Σχέδιο για εξάλειψη της ηπατίτιδας Γ μέχρι το 2030

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκρίζωση της Ηπατίτιδας Γ στην  Κύπρο, το οποίο ετοιμάστηκε από την αντίστοιχη Εθνική Συντονιστική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα τίθεται σε ισχύ η διακρατική Συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Υγείας Κύπρου και Ελλάδας για διαπραγμάτευση κοινών τιμών για τα καινοτόμα φάρμακα για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας Γ.

Όπως ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, για την περίοδο 2005-2018, έχουν καταγραφεί στην  Κύπρο 332 περιστατικά Ηπατίτιδας Γ.
 
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι στο πλαίσιο και του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στόχος του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας Γ, με απώτερο σκοπό την εκρίζωσή της μέχρι το 2030.
 
Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του Εθνικού Σχεδίου στηρίζεται σε πέντε άξονες, που είναι η αναδιοργάνωση δομών και υπηρεσιών, η αγωγή υγείας, η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ο προσυμπτωματικός έλεγχος, η διάγνωση και η θεραπεία, και η παρακολούθηση, η αποκατάσταση και η χρόνια φροντίδα.
 
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό εργαλείο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων που δύναται να επιτύχουν βιώσιμες λύσεις, αναδεικνύοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών και της αποτελεσματικής και καθολικής θεραπείας στον γενικό πληθυσμό και στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μέσω της υλοποίησης του Σχεδίου, αναμένεται, μεταξύ άλλων, η σταδιακή μείωση του φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας, η μείωση της μεταδοτικότητας και η εξάλειψη της Ηπατίτιδας Γ.
 
Προς την κατεύθυνση της ολοκληρωτικής αντιμετώπισης της νόσου, ολοκληρώθηκε επιτυχώς και τίθεται σε ισχύ η διακρατική Συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Υγείας Κύπρου και Ελλάδας για διαπραγμάτευση κοινών τιμών για τα καινοτόμα φάρμακα για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας Γ, αναφέρεται και προστίθεται πως η Συμφωνία αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, η οποία λόγω της μικρής αγοράς της δεν έχει ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη έναντι της φαρμακευτικής βιομηχανίας για την εξασφάλισή τους σε χαμηλότερες τιμές.
 
Τέλος στην ανακοίνωση σημειώνεται ως σημαντική εξέλιξη η υποψηφιότητα, μετά από εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECDC) και τον Συνασπισμό για την Ολοκληρωτική Εξάλειψη της Ηπατίτδας Παγκοσμίως (Coalition for Global  Hepatitis Elimination), του Πέτρου Κατσιολούδη, Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας Γ, για το βραβείο του Πρωταθλητή στην προσπάθεια για την Εξάλειψη της Ηπατίτιδας (Hepatitis Elimination Champion).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:27

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.