσης», υπογράμμισε.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως ο περιορισμός της πρόσβασης σε παρασιτοκτόνα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ταχείας μείωσης του αριθμού των αυτοκτονιών. Τα παρασιτοκτόνα χρησιμοποιούνται ευρέως και προκαλούν συνήθως τον θάνατο επειδή είναι πολύ τοξικά, δεν έχουν αντίδοτα, και χρησιμοποιούνται συνήθως σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει ιατρική βοήθεια σε κοντινή απόσταση

Η Γουιάνα, μια πρώην βρετανική αποικία που βρίσκεται ανάμεσα στη Βενεζουέλα και στο Σουρινάμ, είναι η χώρα που καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών ανά κάτοικο (30,2 ανά 100.000), με έναν αυξημένο αριθμό κατάποσης παρασιτοκτόνων. Ακολουθεί η Ρωσία, όπου η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται υπεύθυνη για το αυξημένο ποσοστό αυτοκτονιών. Μεταξύ των άλλων χωρών που έχουν υψηλά ποσοστά περιλαμβάνονται η Λιθουανία, το Λεσότο, η Ουγκάντα, η Σρι Λάνκα, η Νότια Κορέα, η Ινδία, ακόμη και η Ιαπωνία.

Ο ΠΟΥ αναφέρεται σε μελέτες στη Σρι Λάνκα όπου οι απαγορεύσεις των παρασιτοκτόνων έχουν οδηγήσει σε μείωση των αυτοκτονιών κατά 70% και στη διάσωση 93.000 ανθρωπίνων ζωών ανάμεσα στο 1995 και το 2015, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Επαγγελματίες της ψυχικής υγείας αναφέρουν πως αν οι σκέψεις για την αυτοχειρία γίνονταν αντιληπτές από τον περίγυρο του ανθρώπου που τις κάνει, θα μπορούσε να αποφευχθεί μέχρι και το 90% των περιστατικών. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να μιλάμε. Η κατάθλιψη είναι ένας κλέφτης. Θα σου κλέψει τον χρόνο, τις σκέψεις και την αίσθηση του εαυτού σου. Λειτουργεί ασταμάτητα σαν ένα χαμηλό βουητό. Όλοι βυθιζόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις, δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να γκρεμίζεις γέφυρες με όσους δικούς σου κλείδωσαν πόρτες και ένιωσαν ότι χάνονται μέσα σε ένα φαύλο κύκλο αδράνειας.

 

Πηγή:huffingtonpost.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:29

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.