Υπουργός Υγείας: Δεν υπάρχει επιδημία γρίπης Α’

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε την Παρασκευή ότι με βάση το σχέδιο δράσης, τα περιστατικά γρίπης Α’ δεν υποδηλούν επιδημία, απευθύνοντας έκκληση για ψυχραιμία και ζητώντας όπως τα όσα μεταδίδονται από τα ΜΜΕ διασταυρώνονται με τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας, ώστε να μην προκαλείται πανικός, ο οποίος υπερφορτίζει τα κρατικά νοσηλευτήρια, περιορίζει τις δυνατότητες ανταπόκρισης στα πραγματικά περιστατικά και εκθέτει τους μη νοσούντες από τον ιό στον κίνδυνο να το πάρουν από άλλους ασθενείς, καθώς είναι μεταδοτικός.

Περαιτέρω ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως τα εμβόλια κατά του ιού της γρίπης Α δεν είναι για όλο τον πληθυσμό, αλλά για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και ασθενείς και ανέφερε πως εντός των επομένων ημερών το Υπουργείο θα παραλάβει 5.000 εμβόλια.

Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις επί του θέματος οδηγίες και συστάσεις του Υπουργείου του.

Σε δηλώσεις, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη για την παρουσίαση των μέτρων βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Ιωάννου ερωτήθηκε σχετικά με το πόρισμα της έρευνας που διατάχθηκε αναφορικά με το θάνατο του 34χρονου, ο οποίος φέρεται να παρουσίασε συμπτώματα γρίπης Α΄και ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο Λάρνακας και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Είπε ότι χθες (Πέμπτη) το μεσημέρι παράλαβε την έκθεση της αρχικής έρευνας από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), έκρινε ότι ήταν ελλιπής και του ζήτησε περισσότερες πληροφορίες. Πρόσθεσε πως αργά χθες βράδυ υπεβλήθησαν ιατρικές εκθέσεις από τα δύο νοσοκομεία Λάρνακας και Λευκωσίας και σήμερα το πρωί διόρισε ερευνώντα λειτουργό τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, στην οποία ανέθεσε τη διενέργεια διοικητικής έρευνας ώστε να διαφανεί αν στις πράξεις ή παραλείψεις υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα.

Ο Υπουργός Υγείας είπε πως αναμένει το πόρισμα της διοικητικής έρευνας και διευκρίνισε πως δεν τέθηκε χρονοδιάγραμμα διενέργειας της έρευνας επειδή η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, η διευθύντρια των ιατρικών υπηρεσιών θα έχει στη διάθεση της όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να διαπιστώσει εάν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό.

Συνεχίζοντας ο Υπουργός Υγείας παρατήρησε ότι ο χειρισμός της περίπτωσης του 34χρονου και η έξαρση της γρίπης όπως παρουσιάζονται από κάποια ΜΜΕ δημιουργεί αχρείαστο πανικό στον κόσμο και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της παροχής υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν τόσο τα ιδιωτικά, όσο και τα δημόσια νοσοκομεία.

Δημιουργείται αχρείαστος πανικός με αποτέλεσμα να κατακλύζονται οι πρώτες βοήθειες από κόσμο και να μην επιτρέπεται στους λειτουργούς υγείας να κάνουν τη δουλειά τους όπως θα μπορούσαν να την κάνουν υπό κανονικές συνθήκες, είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ιωάννου είπε πως δεν υπάρχει έλλειψη εμβολίων στον δημόσιο τομέα. Είχε γίνει σωστός προγραμματισμός και παραγγέλθηκαν 50.000, αριθμός αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και υπάρχουν 1.000 εμβόλια απόθεμα, πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι παραγγέλθηκαν άλλες 5.000 εμβόλια και εφόσον προκύψει ανάγκη θα παραγγελθούν άλλες 5.000. Ο κ. Ιωάννου είπε πως τα εμβόλια υπάρχουν για να χορηγούνται στις ευάλωτες ομάδες και δεν αποτελούν λύση για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Συνεχίζοντας ο Υπουργός Υγείας είπε πως αυτή την εβδομάδα εκδόθηκαν τρία δελτία για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει ο πληθυσμός και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες προς δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την ανταπόκρισή τους σε αυτά τα περιστατικά.

