Εξασφάλιση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για ΓεΣΥ

Χρηματοδότηση για υλοποίηση δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία θα συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην πορεία υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), εξασφάλισε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.



Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το ΓΤΠ, πρόκειται για δύο προγράμματα του INEA (Innovation and Networks Executive Agency), τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Connected Europe Facility 2014-2020 (CEF). To πρώτο έργο στοχεύει στην ανάπτυξη γενικών υπηρεσιών διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο και έχει συνολική χρηματοδότηση 593.356 ευρώ. Το δεύτερο έργο, με συνολική χρηματοδότηση 1.186.197 ευρώ, έχει ως στόχο την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης στην Κύπρο. Κατά την πρώτη φάση των έργων θα συμμετέχουν συνεργάτες εταίροι από άλλες 16 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη δεύτερη φάση θα ενταχθούν, ως εταίροι, όλες οι χώρες της ΕΕ, όπως αναφέρεται.

Τα δυο ανταγωνιστικά προγράμματα παρουσιάσθηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έλαβε χώρα χθες Τετάρτη στην Πανεπιστημιούπολη. Ο Καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Χρίστος Ν. Σχίζας, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Ηλεκτρονικής Υγείας και Εφαρμογής του ΓεΣΥ, ανέφερε ότι το Σχέδιο Υγείας έχει ανεπιστρεπτί πάρει πορεία υλοποίησης.

Οι πρόνοιες του, σημείωσε, έχουν πια «κλειδώσει» και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν, την ολοκλήρωση του λογισμικού του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας, την ψηφιοποίηση όλων των ιατρικών φακέλων των πολιτών, τη μηχανοργάνωση όλων των νοσηλευτηρίων και τη διαλειτουργικότητά τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η υλοποίηση των δύο προγραμμάτων που παρουσιάσαμε σήμερα», τόνισε ο κ. Σχίζας «θα συντελέσει σημαντικά, στη σωστή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας». Τόνισε επίσης ότι θα προκύψουν πολύ μεγάλες εξοικονομήσεις στις δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη από τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, και ότι η επένδυση στην υγεία αποφεύγει την ασθένεια.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ανέφερε ότι το ένα εκ των δύο προγραμμάτων έχει ήδη υποβάλει κάποια παραδοτέα, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου και θα λειτουργήσει επικουρικά και ενισχυτικά στο πρώτο, με την ανταλλαγή πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης και πληροφοριών κοινωνικής ασφάλισης. Τόνισε ότι η επιτυχής συμμετοχή της Κύπρου στα εν λόγω ευρωπαϊκά έργα, τα οποία έχουν σαφή ασθενοκεντρική προσέγγιση και τα οποία διασφαλίζουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας στην πατρίδα μας, είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξασφάλιση των δύο αυτών χρηματοδοτήσεων, αφού, μεταξύ άλλων, «κάθε φορά που ανακοινώνουμε νέα προγράμματα, δημιουργούνται προοπτικές και θέσεις εργασίας για νέα παιδιά, νέους ερευνητές». Ο Πρύτανης σημείωσε ότι τα εν λόγω προγράμματα θα συμβάλουν στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής υγείας και στην υιοθέτηση μίας σύγχρονης κουλτούρας περίθαλψης, «μίας νέας κουλτούρας επικοινωνίας με τον ασθενή, ενός νέου τρόπου λειτουργίας που θα επιτρέπει στον γιατρό να παρακολουθεί το ιστορικό του ασθενή άμεσα και γρήγορα».

Τη σημασία του ψηφιακού ανασχηματισμού σε κάθε έμφαση της δημόσιας διοίκησης, ανέδειξε στο χαιρετισμό του και ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,  Γιώργος Κωμοδρόμος, ενώ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου χαρακτήρισε την ηλεκτρονική υγεία ως τη ραχοκοκαλιά για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση του Τομέα της Υγείας, σε εθνικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ)  Μάριος Κουλούμας στάθηκε ιδιαίτερα στην ασθενοκεντρική προσέγγιση των προγραμμάτων και στις πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου για την Ηλεκτρονική Υγεία που είναι τώρα ενώπιον της Βουλής για ψήφιση και, μεταξύ άλλων, προστατεύει τα ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα του πολίτη.

Κατά τη διάσκεψη, ο Καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Παττίχης, επιστημονικός συντονιστής των έργων, παρουσίασε την Οδηγία 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης, τη θέσπιση του Εθνικού Σημείου Επαφής για την Ηλεκτρονική Υγεία, τις τεχνικές προδιαγραφές καθώς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των νέων προγραμμάτων.

Πηγή: (ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΜΚ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:47

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.