ΓΕΣΥ: Δεν αποκλείει την συμπληρωμή το Υπ.Υγείας

Δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εξέταση των εισηγήσεων των ιδιωτών γιατρών και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων σε σχέση με το ΓΕΣΥ, δήλωσε ο σύμβουλος του Υπουργού υγείας Γιώργος Ποταμίτης.

Επεσήμανε ωστόσο ότι πρέπει να διαφυλαχθεί, ως κόρη οφθαλμού, η κοινωνική αλληλεγγύη, που αποτελεί η φιλοσοφία και βασική αρχή του ΓΕΣΥ.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Ποταμίτης ανέφερε ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν οι εισηγήσεις για την καταβολή, όπου χρειάζεται, συμπληρωμής, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη μεγαλύτερου αριθμού ιδιωτών γιατρών στο ΓΕΣΥ.

Ανέφερε επίσης ότι σε χθεσινή συνάντηση του με τον υπουργό υγείας, έγινε αποτίμηση της πορείας εφαρμογής του ΓΕΣΥ και εξέταση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Όπως επεσήμανε ο κύριος Ποταμίτης, διαπίστωσε ότι έχουν καταρτισθεί χρονοδιαγράμματα και προωθούνται αλλαγές, με στόχο να διασφαλισθεί η θετική πορεία και ποιότητα του ΓΕΣΥ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε προβλήματα στο λογισμικό, σημειώνοντας ότι θα παρέχεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ανίχνευσης πιθανής οικονομικής απάτης, ώστε να διασφαλίζεται η ευρωστία του συστήματος.

Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΑΥ δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν ιατρικές πράξεις.

Τόνισε ότι με τη συνεργασία των επιστημονικών εταιρειών θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις.

Αν γίνουν αποδεκτές οι εισηγήσεις των ιδιωτών γιατρών η Κύπρος θα έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στην Ευρώπη, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Μάριος Καραϊσκάκης.

Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Καραϊσκάκης είπε ότι πραγματοποιούνται ανεπίσημες επαφές του ΠΙΣ με διάφορους παράγοντες της πολιτείας σε σχέση με το ΓΕΣΥ, οι οποίες βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν υπήρξε ακόμα επίσημη απάντηση στην σχετική επιστολή που απεστάλη πριν από δυο εβδομάδες προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Υγείας και τα κόμματα.

Βασική πρόνοια της πρότασης είναι να έχουν οι δικαιούχοι δικαίωμα επιλογής γιατρού και ιδιωτικού νοσηλευτηρίου, να υπάρχουν συμφωνημένες αμοιβές και όπου χρειάζεται να καταβάλλεται συμπληρωμή.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, στη βάση κριτηρίων, θα απαλλάσσονται απο την καταβολή συμπληρωμής, όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι πολιτική απόφαση και αν χρειασθεί, η προώθηση νομοθετικών αλλαγών.

Σύνταξη: Φίλιππος Φιλίππου

Επιμέλεια: Ανδρέας Παφίτης

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:47

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.