H κόπωση της άνοιξης:Πως να την αντιμετωπίσουμε;

Η εξασφάλιση φυσιολογικής ενεργειακής εφεδρείας είναι σύνθετη ανθρώπινη λειτουργία που προϋποθέτει την ομαλή συνεργασία μιας ποικιλίας οργανικών συστημάτων.


         
Ορμόνες της κυκλοφορίας, νευρωνικές συνδέσεις των ιστών με τον εγκέφαλο συνεργάζονται αρμονικά για να ρυθμιστεί η ομαλή λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, των μιτοχονδρίων ενώ η σωστή παροχή οξυγόνου βιταμινών ιχνοστοιχείων λιπών υδατανθράκων πρωτεϊνών προϋποθέτουν την βέλτιστη λειτουργία της αναπνοής και της πέψης.
         
Καθώς το σώμα καλείται να προσαρμοστεί στις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών κατά την περίοδο της αλλαγής των εποχών, παρουσιάζει συχνά συμπτώματα κόπωσης τα οποία συνήθως διαρκούν μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Τα συμπτώματα της κόπωσης κατά την Άνοιξη εκδηλώνονται ως ατονία, δυσκολία συγκέντρωσης, εύκολη κούραση κατά τη μυϊκή ή πνευματική δραστηριότητα ή παροδική επιδείνωση των συμπτωμάτων σε χρόνιους πάσχοντες από σύνδρομα κόπωσης.
         
Η εαρινή κόπωση εμφανίζεται συνήθως κατά τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο και συνήθως διαρκεί μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D λόγω της μικρής ηλιοφάνειας κατά τον Χειμώνα, η υπερκόπωση λόγω των αυξημένων εργασιακών ή σχολικών υποχρεώσεων που παρουσιάζουν υψηλότερες απαιτήσεις κατά την χειμερινή περίοδο, η κούραση του ανοσοποιητικού συστήματος από την αυξημένη δραστηριοποίησή του κατά την επίθεση των αναπνευστικών λοιμώξεων κατά την χειμερινή περίοδο, η αλλεργική ρινίτιδα της Άνοιξης που εμποδίζει την απρόσκοπτη αναπνοή και την ελεύθερη είσοδο του οξυγόνου είναι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της εαρινής κόπωσης.
         
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου, όταν επιμένει γίνεται με διατροφικές θεραπείες βοτανικά και βιταμινικά φάρμακα που αυξάνουν τις ενεργειακές εφεδρείες του σώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί ειδικός έλεγχος για να αποκλειστούν άλλοι παράγοντες ή νοσήματα που προκαλούν την κόπωση και να εξακριβωθεί εάν πρόκειται αμιγώς για «εαρινή κόπωση».
         
Βασικές αρχές που πρέπει να τηρείτε εσείς που πάσχετε από εαρινή κόπωση:
         
•    Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχει ως βάση τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το extra παρθένο ελαιόλαδο είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο.
Εφόσον δεν έχετε ειδικό λόγο ή χρόνιο νόσημα που να επιβάλλουν ειδική διατροφή και δεν έχετε δυσανεξίες συνηθίστε να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση:
         
1.    Γιαούρτι. Τα προβιοτικά και το ασβέστιο που περιέχονται στο γιαούρτι συντελούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση του σκελετού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
         
2.    Τουλάχιστον δύο φρούτα και τρία φλιτζάνια ωμά λαχανικά ή δύο φλιτζάνια μαγειρεμένα λαχανικά ημερησίως. Συνηθίστε να τρώτε τα λαχανικά στην αρχή του γεύματος. Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν τις ανδρικές και γυναικείες ορμόνες να έχουν άριστα επίπεδα στον άνδρα και στην γυναίκα αντίστοιχα, ενώ τονώνουν το νευρικό σύστημα.
         
3.    Μία χούφτα ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς και δύο ανάλατες μαύρες ελιές ημερησίως. Τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα που περιέχονται στις ελιές και στους ξηρούς καρπούς σας βοηθούν να επιτύχετε υψηλές σωματικές και πνευματικές επιδόσεις.
         
•    Πείτε όχι σε αλλαντικά και fast food, μαγειρεύετε με extra  παρθένο ελαιόλαδο μιας χρήσης, αποφύγετε συντηρητικά και πρόσθετα τροφίμων. Χρησιμοποιήστε σκόρδο στο φαγητό σας.
         
•    Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση γλυκών.
         
•    Ελαττώστε τους καφέδες και την κατανάλωση αλκοόλ.
         
•    Αποφύγετε καπνιστά τρόφιμα.
         
•    Πρέπει να αποφεύγετε, όσο γίνεται, την καθιστική ζωή.
         
•    Η καθημερινή βάδιση, ιδιαίτερα όταν γίνεται υπό το φυσικό φως του ήλιου έχει πολλές ευεργετικές δράσεις. Με την βάδιση σταθεροποιείται το νευροφυτικό και ορμονικό σύστημα, τονώνεται η κυκλοφορική επάρκεια ενώ η βιταμίνη D, η παραγωγή της οποίας επάγεται κατά την έκθεση στο ηλιακό φως έχει ευεργετικές επιδράσεις σε όλο το σώμα.
         
•    Πρέπει να αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις βάρους και τις μονομερείς δίαιτες.
         
•    Να έχετε επαρκή ύπνο και να αποφεύγετε το stress.
         
•    Η σταθερότητα στα ωράρια του ύπνου και των γευμάτων υποβοηθά την διαδικασία προσαρμογής του οργανισμού.
         
•    Αποφύγετε όσο σας είναι δυνατόν το κάπνισμα και την έκθεση σε ρύπους.
        

Πηγή: Ygeiaonline.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:27

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.