Κύπρος: 2000 άνθρωποι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση

Υπολογίζεται ότι στην Κύπρο 2000 άνθρωποι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση χωρίς να υπάρχει μητρώο ασθενών για να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό κάτι το οποίο επιδιώκουμε εδώ και χρόνια, δήλωσε την Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Σάββας Χριστοδούλου.

Σε ομιλία του σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας αφιερωμένης στην Πολλαπλή Σκλήρυνση ο κ. Χριστοδούλου, είπε ότι «περιμένουμε με αγωνία μέσα στο 2018 νέα φάρμακα να ενταχθούν στο κρατικό συνταγολόγιο και όχι μόνο και δεν ξέρουμε τι θα γίνει, είναι αλήθεια ότι ανησυχούμε πολύ».
Ανέφερε ότι «το σύστημα εισαγωγής νέων φαρμάκων έχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση κι αυτό είναι πολύ δυσάρεστο για μας τους ασθενείς που εξαρτώμεθα από τις θεραπείες μας, ενώ και η ένταξη νέων φαρμάκων στο κρατικό συνταγολόγιο θα πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε νέες εγκεκριμένες θεραπείες το συντομότερο».
Όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, «όσο ακριβά και αν είναι τα φάρμακα αυτά εάν δοθούν σωστά όχι μόνο δεν θα επιφέρουν κόστος στον προϋπολογισμό του κράτους, μια και δεν θα πληρώνονται τα επιδόματα αναπηρίας».
Σημείωσε πως «όταν μια φαρμακευτική ουσία, υπάρχει και μπορεί να διατεθεί για να επιβραδύνει την εξέλιξη μιας ασθένειας και να προσδώσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή, τότε είναι υποχρέωση του κράτους να βοηθήσει».
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης είπε ότι «κατά τη διάρκεια του προηγούμενων χρόνων συνεχίστηκαν και οι επαφές μας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως επίσης και με την Επιτροπή Υγείας της Βουλής με σκοπό την προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων των ασθενών μας και την προώθηση των σχετικών αιτημάτων τους».
Εξήγησε ότι «συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη μη ένταξη νέων φαρμάκων στο κρατικό συνταγολόγιο, συνέπεια της οικονομικής κρίσης, και της μείωσης του προϋπολογισμού των φαρμακευτικών υπηρεσιών».
Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «ζητήσαμε όπως συγκεκριμένα φάρμακα επαναξιολογηθούν από την Επιτροπή Φαρμάκων και ενταχθούν στο κρατικό συνταγολόγιο, ενώ εκτός από τα φάρμακα, υπάρχει και το αίτημα οι διαγνωστικές εξετάσεις MRI να παρέχονται για όλους τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση δωρεάν».
Ήδη χορηγείται δωρεάν θεραπευτική αγωγή είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στα δημόσια νοσηλευτήρια είτε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ευχαρίστησε θερμά τα Υπουργεία και Εργασίας «για τις ετήσιες κρατικές χορηγίες που λαμβάνει ο Σύνδεσμος μας και που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την οικονομική ενίσχυση του, καλύπτοντας μέρος των εξόδων των υπηρεσιών και προγραμμάτων».
Εξάλλου, σε εκεί χαιρετισμό της η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωσε ότι «υψίστης προτεραιότητας είναι για εμάς η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων, με στόχο την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους».
Σε χαιρετισμό της, τον οποίο μετέφερε εκ μέρους της, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, Χριστίνα Φλουρέντζου, η Υπουργός Εργασίας σημείωσε την κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες».
Πρόσθεσε ότι «για την εφαρμογή της σύμβασης και για την πραγμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με κάθε τύπου αναπηρία, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19.12.2017 ενέκρινε την Πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία με δεκαετές πλαίσιο για το 2018-2028.
Ενέκρινε, επίσης, «και το τριετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το 2018-2020, που περιλαμβάνει 86 συνολικά δράσεις, συνεχιζόμενες και νέες, προς υλοποίηση από τις κρατικές υπηρεσίες έξι υπουργείων», συνέχισε η Υπουργός.
Όπως είπε η κ. Αιμιλιανίδου, «αναμφισβήτητα, τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και οι οικογένειές τους αγωνίζονται καθημερινά για να παραμείνουν ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουν ισότιμα και δυναμικά στη κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας».
Ανέφερε ότι «είμαστε δίπλα τους παρέχοντας στήριξη με προγράμματα υπηρεσιών και παροχών που σκοπό έχουν να διατηρούν επαρκές βιοτικό επίπεδο, να εξασφαλίζουν υπηρεσίες, όπως φροντίδα, προσωπική βοήθεια, συνοδεία, στήριξη, προμήθειας εξοπλισμού και τεχνικών μέσων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής».
«Όραμά μας, η αναβάθμιση και η περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ποιοτικού και αποτελεσματικού συστήματος, που θα καθιστά διαθέσιμες στον πολίτη με αναπηρία όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που χρειάζεται», είπε η Υπουργός Εργασίας.
Σημείωσε ότι «η αξιοπρέπεια στη ζωή αποτελεί δικαίωμα όλων και σε αυτό προσβλέπει η συνεργασία του κράτους με τους οργανωμένους φορείς της κοινωνίας που άπτονται θεμάτων των ατόμων με αναπηρίες».
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου έκλεισε τον χαιρετισμό της με τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Εργασίας, «θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης και δίπλα στους ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:39

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μικρά τα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας που επηρέασε πολλές περιοχές της Ελλάδας
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών για τη πράσινης φορολογίας, έστειλε το ΑΚΕΛ
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.