Ερωτηθείς αν το Υπουργείο Υγείας παρέλαβε εμβόλια από πρεσβείες, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν χρειάστηκε, καθώς ο ανάδοχος ενώ αρχικά είχε πει ότι αδυνατούσε να εφοδιάσει το Υπουργείο Υγείας με πρόσθετη ποσότητα εμβολίων, τελικά μπορεί να εφοδιάσει το Υπουργείο άμεσα (αρχές της άλλης εβδομάδας) με 5.000 και 5.000 αργότερα αν κριθεί ανάγκη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ιωάννου είπε πως δεν περιήλθε σε γνώση του να υπάρχει έλλειψη κάποιων εκ των φαρμάκων που χορηγούνται για αντιμετώπιση της γρίπης Α΄.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές Βουλευτών ότι αναγκάζονται να παρέμβουν για τη νοσηλεία ασθενών, ο κ. Ιωάννου είπε πως είναι καθημερινό φαινόμενο.

Κληθείς να αναφέρει αν οι Βουλευτές παρεμβαίνουν αχρείαστα ή για να διασφαλιστούν τα αυτονόητα δικαιώματα ασθενούς, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως είναι αυτονόητο ότι είναι αχρείαστο και «δεν έπρεπε καν να κάνετε αυτή την ερώτηση. Επειδή όταν παίρνει τηλέφωνο κάποιος, ένας ασθενής να παίρνει τη σειρά προτεραιότητας κάποιου άλλου ασθενούς».

Τόνισε πως θεωρεί ότι όλοι οι ασθενείς είναι ίσοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται με την κρισιμότητα της ασθένειας τους και όχι αν έχουν μέσο ή όχι.

Με το να παίρνουμε τηλέφωνα και να βάζουμε κάποιον σε σειρά έναντι άλλων, αδικούνται οι υπόλοιποι άλλοι ασθενείς, συνέχισε προσθέτοντας «πως αυτό συμβαίνει και δεν το αρνούμαστε».

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα για νέο περιστατικό στο Νοσοκομείο Λάρνακας, παρόμοιο με το υπό διερεύνηση, ο Υπουργός Υγείας είπε πως με βάση την πληροφόρηση που έχει από το Νοσοκομείο Λάρνακας δεν ευσταθούν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Η δημοσίευση ανακριβών ή αναληθών πληροφοριών, οι οποίες δεν διασταυρώνονται προκαλεί πανικό, είπε προσθέτοντας πως αύριο θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, καθώς με την αχρείαστη προσέλευση στις πρώτες βοήθειες δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που ειπώθηκε που προκαλεί πανικό, ο Υπουργός Υγείας είπε πως τα γεγονότα με το νέο περιστατικό δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια..

Τα κρούσματα γρίπης Α΄ δείχνουν έξαρση και όχι επιδημία όπως κάποιοι διατείνονται, είπε ο Υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης και ο χαρακτηρισμός επιδημία γίνεται στη βάση διεθνών παραμέτρων των περιστατικών.

Με βάση τις παραμέτρους και τα περιστατικά που υπάρχουν, η προσβολή του πληθυσμού από τη νόσο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιδημία, συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως ο καθένας λέει τα δικά του και ενσπείρει πανικό.

Με τα θέματα υγείας πρέπει να είμαστε δύο και τρεις φορές προσεκτικοί και όχι να κάνουμε πολιτική πάνω στους ασθενείς, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση κάλεσε τους ασθενείς να είναι διπλά προσεκτικοί όταν επισκέπτονται τις πρώτες βοήθειες επειδή υπάρχει πιθανότητα αν πάσχουν από απλό κρυολόγημα να κολλήσουν γρίπη Α στο χώρο των πρώτων βοηθειών αν βρίσκεται εκεί άτομο που φέρει τον ιό της γρίπης Α.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:34

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.