Αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους έχουν συσσωρευμένο πάχος στην κοιλιά

Το κεντρικό έξτρα λίπος που έχει συσσωρευτεί γύρω από την κοιλιά, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες, άσχετα με το πόσο παραπανίσιο πάχος έχει κανείς συνολικά στο σώμα του. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία, από την άλλη, το πάχος στους γοφούς και στους μηρούς σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Η έρευνα δείχνει ότι η μέτρηση του κεντρικού λίπους αποτελεί πιθανότατα έναν πιο αξιόπιστο δείκτη κινδύνου από ό,τι γενικά το αυξημένο πάχος. Συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος δεν διακρίνει ανάμεσα στο λίπος και στους μυς ενός ανθρώπου, όταν υπολογίζει το βάρος, σύμφωνα με τους ερευνητές από τον Καναδά και το Ιράν, με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal(BMJ).

Είναι ήδη γνωστό ότι τα παραπανίσια κιλά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, ορισμένους καρκίνους, νεφρική νόσο, νευρολογικές διαταραχές κ.α. Επίσης υπήρχαν ενδείξεις ότι το κεντρικό πάχος αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ό,τι η γενική παχυσαρκία, κάτι που η νέα έρευνα επιβεβαιώνει.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) αξιολόγησε τα ευρήματα 72 έως τώρα ερευνών, που αφορούσαν συνολικά περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν για διάστημα τριών έως 24 ετών. Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλοι οι δείκτες κεντρικής (κοιλιακής) παχυσαρκίας, όπως η περιφέρεια της μέσης, η αναλογία μέσης προς γοφούς, η αναλογία μέσης προς ύψος, η αναλογία μέσης προς μηρούς κ.α., σχετίζονταν με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Για παράδειγμα, για κάθε αύξηση δέκα εκατοστών στην περιφέρεια της μέσης, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά 11%. Από την άλλη, για κάθε αύξηση δέκα εκατοστών στην περιφέρεια (περίμετρο) των γοφών, ο κίνδυνος θανάτου είναι μειωμένος κατά 10%, ενώ για κάθε αύξηση πέντε εκατοστών στην περιφέρεια των μηρών, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 18%. Οι σχέσεις αυτές ισχύουν ανεξάρτητα με το πόσος είναι ο δείκτης μάζας σώματος, δηλαδή τη γενική παχυσαρκία ενός ατόμου.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3324

Παύλος Δρακόπουλος

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:37

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.