Εφηβική παχυσαρκία και εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι έφηβοι που εξελίσσονται σε παχύσαρκα άτομα κατά τη διάρκεια της εφηβείας τείνουν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής την Δρ Τζένη Κιντμπλομ, εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 37.600 ανδρών, των οποίων ο Δείκτης Μάζας Σώματος είχε καταγραφεί όταν ήταν 8 και πάλι όταν ήταν 20 ετών. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για κατά μέσο όρο 38 χρόνια, από την ηλικία των 20.  Συνολικά, 918 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα άτομα με εξελίχθηκαν σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα κατά τη διάρκεια της εφηβείας είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Για τους άνδρες που ήταν υπέρβαροι σε ηλικία οκτώ ετών και παρέμειναν έτσι και όταν ήταν 20, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 70% μεγαλύτερος.

Για κάθε 2 μονάδες αύξησης του ΔΜΣ ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 20%.

Ωστόσο, τα παιδιά που ήταν υπέρβαρα αλλά στην ηλικία των 20 ετών είχαν πια φυσιολογικό βάρος, δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά πάντα με άτομα που δια βίου διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η Δρ Κιντμπλομ εξηγεί ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η αύξηση του βάρους προκαλεί τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά σίγουρα υπάρχει μια σχέση.

Η Δρ Σαρα Σαμααν, καρδιολόγος στο Καρδιολογικό Νοσοκομείο του Μπέιλορ στο Τέξας σχολιάζει πως «όταν τα προβλήματα αντιμετωπίζονται εγκαίρως, τότε μπορούμε να αποφύγουμε πολλά μακροπρόθεσμα προβλήματα. Στην ενήλικη ζωή αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο αφού είναι δυσκολότερο να αναστρέψουμε τις συνέπειες ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Συνεπώς, η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι πρέπει να ωθούμε τα παιδιά να αθλούνται περισσότερο και να τρώνε υγιεινά, τόσο στο σπίτι όσο και έξω απ’ αυτό».

Μαίρη Μπιμπή

Πηγή : health.in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:29

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.