Εννέα τα κρούσματα του Ιού Δυτικού Νείλου

Εννέα κρούσματα Ιού Δυτικού Νείλου έχουν καταγράψει μέχρι και τις 16 Αυγούστου 2019 οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, τέσσερα στην Λευκωσία, τέσσερα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και ένα στην επαρχία Λάρνακας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ιατρικών Υπηρεσιών, όλα τα περιστατικά αφορούν νευρο-διεισδυτική μορφή της νόσου και από τα εννέα περιστατικά, τα δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Εντατικές Μονάδες, τα δύο σε Παθολογική Κλινική, τα τέσσερα σημείωσαν βελτίωση και έλαβαν εξιτήριο, ενώ ένας ασθενής μεγάλης ηλικίας δυστυχώς απεβίωσε.

Επίσης, οι Ιατρικές Υπηρεσίες δεν έχουν λάβει γνώση για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος έχουν ήδη προβεί σε σειρά δράσεων και ενεργειών όπως, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της επιτήρησης των ύποπτων περιστατικών, η επιδημιολογική διερεύνηση του κάθε κρούσματος ξεχωριστά, η συχνή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με τα εργαστήρια που εκτελούν τις σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις και η εντατικοποίηση των μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Οσον αφορά την ενημέρωση του κοινού, οι Υπηρεσίες συστήνουν σε περιπτώσεις που το πρόβλημα με τα κουνούπια είναι πολύ έντονο, να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικό σε εξωτερικούς χώρους που περιέχουν DEET, picaridin, IR3535 ή αιθέρια έλαια ευκαλύπτου διαρκούν περισσότερο. Επίσης, να τοποθετούν αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα παράθυρα και τις πόρτες.

Επίσης, συστήνουν την απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, τη χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών καθώς δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει, τη χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια) και τη χρήση εντομοκτόνων, που περιέχουν πυρεθροειδή (π.χ. περμεθρίνη).

Σημειώνεται ότι ο Ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του Ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον Ιό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:47

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.