Κύπρος: 460 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη ετησίως

Στην Κύπρο καταγράφονται ετησίως 460 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη κατά μέσο όρο, και όπως φαίνεται, καταγράφεται και στο νησί μας, αύξηση των περιστατικών αυτών με βάση τα τελευταία δεδομένα από το Αρχείο Καρκίνου, δήλωσε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη. Την τριετία 2011-2013 καταγράφηκαν περίπου 490 περιστατικά ενώ κατά τα έτη 2004 με 2015 οι θάνατοι ανήλθαν σε 76 μέχρι 103 κάθε χρόνο.


 
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Προστάτη η κ. Γιαννάκη είπε ότι ο καρκίνος του προστάτη «αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στους άντρες πανευρωπαϊκά, αλλά μέσω σωστής πληροφόρησης επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αρκεί ο κάθε άντρας να ενημερωθεί, να ευαισθητοποιηθεί και να δράσει άμεσα».
 
Προς τούτο, είπε η κ. Γιαννάκη, «είναι σημαντικό όλοι οι άντρες ηλικίας άνω των 50, να υποβάλλονται τακτικά σε προληπτικό έλεγχο, συνδυάζοντας τη δακτυλική εξέταση με τη μέτρηση του προστατικού αντιγόνου στο αίμα, το γνωστό PSA».
 
Πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης του Καρκίνου συνεργάζονται στενά, ώστε η ασθένεια αυτή να προσεγγίζεται πολυεπίπεδα και στα δημόσια νοσηλευτήρια εφαρμόζονται θεραπείες, με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες».
 
«Διαχρονικός στόχος είναι η εισαγωγή καινοτόμων και λιγότερο επεμβατικών μεθόδων, στο πλαίσιο του ευρύτερου, μακροπρόθεσμου σχεδιασμού», σημείωσε η κ. Γιαννάκη.
 
 Ενδεικτικά ανέφερε ότι μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας, το 2015,  στάλθηκαν για ρομποτική προστατεκτομή 98 περιστατικά στην Κύπρο με τη μέθοδο της συμπληρωμής στο ποσό των 7,500 ευρώ, το οποίο επιδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και έξι περιστατικά που πήγαν στο εξωτερικό, πάλι με την ίδια τιμή των 7,500 ευρώ».
 
Επίσης, «το 2016, είχαμε 127 περιστατικά ρομποτικής προστατεκτομής και 12 περιστατικά τα οποία πάλι πήγαν στο εξωτερικό με την ίδια τιμή επιδότησης ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, 71 περιστατικά στάλθηκαν για ρομποτική προστατεκτομή και πέντε που πήγαν στο εξωτερικό», συνέχισε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας .
 
Το Υπουργείο Υγείας, είπε η κ. Γιαννάκη, «έχει κάνει μια άρση ηλικιακού ορίου, διότι παλαιότερα για ρομποτική προστατεκτομή ήταν μόνο για τους άντρες μέχρι τα 65».
 
Εξήγησε ότι μετά από μεγάλη σύσκεψη με την Ουρολογική Εταιρεία αποφασίστηκε  ότι θα έπρεπε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε άρση του ηλικιακού ορίου, διότι τα περισσότερα περιστατικά είναι μετά τα 65 και όχι μέχρι τα 65.
 
«Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι πηγαίνουν είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο εξωτερικό εάν εκείνοι το επιθυμούν, με μια πάρα πολύ καλή επιδότηση», είπε η κ. Γιαννάκη.

Αναφερόμενη στον ρόλο του Europa Uomo, του Συνδέσμου των Ασθενών με Καρκίνο του Προστάτη, είπε ότι «ασχολείται και με τις τέσσερις βαθμίδες αντιμετώπισης του καρκίνου: την πρόληψη, την θεραπεία, την αποκατάσταση και την έρευνα και με κεντρικό στόχο να επιτελέσει ένα σύνθετο και πολύπλευρο ανθρωπιστικό έργο.
 
Όπως είπε η κ. Γιαννάκη, από φέτος, ο Σύνδεσμος Europa Uomo, αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του με τον αρχαιότερο Σύνδεσμο ασθενών με καρκίνο στην Κύπρο, τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας τον περασμένο Ιούνιου, το οποίο θα ενισχύσει τον κοινό αγώνα των δύο Συνδέσμων για τη διαφώτιση και την ευαισθητοποίηση του αντρικού πληθυσμού».
 
 Πρόσθεσε ότι «και οι δύο Σύνδεσμοι συνεργάζονται πολύ στενά με το Υπουργείο Υγείας» και εξήρε «την εξαιρετική τους προσφορά στον τομέα της πληροφόρησης και της ευαισθητοποίησης».
 
Τέλος η κ. Γιαννάκη, κάλεσε «όλους τους Κύπριους άνδρες να εξετάζονται ετησίως από τον γιατρό τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία».
 
Έκκληση στους άρρενες να εξετάζονται συχνά απηύθυναν και εκπρόσωποι του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, της  Επιστημονικής Επιτροπής του Αντικαρκινικού Συνδέσμου και ο Γενικός Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου.
 
Επεσήμαναν ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται από την ηλικία των 60 ετών και άνω, στη φάση που ο κάθε άνδρας κάνει όνειρα για ευτυχισμένα γηρατειά με την οικογένειά του.
 
Λέχθηκε επίσης ότι στην Ευρώπη ο καρκίνος του προστάτη σκοτώνει τουλάχιστον έναν άνδρα κάθε έξι λεπτά, δημιουργώντας μια εικόνα καθόλου όμορφη, ενώ παρατηρείται και ανισότητα ως προς την πρόσβαση για θεραπεία.
 
Οι εκπρόσωποι συνδέσμων και οργανώσεων που μάχονται κατά του καρκίνου δήλωσαν ότι και με την δική τους συμβολή υπάρχει για όλους πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς ηλικιακό ρατσισμό.
 
Έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ίσως αποβεί μοιραία η καθυστέρηση διαγνωστικής εξέτασης η οποία καθυστέρηση οφείλεται σε άγνοια και φόβο. 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:47

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.