Πρόγραμμα καρκίνου παχέος εντέρου από το Υπ. Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να καταστήσει την Κύπρο την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αποκτήσει ένα οργανωμένο εθνικό πληθυσμιακό πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

Σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου για τον ευρωπαϊκό μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του η Μυρτώ Αζίνα, Ιατρική Λειτουργός 1ης Τάξης, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης είπε ότι επιλέγη η Λάρνακα ως επαρχία εκκίνησης του προγράμματος.Πρόσθεσε ότι το πληθυσμιακό πρόγραμμα για τον καρκίνου του παχέος εντέρου, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, αναμένεται να μειώσει τη θνητότητα κατά 40%.

Στην Κύπρο, είπε, σήμερα έχουμε περίπου 365 καρκίνους του παχέος εντέρου κάθε χρόνο.“Επειδή ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου δημιουργείται από άλλες καλοήθεις καταστάσεις, τους πολύποδες, που παίρνουν αρκετό χρόνο να εξαλλαχθούν σε καρκίνο, αν ανιχνευθούν και αφαιρεθούν έγκαιρα μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ίαση” είπε.

Εξήγησε ότι το πρόγραμμα είναι πολύ απλό, λέγοντας ότι “μια απλή εξέταση μη ορατού αίματος στα κόπρανα, μπορεί να σώσει τη ζωή σας”.

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί και πρότυπο παράδειγμα Κρατικής-Ιδιωτικής Συνεργασίας, επειδή το κράτος αγοράζει υπηρεσίες από τους ιδιώτες γαστρεντερολόγους και η κολονοσκόπηση γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες της ΕΕ και να μην υπάρχει καθυστέρηση και λίστες αναμονής.

 Ο Υπουργός ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγησή του έχουν ήδη αποδείξει τόσο την επιστημονική, όσο και την πρακτική του αξία και είπε ότι μετά από την επιτυχή παρουσίασή του από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας στην ΕΕ, Ιταλοί επιστήμονες που το κατέταξαν στα πιο καλοσχεδιασμένα προγράμματα επισκέφτηκαν την Κύπρο για να παρακολουθήσουν τον τρόπο εφαρμογής του.

Μέχρι σήμερα, είπε ο Υπουργός, καλύφθηκαν 4 δήμοι και 11 κοινότητες και εξετάστηκαν 2639 δείγματα. Από αυτά ήταν θετικά, δηλαδή παρουσιάστηκε αίμα στα κόπρανα, σε 207.

Στην κολονοσκόπηση που ακολούθησε 133 είχαν μια προκαρκινική κατάσταση – έναν πολύποδα που αφαιρέθηκε επί τόπου. Επίσης, διαγνώστηκαν και τρεις καρκίνοι. “Σώθηκαν δηλαδή από τον καρκίνο 136 ζωές” είπε.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τέλος τον ΠΑΣΥΚΑΦ για τη στήριξη και το έργο του στην ενημέρωση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:45

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.