Μείωση 15% στα επίπεδα συλλογής αίματος από την έναρξη της πανδημίας

Τα επίπεδα συλλογής αίματος από την έναρξη της πανδημίας είναι περίπου κατά 15% μειωμένα, σε σχέση με τα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας, Σωκράτης Μενελάου, ο οποίος απευθύνει εκ νέου έκκληση προς τους αιμοδότες να μην αφήσουν την πανδημία να σπάσει την αλυσίδα μετάγγισης, ζητώντας τους να οπλιστούν υπομονή.

Σημαντική η διαφορά σε προσέλευση και συγκέντρωση μονάδων αίματος

Όπως είπε ο κ. Μενελάου από την 1η Μαρτίου του 2020 μέχρι 5 Νοεμβρίου του 2020 προσήλθαν για αιμοδοσία 48.868 άτομα, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν προσέλθει 50.464 άτομα, για να σημειώσει ότι η προσέλευση ήταν ελαφρώς μειωμένη.

Σε σχέση με τις μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν, ανέφερε πως υπήρξε επίσης μείωση, αφού από την 1η Μαρτίου του 2019 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου του 2019 οι μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν ήταν 42.967, ενώ την αντίστοιχη φετινή περίοδο ήταν  42.042.

Τόνισε πως αν και η διαφορά στα νούμερα μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη, ωστόσο, πρόσθεσε είναι σημαντική με βάση την αναλογία του πληθυσμού.

Ξεκαθάρισε ότι το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί για την ασφάλεια τόσο του ιδίου, όσο και των αιμοδοτών και κάλεσε τους πολίτες να μη φοβούνται να προσέλθουν για αιμοδοσία.

Έκκληση προς τους αιμοδότες να οπλιστούν με υπομονή

Εξέφρασε απολογίες προς τους αιμοδότες, για την πίεση που τους ασκείται, ωστόσο, είπε πως σκοπός του Κέντρου Αίματος είναι στο τέλος οι ασθενείς να έχουν αίμα να μεταγγιστούν.

«Η πίεση», είπε ο κ. Μενελάου, «δυστυχώς θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, γιατί δεν πρέπει αφήσουμε την πανδημία να σπάσει την αλυσίδα μετάγγισης».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κέντρο Αίματος, ο κ. Μενελάου είπε ότι οι εξωτερικές αιμοδοσίες ακυρώνονται ή αναβάλλονται, ενώ υπάρχουν χώροι εξωτερικών αιμοδοσιών που με τις σημερινές συνθήκες κρίνονται ακατάλληλοι, ώστε να διεξάγουν αιμοδοσίες.

«Αυτή τη στιγμή αν δεν υπάρχει καλός εξαερισμός του χώρου ή αν ένας χώρος είναι μικρός, δεν μπορούμε να κάνουμε αιμοδοσία. Άρα έχουμε ακυρώσεις και αναβολές, που είναι αποτέλεσμα της πανδημίας. Υπάρχουν κοινότητες που φοβούνται να κάνουν τις καθιερωμένες αιμοδοσίες τους και υπάρχει γενικότερα ένα κλίμα, που οδηγεί σε πτώση στη ροή αιμοδοτών κατά 15%», είπε.

Σημείωσε ότι η ροή των αιμοδοτών στους σταθμούς είναι καλή, για να προσθέσει ωστόσο πως οι αιμοδότες έχουν κουραστεί, αφού πλέον οι κλήσεις του Κέντρου προς αυτούς είναι συχνότερες.

«Είναι λογικό μετά από 8 μήνες αυτό να επιφέρει κόπωση στους αιμοδότες», είπε.

Ερωτηθείς σε ποιες ενέργειες προβαίνει το Κέντρο για να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Μενελάου είπε πως δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να δράσουν. Είπε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μην ακυρώνονται οι εξωτερικές αιμοδοσίες και να βρίσκουν συνεχώς καινούργιες με χώρους κατάλληλους και να αυξάνουν τη ροή των αιμοδοτών στους σταθμούς που είναι πιο καλές οι συνθήκες.

Συνεχίζονται κανονικά οι αιμοδοσίες σε όλες τις Επαρχίες

Ανέφερε ακόμα ότι συνεχίζονται οι αιμοδοσίες σε αίθουσες Εκκλησιών σε Πάφο, Λεμεσό και Αμμόχωστο, κάτι που βοηθά την προσέλευση αιμοδοτών, λόγω των καλών συνθηκών.

Οι αιμοδοσίες στις τρεις Επαρχίες συνεχίζουν να διεξάγονται στην Εκκλησία της Παναγίας στο Λιοπέτρι, στην Εκκλησία Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, στην οδό Ελλάδος, στην Πάφο και στην Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Χαβούζας, στη Λεμεσό.

Εξάλλου, ανέφερε ότι στη Λάρνακα η αιμοδοσία έχει μεταφερθεί στον 3ο όροφο της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος επαφής με ασθενείς, αφού στο συγκεκριμένο όροφο βρίσκεται μόνο το Τμήμα Αιμοδοσίας.

Στη Λευκωσία οι αιμοδοσίες συνεχίζουν να διεξάγονται κανονικά στο Κέντρο στην Έγκωμη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:49

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στην Σωτήρα
06:42
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
06:20
Σε ανταγωνιστικότερη βιομηχανία από φθηνότερη ενέργεια προσβλέπει ο Υπ. Ενέργειας
06:06
Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα
06:05
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση πυρηνικής αντεπίθεσης
05:58
23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
05:51
Πόλεμος στο Ισραήλ: Προ των πυλών η επιχείρηση στη Ράφα
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
05:31
Ο Καναδάς αντιμέτωπος ήδη με τις πρώτες πυρκαγιές της χρονιάς
05:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.